Středa 02.04.2025
„Liluky jsem vymyslela, když jsem trpěla pro mě dost vážnými problémy s kůží,” vzpomíná majitelka značky To neni možný
Foto: Se souhlasem Anety Šachové
INTERVIEW

„Liluky jsem vymyslela, když jsem trpěla pro mě dost vážnými problémy s kůží,” vzpomíná majitelka značky To neni možný

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. Důkazem může být i příběh Anety Šach a její značky. Na jeho počátku totiž stálo kožní onemocnění a snaha najít léčbu. Co jsou to Liluky? Čím je možné nahradit cukr? A kolik ochutnávačů může být v týmu malé značky?

Kdy jste se rozhodla založit vlastní značku? A kde jste načerpala inspiraci na své neobvyklé dobroty, kterým říkáte „Liluky”?

V lednu oslavíme první rok značky To neni možný a já tomu nemohu uvěřit!

Liluky jsem vymyslela přesně rok před spuštěním našeho e-shopu, když jsem trpěla pro mě dost vážnými problémy s kůží. Někteří doktoři tvrdili, že je to lupenka, jiní plíseň. Tak jako tak, všichni mi chtěli předepsat kortikoidy, které jsem odmítla. Řešila jsem svůj problém s tolika lidmi, až jsem došla k závěru, že zkusím na půl roku jíst pouze bio maso, pak bez lepku, laktózy a bílého rafinovaného cukru. A každé ráno jsem nalačno pila 300 ml odšťavněné okurky.

Po měsíci mi ale chyběla sladkost, která by byla luxusní. S krémem, vynikající čokoládou a korpusem. Datlové tyčinky mě nebavily… A tak jsem zkoušela svoje Liluky. Měly takový úspěch! A největší plus bylo, že moje fleky na kůži do tří měsíců zmizely. Liluky jsem si za ten rok, co jsem je dávala ochutnat stovky lidem, zamilovala, a tak jsme se rozhodli pro vlastní výrobu.

Jak dlouho trvalo, než jste objevila tu správnou recepturu?

Přibližně půl roku. Bylo těžké vychytat košíček, který udrží tekutější krém. Zároveň to, aby bylo vše chuťově vyladěno…

Foto: Se souhlasem Anety Šachové

Vyrábíte si i dnes všechny dobroty sama?

To už není možné. Máme tým lidí – někteří vyrábí, někteří řeší obalový materiál, někteří sociální sítě… Já řeším tak nějak vše. Co je pro mě nejdůležitější, je, že vymýšlím všechny nové příchutě, jsem u každého focení a balím balíčky, když je potřeba.

Máte ve svém týmu i nějaké ochutnávače? Na základě čeho usoudíte, že je daná sladkost „trefou do černého”?

Jasně! Než novou příchuť vypustíme do světa, ochutná ji tak 20 až 30 lidí.

Shánějí se u nás náhražky cukru obtížně? Čím vším lze dnes cukr nahradit?

V dnešní době už to není nejtěžší. Kokosový cukr je skvělý, rýžový sirup taky. Teď nově máme i Liluku bez jakýchkoliv sladidel.

Jsou všechny vaše produkty bezlaktózové? Jakou čokoládu v takovém případě používáte?

Všechny Liluky jsou bezlepkové a bez rafinovaného bílého cukru. Bez laktózy máme tak polovinu sortimentu.

Používáme hořkou čokoládu od značky Vivani, která je, myslím si, jednou z nejkvalitnějších.

Foto: Se souhlasem Anety Šachové

Máte ve svém sortimentu i veganské dobroty?

Všechny naše Liluky bez laktózy jsou veganské. Cookies též.

Na své si u vás přijdou I ti nejmenší – ve svém sortimentu máte i Lilukosaury. Můžete prozradit, jak dlouho trvá výroba jednoho?

Přesně to popravdě spočítané nemáme. Děláme vždy várku, kdy připravujeme těsto a potom krém. Vše se vytváří a plní ručně.

Používáte k výrobě Lilukosaurů vlastní formičky?  

Ne, formičky máme z cukrářských obchodů.

Pocházejí všechny suroviny od lokálních prodejců?

Velká většina ano. Zakládáme si na tom, že chceme podporovat české výrobce, proto i mají naše výrobky takovou cenu.

Foto: Se souhlasem Anety Šachové

Plánujete také rozšíření slaného sortimentu?

Do budoucna bychom rádi rozšířili sortiment.

Za pár týdnů nastanou adventní svátky a očekávaný Štědrý den – chystáte i nějakou vánoční edici?

Aktuálně máme ještě podzimní příchuť chai latte, kde je spousta koření, a hlavně skořice.

Jako náš asi největší projekt jsme spustili adventní kalendáře, ve kterých jsou skryté dvě nové příchutě. Jedna je pan Perníček a pak kokosová. Dále chystáme vánoční balíčky a mikulášský sáček plněný „andělem”, „Mikulášem” a „čertem”, tedy Liluky speciálně dělané do tohoto setu.

Máte vlastní prodejnu, kde návštěvníci mohou vaše dobroty i ochutnat?

Nemáme a ani ji neplánujeme. Liluky můžou klienti ochutnat na festivalech, a zároveň chceme rozšířit produkty i do zdravých výživ po celé České republice. Tam bychom chtěli dělat ochutnávky.

Účastníte se i food festivalů nebo trhů? Mohou vás zákazníci letos někde vidět?

Ano a moc rádi. 8. a 9. listopadu budeme na Festivalu mini v Holešovické tržnici a 15. prosince na akci Veggie Vánoce ve Slovanském domě.


Zdroj: Autorský rozhovor


Instagram

Napsat komentář