Čtvrtek 21.11.2024
„Perfektní to nebude nikdy, prostě začněte,” radí Bohdana Nováková začínajícím podnikatelům
Fotografie: Se souhlasem Bohdany Novákové
INTERVIEW

„Perfektní to nebude nikdy, prostě začněte,” radí Bohdana Nováková začínajícím podnikatelům

Bohdana Nováková vždy toužila stát se podnikatelkou, ale nevěděla, jestli by ji to uživilo. Nejprve tedy studovala bohemistiku a poté pracovala jako au-pair v zahraničí. Po návratu domů však konečně našla odvahu a inspiraci. Dnes pracuje na vlastním projektu a vyrábí poctivou ovesnou kaši z bezlepkových ovesných vloček, s kvalitním sušeným ovocem, ořechy a semínky. Proč právě tento produkt? Čím se její ovesné vločky liší od těch běžných? A jakou největší podnikatelskou lekci doposud Bohdanka dostala?

Kdy se v tobě zrodil nápad začít s nějakým vlastním projektem?

Během studia na vysoké škole jsem si připravovala ovesné kaše k snídani pro sebe, a nakonec i pro svého dědečka. Velmi mu zachutnaly, pak i jeho kolegyním v práci, a tak vznikl nápad vyrábět taková poctivé ovesné kaše nejen pro sebe.

Proč právě ovesné vločky?

Ovesné vločky mám nejraději. Zkoušela jsem různé druhy, ale zůstala jsem u ovesných, které jsou chuťově nejlepší. Zároveň dost zasytí a jsou plné důležitých látek pro tělo.

Jak a čím se tvé ovesné vločky liší od běžných vloček z obchodních řetězců?

Liší se velmi. Začala jsem je vyrábět právě proto, že jsem v obchodních řetězcích nenašla tak poctivé kaše, jak bych si představovala. Moje jsou plné ořechů, sušeného ovoce a semínek a bez dalších zbytečných aditiv jako je škrob, glukózovo-fruktózový sirup, sušené mléko nebo cukr. A když říkám, že jsou plné dobrých surovin, tak to myslím vážně. Ořechů je v mých kaších dvakrát víc než v běžné „ořechové” v supermarketu, a k tomu ještě sušené ovoce a semínka.

Fotografie: Se souhlasem Bohdany Novákové

Odkud pochází oves a další ingredience? Řekni nám více o celém výrobním procesu…

Oves pochází z Velké Británie a další ingredience vlastně z celého světa. Vybírám kvalitní suroviny bez konzervantů a přidaného cukru. Je to ruční výroba, takže každou porci poctivě navážím, pytlíček svařím a nalepím etiketu. Všechno hezky ručně.

Jsou všechny kaše bez lepku, cukru a laktózy?

Ano. V ovoci není žádný přidaný cukr ani konzervanty – až na brusinky, které jsou doslazovány jablečným koncentrátem. Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepková potravina, u jejíhož zpracovávání často dochází ke kontaminaci, ale ty naše jsou opravdu bez lepku. Laktóza se vyskytla jen v jedné kaši z limitované zimní edice – Dýňové pokušení obsahovalo karamelovou čokoládu. Další čokoláda, která je například v Ovesné Neděli, je hořká 70%, takže laktózy se není třeba bát.

Co je pro tebe osobně nejdůležitější, pokud jde o „zdravé“ stravování?

Aby to bylo poctivé jídlo. Žádné šizení a náhražky. Především základní suroviny.

Poptávka po zdravých snídaních, které jsou zároveň rychle připravené, je vysoká. Jsou tvé kaše tou nejlepší volbou pro časově nenáročnou snídani, která zároveň nijak neomezuje výživné stravování?

Ano, to je moje motivace – dělat výživnou a zdravou snídani pro lidi, kteří chtějí ušetřit čas. Moje kaše je hotová za minutku – než si vyčistíte zuby a obléknete se, je krásně uleželá a můžete snídat.

Fotografie: Se souhlasem Bohdany Novákové

Kdyby někdo nikdy dříve nejedl ovesné vločky, jaký výrobek bys mu doporučila?

Jakékoli moje kaše. Občas mi lidi říkají, že ovesné kaše moc nemusí, ale ty moje jsou výborné a potvrdilo se mi to na marketech, kde se často zastavili a nakoupili lidi, kteří kaše obvykle nejí.

Doporučuji začít Ovesnou Nedělí – s třešněmi, lískovými ořechy a hořkou čokoládou nebo Sobotou, ve které jsou ty nejsladší meruňky, které jsem kdy jedla s kešu ořechy a lněným semínkem. A pokud má někdo rád perníčky, tak to doporučuji Perníčkovou – to je náš bestseller.

Jaký je tvůj oblíbený způsob přípravy ovesné kaše?

Ovesná kaše je láska! Ale ovesné sušenky ke kávě jsou taky výborné! Mimochodem, peču si je i ze svých směsí na kaše – dají se použít všestranně.

Dostat svůj produkt mezi lidi a prosadit se je v dnešním světě poměrně náročné. Jak se ti to podařilo? Máš nějaké tipy pro ty, kteří chtějí začít s vlastním podnikáním?

Můj tip je nebát se být vidět. Na začátku pro mě byla velká výzva se postavit se stánkem na marketu a nabízet své produkty a ukázat svůj obličej na sociálních sítích. Nebát se a nečekat, až to bude perfektní, protože to nebude nikdy, a prostě začít.

Fotografie: Se souhlasem Bohdany Novákové

Pokud jde o povědomí o tvé značce, co nejvíce pomáhalo jej zvyšovat?

Hodně mi pomohly živé prodeje na designových marketech.

Jakou největší lekci jsi zatím jako podnikatelka dostala?

Určitě práci s technikou. Kdysi mi to vůbec nešlo, všechno se automaticky kazilo, jen jsem na to sáhla. (smích) První dva roky na vysoké jsem dokonce prožila ještě s tlačítkovým telefonem. Ještě mi není 30 let, takže si určitě spočítáte, že v té době už všichni měli druhý nebo třetí. dotykový telefon. (smích) To, že jsem se naučila postavit a spravovat e-shop a fungovat na sociálních sítích, je u mě velká proměna!

Co tě na tom, co děláš, nejvíc naplňuje?

Pestrá a tvůrčí práce a poctivé výrobky, které lidem zlepší život.

Jaké jsou tvé plány do budoucna? Plánuješ rozšířit svůj sortiment?

Plánuju teď stěhování, takže se těším do nového města, které určitě přinese mnoho skvělých podnětů a inspirace k další práci. Původně jsem měla v plánu mít i další Týdenní balíčky, ale zaseklo se to na velikosti provozovny, která není nafukovací. Moc bych si přála, aby se sortiment rozšířil jak co do počtu druhů, tak i dál mezi lidi.


Web | Instagram | Facebook

Napsat komentář