Cottage je hrudkovitý sýr, kterému buď propadnete, nebo vás jeho vzhled spíše odradí. Víte ale, že byste neměli soudit knihu podle obalu, že ano? V tomto případě to platí dvojnásob. Cottage totiž nabízí řadu zdravotních benefitů.
Cottage je druh mléčného výrobku (podobně jako feta, mozzarella a ricotta), která má vysoký obsah bílkovin, málo kalorií a není to ultra zpracovaná potravina. Navíc je velice univerzální. Díky je znovu velice populární. Funguje také jako bílkovinná složka, když nechcete použít vejce, tofu nebo maso.
Proč je cottage hrudkovitý?
Hrudky v cottage sýru jsou ve skutečnosti bílkoviny. V mléce jsou totiž dva druhy bílkovin: kasein (80 %) a syrovátka (20 %). Když do mléka přidáte kyselinu, dojde ke srážení kaseinových bílkovin, které tvoří hrudky, ale syrovátka na to nereaguje. Tím vznikne známá struktura cottage sýra.
Kaseinové bílkoviny se tráví pomaleji, takže vás na nějakou dobu zasytí, zatímco syrovátkové bílkoviny se tráví rychleji. Proto je syrovátkové bílkoviny obvykle lepší konzumovat po posilovně, kdy potřebujete, aby se aminokyseliny dostaly do svalů a pomohly je budovat.
Jak moc je cottage sýr zdravý?
Porce jednoho balení cottage sýra obvykle obsahuje 25 gramů bílkovin, 11 gramů sacharidů (z toho devět cukrů v podobě laktózy) a slušné množství draslíku a vápníku. Zajímavé je, že je cottage sýr dobrým zdrojem selenu, který je třeba pro dobré zdraví štítné žlázy, a navíc obsahuje také tuk, ale v menším množství než ostatní sýry.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NE KAŽDÝ VÍ, ŽE VÁPNÍK JE KLÍČOVÝM PRVKEM NEJEN PRO ZDRAVÉ KOSTI
Cottage sýr a jeho benefity
Pomoc při hubnutí
Cottage sýr je oblíbeným pomocníkem při hubnutí, a to díky jeho vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu kalorií. Dokáže navodit pocit sytosti v podobné míře jako vejce, což může vést ke snížení příjmu kalorií a následnému klesání hmotnosti. Kromě toho také obsahuje vápník, který je spojován s metabolickými procesy snižujícími hromadění tuku a urychlujícími jeho úbytek.
Nárůst svalové hmoty
Díky vysokému obsahu bílkovin je cottage sýr potravinou, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku, pokud chcete budovat svalovou hmotu. V kombinaci se cvičením vám totiž strava obsahující potraviny s vysokým obsahem bílkovin může pomoci zvýšit svalovou hmotu. Kasein se vstřebává pomalu a jeho konzumace před spaním zrychluje metabolismus a svalovou syntézu přes noc, aniž by ovlivnila odbourávání tuků.
Pomoc s předcházením inzulínové rezistenci
Inzulínová rezistence může vést k rozvoji cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. Konzumace mléčných výrobků může být spojena s nižším rizikem vzniku inzulínové rezistence. Ačkoli přesný mechanismus není jasný, bylo prokázáno, že vápník může regulovat citlivost na inzulín a snižovat inzulínovou rezistenci u potkanů krmených dietou s vysokým obsahem tuku.
Podpora pevnosti kostí
Kromě vápníku je cottage sýr dobrým zdrojem fosforu a bílkovin. Tyto živiny jsou dle studií spojovány se zlepšením zdraví a pevnosti kostí.
Vysoký obsah selenu
Půl šálku (113 g) cottage sýra obsahuje 19 % selenu. Tento minerál prokazatelně zvyšuje antioxidační ochranu krve a přispívá ke správné funkci štítné žlázy. Na selen můžete dále narazit v ořechách nebo džusech.
Jak zařadit cottage sýr do svého jídelníčku?
Cottage sýr se dá jíst mnoha různými způsoby. Můžete vyzkoušet palačinky, použít ho s dalšími surovinami a balzamikovým octem jako dresink do salátů anebo jím jen dozdobit svůj snídaňový toast. Cottage sýr je velice univerzální základní potravina, takže se ho nemusíte bát použít dle vlastního uvážení.
Zdroj: NIH, USDA, Harvard, ResearchGate
$content$