Pátek 1 březen, 2024
„Mnoho receptů z jiných kuchařek a blogů nedává smysl,” říkají Marika a Jirka z Kitchen Story
Fotografie: Se souhlasem Jiřího a Mariky Kučových
INTERVIEW

„Mnoho receptů z jiných kuchařek a blogů nedává smysl,” říkají Marika a Jirka z Kitchen Story

Mariku a Jirku pojí kromě manželství také společná láska k jídlu. Rozhodli se proto svou zálibu sdílet a založit si blog Kitchen Story. O gastronomii se snaží přemýšlet jinak, a to je popohání k vymýšlení nových receptů. Jelikož je vzájemná spolupráce dvojice při vaření obohacená o ženský i mužský pohled, dochází k symbióze, díky které čtenáři dostávají nekonečnou dávku inspirace. Kdo má v kuchyni hlavní slovo? Jaké pokrmy jsou jim blízké? A jakým surovinám se snaží vyhýbat?

Co vás inspirovalo k tomu, abyste začali psát blog?

Volný čas a společná láska k dobrému jídlu.

Kdo z vás dvou s touto myšlenkou přišel první?

Myslím, že to byla naše kamarádka, která nám vnukla tuhle myšlenku. My se jí chytli a letos už tomu bude 10 let od doby, kdy jsme si založili blog.

Na blogu píšete, že se oba věnujete jiným činnostem, které s vařením nesouvisí. Prozradili byste, co děláte, když zrovna nevymýšlíte nové recepty?

Jirka pracuje jako obchodní ředitel v rodinné firmě zaměřující se na strojírenství a já jsem momentálně na mateřské dovolené. Do toho pronajímáme na krátkodobé pobyty naši Chalupu mezi sklepy.

Fotografie: Se souhlasem Jiřího a Mariky Kučových

Shodnete se vždy na tom, co uvaříte?

Ano, většinou se opravdu shodneme nebo prostě uvaříme obě jídla.

Kde nejčastěji sháníte suroviny pro své recepty?

Nakupujeme na e-shopech s rozvozem potravin až domů. Strašně moc to šetří čas. A když je sezóna, tak rádi zajdeme na trhy nebo nás zásobují rodiče, kteří mají vlastní zahradu.

Jakým přísadám se snažíte při vaření vyhnout a proč?

Jirka má Crohnovu chorobu a intoleranci na laktózu. Během těch spousty let jsme se s tím naučili pracovat a nějak nás to neomezuje. Navíc je v obchodech dnes už poměrně velký výběr bezlaktózových produktů. Často používáme alternativy, které laktózu přirozeně neobsahují, a to například rostlinná mléka.

Kdo má v kuchyni hlavní slovo?

Myslím, že se skvěle doplňujeme.

Fotografie: Se souhlasem Jiřího a Mariky Kučových

Jak probíhá vaše spolupráce v kuchyni? Máte vždy jasně stanovené úkoly?

Dá se říct, že ano. Během těch let už jsme pěkně sehraní. Jirka je skvělý v dochucování pokrmů a já se zase starám o food styling. Pak máme rozdělená jídla, která vařím jen já a která vaří jen Jirka.

Jaká kuchyně je vám nejvíce blízká? Co jíte nejraději?

My s Jirkou máme nejraději asijskou kuchyni, ale s dětmi jsme začali vařit více českých jídel.

Naopak čemu nemůžete přijít na chuť?

Jsme hodně otevření. Nejdříve jsme nemuseli ani jeden například dršťky a nejsme jejich příznivci ani teď. Ale v Kantýně jsme na večeři u řezníka ochutnali tak skvělé provedení téhle suroviny, že nám to ukázalo se otevírat dalším a dalším chutím.

Fotografie: Se souhlasem Jiřího a Mariky Kučových

Jak jste se vlastně naučili vařit?

Já jsem vařila už odmalička s rodiči, kteří jsou vyučení kuchaři. Jirka si prošel kuchyní od úplných začátků až později. To znamená spoustu pokusů a omylů, spoustu říznutí. Čerpal inspirace z kuchařek a na kulinářských kurzech.

Vzpomenete si na nějakou vtipnou příhodu z dob, kdy jste ve vaření ještě nebyli tak zběhlí?

