Teploty klesají, listí na stromech žloutne a všichni milovníci teplých kávových nápojů pociťují štěstí, protože právě začíná jejich sezóna. Z kávy se dá vykouzlit mnohé a chladná část roku k tomu přímo vybízí. Už znáte tyto nápoje, díky kterým budou vaše chuťové pohárky v sedmém nebi?
Dýňové latte
V Itálii znamená objednat si latte dostat jen teplé mléko, u nás však espresso s našlehaným mlékem, které si ráda dopřeje spousta lidí. I tuto klasiku však lze ozvláštnit a pozvednout na vyšší úroveň. Podzim je sezóna dýní – proč toho tedy nevyužít? Dýňové latte vám zachutná.
Co budete potřebovat?
- 2 espressa
- 150 ml mléka
- 3 lžíce dýňového sirupu
- vyšlehanou šlehačku
- mletou skořici na ozdobení
Jak na to?
Mléko ohřejte v kastrůlku nebo za pomoci napěňovací trysky. Zvlášť si připravte dvě espressa. Do hrnku nebo sklenice nalijte sirup, k němu mléko a nakonec kávu. Na závěr nápoj ozdobte šlehačkou a skořicí.
Bavorská káva
Po létě už si mnoho z nás nedělá takovou hlavu s tím, zda si dopřeje něco kaloričtějšího. Podzim a zima jsou zkrátka obdobími, kdy počasí přímo vybízí ke sladkým neřestem a vrstvy oblečení to jen a jen podporují. Bavorská káva láká na dokonalou směsici chutí.
Co budete potřebovat?
- hořkou čokoládu
- svou oblíbenou kávu
- vychlazenou plechovku kokosového mléka
- moučkový cukr (volitelné)
- mletou skořice
Jak na to?
Do vodní lázně dejte rozpustit čokoládu a mezitím si uvařte kávu. Tekutou čokoládu nalijte do hrnku a zalijte ji kávou asi 3 cm pod okraj malého hrnečku. Kokosové mléko vyndejte z lednice, aniž byste jím třepali, a ztuhlou vrchní vrstvu přendejte do misky. Pokud rádi sladíte, přidejte podle chuti moučkový cukr. Kokosové mléko (s cukrem) vyšlehejte dohladka. Vzniklou šlehačku navrstvěte do hrnečku na kávu až po okraj. Na závěr šlehačku posypte skořicí.
Calimero
Když se řekne lyžování v Itálii, málokomu se nevybaví nápoj s názvem Bombardino. Znáte ho i vy? A věděli jste, že má sourozence? Pokud je vám více než 18 let, vyzkoušejte hřejivé a chutné Calimero.
Co budete potřebovat?
- 1 dcl vaječného likéru
- 0,4 dcl whisky
- espresso
- šlehačku
- nastrouhanou hořkou čokoládu k ozdobení
Jak na to?
Smíchejte vaječný likér a whisky. Směs krátce zahřejte, teplota ale nesmí přesáhnout 80 stupňů Celsia. Než se vaječný likér s whisky ohřejí, připravte si espresso. Do sklenice nebo skleněného hrnku nalijte ohřátou směs likéru a whisky. Následně opatrně přes lžičku nalijte na hladinu nápoje espresso – obě složky se od sebe krásně oddělí. Nešetřete pořádnou dávkou šlehačky, kterou posypte nastrouhanou hořkou čokoládou.
Který kávový nápoj v chladných dnech s oblibou pijete vy? A který z těchto receptů vyzkoušíte?
$content$