Teplo až do pozdějších večerních hodin, dechberoucí západy slunce a nenahraditelná atmosféra. Léto je období, které si stojí za to užít na maximum. Co takhle příjemná večeře na balkoně či terase?
Předkrm: Salát s prosciuttem a bazalkou
Bazalka je aromatická rostlina, která obsahuje silice, tanin a jiné látky. Hindské kultury ji považují za posvátnou. Proč ji tedy nezařadit do předkrmu v podobě salátu?
Co budete potřebovat?
- 1 broskev
- 2 plátky prosciutta
- 2 hrsti bazalky
- 100 g balkánského sýra
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci balsamica
- špetku soli
- špetku pepře
Jak si salát připravíte?
Broskev opláchněte a nakrájejte na plátky. Balkánský sýr nakrájejte na kostičky a prosciutto natrhejte na kousky. Poté vše naaranžujte do mísy a přidejte bazalku. Smícháním oleje s balsamicem, solí a pepřem připravte zálivku, kterou následně salát zalijte. Nechte 30 minut odležet v lednici a poté podávejte.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 6 OBLÍBENÝCH SALÁTŮ, NA KTERÝCH SI POCHUTNÁTE OBZVLÁŠŤ V LÉTĚ: GREEN GODDESS I JEDNO Z NEJZNÁMĚJŠÍCH TOSKÁNSKÝCH JÍDEL
Hlavní chod: Rajčatová polévka s topinkou
Rajče, původně rajské jablko, se řadí mezi plodovou zeleninu, vedou se však i debaty o tom, že je to ovoce. Zmírňuje nespavost a deprese. Zařadit se dá do mnoha pokrmů, včetně polévky, která během léta může posloužit i jako hlavní chod.
Co budete potřebovat?
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 vaničku rajčat
- 1 bobkový list
- 1 litr vývaru
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 plátek chleba
Jak si polévku uvaříte?
V hrnci na oleji osmažte cibuli a zakrátko přidejte také nadrobno nakrájený česnek. Poté přihoďte bobkový list, rajčata a vývar. Osolte, opepřete a vařte čtvrt hodiny. Následně vyndejte bobkový list a polévku už jen rozmixujete. Podávejte s chlebem, který si můžete opéct a potřít z obou stran olejem a česnekem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: VYCHUTNEJTE SI LÉTO JEŠTĚ O NĚCO VÍCE S JÍDLEM, KTERÉ SI MŮŽETE SNADNO ZABALIT I S SEBOU
Dezert: Pohár se zmrzlinou a jahodami
Jahody jsou žádané ovoce, mají pozitivní vliv na zažívání a posilují srdce, mozek i imunitu. Také mají nízký obsah kalorií. V létě se obzvlášť hodí do dezertů.
Co budete potřebovat?
- 2 kopečky vanilkové zmrzliny
- 4 jahody
- cukrové zdobení
Jak si pohár přichystat?
Zmrzlinu dejte do poháru na dezerty, jahody opláchněte, nakrájejte a přidejte k ní. Nakonec pohár ozdobte barevným cukrovým posypem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OBJEVTE VŠECHNY ÚČINKY JAHOD NA TĚLO A VYZKOUŠEJTE OPRAVDU ZDRAVÉ RECEPTY Z NICH
Koktejl: Modrý nápoj s citronem
Citron má výrazně kyselou chuť a pochází ze subtropů. Má vysoký obsah draslíku, který je velice důležitý pro oběhový systém. Používá se nejen pro přípravu jídel, ale také do nápojů. A nápoj by neměl u večeře chybět.
Co budete potřebovat?
- 500 ml vody
- 100 ml likéru curacao
- 50 ml ananasového džusu
- šťávu z půlky citronu
Jak si koktejl namícháte?
Do sklenice nalijte studenou vodu, přidejte ananasový džus, curacao a citronovou šťávu. Volitelně můžete přihodit několik kostek ledu.
Zdroj: ScienceDirect, USDA, NIH, ResearchGate
$content$