Listopad je měsícem arašídového másla, a ačkoliv je tato pochoutka oblíbená nejvíce v Americe, ani u nás a jinde ve světě není úplně neznámá. Je libo recepty, které oslní vaše chuťové pohárky?
Zmrzlina s arašídovým máslem
Ingredience na 2 porce:
- 1 banán
- 25 ml sójového nápoje nebo mléka
- 50 g arašídového másla
Postup:
Banány oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte na nejméně 4 hodiny do mrazáku. V mixéru rozmixujte zmrazené plátky banánů se sójovým nápojem a arašídovým máslem do krémové konzistence. Zmrzlinu dejte do misek a ihned podávejte.
Tip: Nebojte se použít ani starší, mírně nahnědlé banány. Díky tomu bude mít zmrzlina sladší chuť.
Banánovo-oříšková pomazánka
Ingredience na 4 porce:
- 4 banány
- 100 g arašídového másla
- špetka soli
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem položte 3 banány a pečte je asi 10 minut, dokud nezměknou. Do mixéru vložte arašídové máslo. Vyjměte banány z trouby, oloupejte je a rozmixujte najemno s arašídovým máslem a solí. Banánovo-arašídovou pomazánku podávejte s plátky čerstvých banánů na čerstvém chlebu nebo toustu.
Tip: I u tohoto receptu platí, že čím jsou banány zralejší, tím je pomazánka sladší.
Energetické kuličky
Ingredience na 12 porcí:
- 30 g ovesných vloček
- 75 g mouky
- 3 lžíce javorového sirupu
- 70 g arašídového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce hořké čokolády
- případně ovesné mléko nebo ovesný nápoj
Postup:
Ovesné vločky, mouku, javorový sirup, arašídové máslo a vanilkový extrakt dejte do mixéru a mixujte asi 30 sekund dohladka. Pokud je směs příliš suchá, přidejte 1 lžíci ovesného mléka (nebo jiné alternativy), pokud je směs příliš mokrá, přidejte ještě trochu ovesných vloček. Čokoládu nasekejte na malé kousky, vmíchejte do směsi a vytvarujte 12 malých kuliček. Kuličky jsou vhodné jako malé doplnění energie a nejsou příliš sladké. Zamilují si je i děti.
Tip: Nejlepším způsobem, jak kuličky skladovat, je ve vzduchotěsně v lednici, aby nevyschly. Vydrží asi týden. Pokud je samozřejmě nesníte dříve.
$content$