Pátek 22.11.2024
Ani gastronomii se nevyhýbají trendy: Pronikněte do tajů aktuálního kulinářského světa
Foto: Pexels
GASTRO

Ani gastronomii se nevyhýbají trendy: Pronikněte do tajů aktuálního kulinářského světa

To, že se v módní branži trendy střídají jako na běžícím páse, je známý fakt. Ale víte, že se trendy každým rokem objevují i ve světě gastronomie? Pronikněte do tajů toho, co je právě v kurzu, pokud jde o chuťové pohárky.

Důraz na globální chutě

Jedním z určujících trendů letošního roku se staly pokrmy z různorodého prostředí. Tento trend je do značné míry odvozen od společenských změn, globalizace a významu dnešní identity. V minulosti bylo sice in plácnout si třeba na pizzu cokoliv a nazvat to fúzí, ale dnešní generace kuchařů vytváří daleko smysluplnější pokrmy, které ztělesňují jedinečnou kulturní identitu.

Více asijských ingrediencí

Asijské chutě a ingredience zažívají letos svůj moment. Černý sezam nebo ube se čím dál více dostávají do podvědomí a se surovinami se i experimentuje. Zejména pak v zahraničí, kde jsou k dispozici koblihy plněné mléčným čajem a horkou čokoládou s ube, popcorn s černým mléčným čajem nebo černé sezamové sušenky. Pozadu však nezůstává ani asijské ovoce jako rambutan, růžová guava, longan, mangostana a různé druhy dračího ovoce, které se pomalu ale jistě dostává na pulty obchodů i v našich končinách.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: HADÍ OVOCE POŘÍDÍTE UŽ I V ČESKÝCH OBCHODECH A EXISTUJE ŘADA DŮVODŮ, PROČ HO VYZKOUŠET

Foto: Pexels

Slané pokrmy z dýní

Dýně na podzim tradičně zaujímá pozici na prvních příčkách. V tomto sychravém období tak vídáme dýně v podobě různých dezertů nebo nápojů, ale letos se tato ingredience dostává do popředí zájmu více ve slaných pokrmech. Popularitě se těší například dýňové rizoto se šalvějí, pečené dýňové polévky nebo pečivo s dýňovou náplní.

Houby jako nezbytná podzimní surovina

Houby hrají v podzimním menu obrovskou roli. Od hříbků a lišek až po shiitake se používají ve všech pokrmech – od luxusních houbových wellingtonů až po krémové houbové a tymiánové polévky. Jejich bohatá chuť z nich dělá dokonalou ingredienci obzvláště pro rostlinná jídla, kterým dodávají uspokojivou hloubku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ŽHAVOU NOVINKOU JE HOUBOVÁ KÁVA A ODBORNÍCI SE V NÁZORECH NA NI NESHODUJÍ

Foto: Pexels

Ohled na udržitelnost

Jedním z trendů v oblasti gastronomie je i touha starat se o planetu. Jelikož poptávka po kakau vede k odlesňování po celém světě, do popředí se dere alternativní čokoláda. Skupina inovátorů totiž neustále vytváří alternativy, které mají stejnou chuť, vůni a stejně se i rozplývají. Americká společnost Voyage Foods používá k výrobě své alternativní čokolády přísady jako hroznová semínka, slunečnicová proteinová mouka a slunečnicový lecitin. Ve Velké Británii nahrazuje společnost WNWN Food Labs kakaové boby přísadami jako obiloviny a luštěniny.

Oslava zeleniny

Po celém světě vzniká čím dál více zeleninových restaurací. Lidé v gastronomii totiž začínají chápat, jak vařit zeleninu způsobem, který bude potěšením nejen pro jejich zákazníky, ale i pro ně samotné. Vezměme si například brokolici. Můžete ji vidět grilovanou nebo v pyré, šéfkuchař může dusit její listy s dalším zeleninou a vyhrát si tak s chutí. Navíc se jedná o skvělý způsob, jak zabránit krutým praktikám živočišného průmyslu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: MOŘSKOU ZELENINU JSTE JIŽ MOŽNÁ ZKUSILI, ANIŽ BYSTE O TOM VĚDĚLI

Foto: Pexels

Zábavné příchutě, přísady a barvy

Na trh přichází jedinečné produkty jako Lay’s s příchutí pečeného jehněčího špízu s kmínem, Doritos se sečuánským pepřem nebo Lay’s Stax s příchutí jamon. Pozadu nezůstávají ani plnohodnotná jídla – například těstoviny z inkoustu olihní, který má velice slanou chuť, nebo těstoviny s lanýži, které chutnají zemitěji. Popularitě se také těší zábavné tvary těstovin jako orecchiette, farfalle, fusilli a cavatappi. Co se týče barev, vládne modrá, růžová a levandulová. O tyto odstíny není nouze v nápojích, pečivu, zmrzlině ani dalších ingrediencích.

Sezónní směsi koření

Koření má moc proměnit jakýkoli pokrm, a zejména podzim je o sezónních směsích. Skořice, muškátový oříšek, nové koření a hřebíček si najdou cestu do všeho od koktejlů až po dezerty. Očekávejte více kreativních aplikací – například v podobě koktejlů s chai a kořeněného dýňového cheesecaku, protože šéfkuchaři experimentují právě s těmito teplými a aromatickými chutěmi.


Zdroj: Time

Napsat komentář