Jirka se chtěl naučit pořádně krájet, a tak byla doba, kdy jsme často vařili cibulačku, na kterou je potřeba spousta cibule. Takže na trénink bylo spotřebováno opravdu velké množství cibule a také náplasti. (smích)

Na co kladete při tvorbě receptů a vaření jídel největší důraz? Co musí pokrmy splňovat?

Důležitým faktorem je sezónnost receptů a jejich výsledná chuť. Chceme, aby všechny recepty, které pustíme ven, si mohl kdokoliv připravit přesně a se stejnou výslednou chutí. U mnoha jiných receptů, kuchařek a blogů se nám stává, že i když podle nich dodržujeme přesně jejich stanovené množství v ingrediencích, musíme si recept opravit, protože nedává smysl. Tomu se chceme v našich receptech vyhnout. Na chuti záleží nejvíce.

Fotografie: Se souhlasem Jiřího a Mariky Kučových

Pomáhají vám s vařením i děti?

Vaření s dětmi je skvělé. Bertík se v kuchyni pohybuje neustále a my se snažíme ho do procesu vaření co nejvíce zapojit. Na samotné vaření to ale zatím ještě není, protože by to vypadalo jako vaření pejska a kočičky.

Na vašem blogu najdou čtenáři i bezlaktózové, bezlepkové či vegetariánské recepty. Dodržujete nějaké speciální stravování kromě už zmíněného?

Kvůli Jirkově Crohnově chorobě se držíme zásady receptů bez laktózy, protože to velice špatně snáší. Dá se říct, že Bertík měl v minulosti alergii na kravskou bílkovinu, která se projevila i u Eliota. Naštěstí u Bertíka se po pár letech vytratila.

Je podle vás důležité edukovat o zdravém stravování děti již v brzkém věku? Co by určitě měli rodiče svým dětem ohledně stravy vysvětlit?

Důležitá je podle nás edukace v každém věku. I naše babičky nám volají, když si neví s nějakým receptem rady anebo zkouší něco nového. U dětí to platí s vysvětlováním souvislostí stejně.

Řešíme, odkud se suroviny berou, jak se pěstují nebo vyrábějí a proč používáme právě danou surovinu. Klademe také velký důraz na neplýtvání s jídlem a na kvalitu surovin. Podle nás je důležité všeho s mírou. Rádi s dětmi vyrážíme třeba na farmářské trhy, kde lze ideálně tohle všechno ukázat.

Fotografie: Se souhlasem Jiřího a Mariky Kučových

Kromě vaření je vaším dalším projektem Chalupa mezi sklepy. Jak tento nápad vznikl?

Vždy jsme chtěli mít svou vlastní chalupu, kde se může naše široká rodina scházet. Doteď jsme si chalupu museli vždy pronajmout, abychom mohli oslavit něčí narozeniny nebo jinou rodinnou příležitost. Teď máme chalupu jen tak pro odpočinek. Bohužel místo rekonstrukce se po pár měsících musela chaloupka zbourat na doporučení statika a my začali úplně od začátku. Proto jsme přistoupili k nápadu, že ji začneme také pronajímat. Bylo to těžké rozhodnutí, ale udělali jsme dobře. Naši hosté dojíždí jak ze všech koutů naší republiky, tak i ze Slovenska a cítí se u nás jako doma. To je ta nejlepší zpětná vazba, jakou můžeme dostat.

Čím si vás získala zrovna chaloupka v Horních Dunajovicích?

Okolí Horních Dunajovic a jižní Morava je prostě nádherná. Ten klid a pohoda z toho místa úplně čiší. Chalupu máme na vyvýšeném místě, takže z terasy je výhled na skoro celou vesnici. Dali jsme do Chalupy maximum a jsme rádi, že to stálo za to.

Co vám dělá kromě vaření a dětí největší radost?

Je to čas trávený s rodinou, kdy se svět kolem vás na chvíli tak trochu zastaví. Je fajn na chvíli vypnout a být ve světě dětí, mít kolem sebe babičky, strejdy a vypadnout ze všedního frmolu a shonu.


Web | Instagram | Facebook

Napsat komentář