Středa 22 března, 2023
Kontakt
Redakce
Inzerce
E-shop
GrapesMag GrapesMag

Přečtěte si

„NETREBA TAK VEĽA, ABY SITUÁCIA VYZERALA INAK,“ HOVORÍ SIMONA TURKOVÁ

MÝTY A FAKTA O SEBELÁSCE ANEB JAK SKUTEČNĚ A EFEKTIVNĚ

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 DOMÁCÍ CHLÉB, KTERÝ ZVLÁDNE KAŽDÝ
GASTRO

DOMÁCÍ CHLÉB, KTERÝ ZVLÁDNE KAŽDÝ

Autor: Natálie Ripplová 15 dubna, 2021

Za uplynulý rok se mnozí z nás naučili vařit a péct. Domácí pečivo si získalo oblibu. Někdo se dokonce vydal cestou pečení z kvasu. Pokud vám kváskování přijde složité nebo na něj nemáte dostatek času, máme pro vás jednoduchý tip: vyzkoušejte drožďový chléb!

Jestli vás kváskování zajímá a chcete se o něm dozvědět co nejvíce, doporučujeme vám dva profily @maskrtnica a @cuketka. Maškrtnica je bible kváskového pečení. Najdete tu ale i drožďové nebo nekvašené pečivo. U pana Cuketky kromě pečiva objevíte všemožné recepty. Upozorňujeme, že při sledování těchto profilů dostanete hlad, a pravděpodobně hned něco upečete.

Pokud si na kváskování netroufáte, zkuste tento drožďový chléb. Nepotřebujete na něj žádné speciální suroviny ani nádobí. Vystačíte si s hrníčkem, velkou mísou a pekáčem s pokličkou nebo hrncem, který se dá vložit do trouby (bez plastových úchytů). Troubu nemusíte napařovat, hnětení a celkový postup není třeba důsledně dodržet. Výsledek vás mile překvapí!

Recept na domácí chléb

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • dle chuti různá semínka nebo bylinky

Postup

Do větší mísy nasypte mouku, droždí, sůl a kmín a lehce promíchejte. Odměřit můžete jen mouku. Sůl, kmín a droždí klidně přisypte od oka. Na těsto stačí asi půl sáčku sušeného droždí. S vodou buďte opatrní. Nejprve přilijte 1 hrnek, poté ho naplňte ze ¾ vodou a postavte ho vedle mísy. Potřebnou vodu budete mít po ruce a nezapatláte si tak kohoutek rukama od těsta. Rukou začněte hníst. V mouce nesmí zůstat suchá místa ani velké hrudky. Podle potřeby dolévejte vodu, ale nepřehánějte to. S řidším těstem se vám bude špatně pracovat. Mísu přikryjte utěrkou a nechte ji v pokojové teplotě odstát 8-12 hodin. Za tuto dobu těsto znatelně naroste.

Po vykynutí si pomoučte pracovní desku a ruce, těsto opět lehce propracujte a na desce ho vytáhněte do placky asi 3 cm tlusté. Nelekněte se, že vám při hnětení těsto zplihne. Nechte odležet 15 minut. Následuje překládání – vezměte dva cípy z pravé strany a přeložte je doleva. To samé opakujte zleva, seshora a zdola. Vzniklou hroudu pomoučte a přikryjte utěrkou. Nechte 1 hodinu odležet.

Chvíli před koncem kynutí rozehřejte troubu na 230 °C na horní a spodní ohřev. Na nejspodnější příčku položte vedle sebe pekáč s pokličkou a nechte je nahřát. Při manipulaci s horkým pekáčem buďte opatrní. Těsto vytvarujte do bochníku, velké vzduchové bubliny na povrchu vymáčkněte. Bochník můžete tvarovat na pečícím papíře – tak ho snadněji přesunete do pekáče. Chléb vám při pečení popraská. Můžete mu pomoci a podélně ho naříznout ostrým nožem nebo žiletkou. Pečte ho 30 minut pod pokličkou, a následně 15 minut odkrytý. Nechte ho vychladnout na mřížce z trouby, aby zespodu dýchal. Je to těžké vydržet, ale nakrojit byste ho měli až za studena.

Výhodou tohoto chlebu je, že ho nemusíte zdlouhavě hníst a několikrát překládat. Ani při dodržování postupu nemusíte být precizní. Ingredience stačí přidat od oka, čas kynutí může být o něco kratší nebo delší. Tento chléb zvládne každý a je chuťově skvělý! Dobrou chuť! A co vy, pečete domácí chléb? Jste experty na kváskování, nebo si to raději zjednodušíte drožďovou variantou?

Předchozí
Další

Natálie Ripplová

author

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

GrapesMag GrapesMag

Online magazín, který ví o všem, co vás zajímá

Kontakt: info@grapesmag.cz

RUBRIKY

Interview
Lifestyle
Fashion
Beauty
Online & Tech
Travel
Fun
Gastro

Rychlé odkazy

Inzerce
Redakce
E-shop
Přidejte se do našeho týmu
Podmínky užívání
Zásady ochrany soukromí

SLEDUJTE NÁS

© 2022 | GrapesMag.cz

Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}