Pondělí 09.09.2024
Připravte si dokonalou letní večeři o třech chodech
Foto: Pexels
GASTRO

Připravte si dokonalou letní večeři o třech chodech

Teplo až do pozdějších večerních hodin, dechberoucí západy slunce a nenahraditelná atmosféra. Léto je období, které si stojí za to užít na maximum. Co takhle příjemná večeře na balkoně či terase?

Předkrm: Salát s prosciuttem a bazalkou

Bazalka je aromatická rostlina, která obsahuje silice, tanin a jiné látky. Hindské kultury ji považují za posvátnou. Proč ji tedy nezařadit do předkrmu v podobě salátu?

Co budete potřebovat?

  • 1 broskev
  • 2 plátky prosciutta
  • 2 hrsti bazalky
  • 100 g balkánského sýra
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci balsamica
  • špetku soli
  • špetku pepře

Jak si salát připravíte?

Broskev opláchněte a nakrájejte na plátky. Balkánský sýr nakrájejte na kostičky a prosciutto natrhejte na kousky. Poté vše naaranžujte do mísy a přidejte bazalku. Smícháním oleje s balsamicem, solí a pepřem připravte zálivku, kterou následně salát zalijte. Nechte 30 minut odležet v lednici a poté podávejte.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 6 OBLÍBENÝCH SALÁTŮ, NA KTERÝCH SI POCHUTNÁTE OBZVLÁŠŤ V LÉTĚ: GREEN GODDESS I JEDNO Z NEJZNÁMĚJŠÍCH TOSKÁNSKÝCH JÍDEL

Foto: Pexels

Hlavní chod: Rajčatová polévka s topinkou

Rajče, původně rajské jablko, se řadí mezi plodovou zeleninu, vedou se však i debaty o tom, že je to ovoce. Zmírňuje nespavost a deprese. Zařadit se dá do mnoha pokrmů, včetně polévky, která během léta může posloužit i jako hlavní chod.

Co budete potřebovat?

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vaničku rajčat
  • 1 bobkový list
  • 1 litr vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 plátek chleba

Jak si polévku uvaříte?

V hrnci na oleji osmažte cibuli a zakrátko přidejte také nadrobno nakrájený česnek. Poté přihoďte bobkový list, rajčata a vývar. Osolte, opepřete a vařte čtvrt hodiny. Následně vyndejte bobkový list a polévku už jen rozmixujete. Podávejte s chlebem, který si můžete opéct a potřít z obou stran olejem a česnekem.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: VYCHUTNEJTE SI LÉTO JEŠTĚ O NĚCO VÍCE S JÍDLEM, KTERÉ SI MŮŽETE SNADNO ZABALIT I S SEBOU

Foto: Pexels

Dezert: Pohár se zmrzlinou a jahodami

Jahody jsou žádané ovoce, mají pozitivní vliv na zažívání a posilují srdce, mozek i imunitu. Také mají nízký obsah kalorií. V létě se obzvlášť hodí do dezertů.

Co budete potřebovat?

  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 4 jahody
  • cukrové zdobení

Jak si pohár přichystat?

Zmrzlinu dejte do poháru na dezerty, jahody opláchněte, nakrájejte a přidejte k ní. Nakonec pohár ozdobte barevným cukrovým posypem.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OBJEVTE VŠECHNY ÚČINKY JAHOD NA TĚLO A VYZKOUŠEJTE OPRAVDU ZDRAVÉ RECEPTY Z NICH

Foto: Pexels

Koktejl: Modrý nápoj s citronem

Citron má výrazně kyselou chuť a pochází ze subtropů. Má vysoký obsah draslíku, který je velice důležitý pro oběhový systém. Používá se nejen pro přípravu jídel, ale také do nápojů. A nápoj by neměl u večeře chybět.

Co budete potřebovat?

  • 500 ml vody
  • 100 ml likéru curacao
  • 50 ml ananasového džusu
  • šťávu z půlky citronu

Jak si koktejl namícháte?

Do sklenice nalijte studenou vodu, přidejte ananasový džus, curacao a citronovou šťávu. Volitelně můžete přihodit několik kostek ledu.


Zdroj: ScienceDirect, USDA, NIH, ResearchGate

Napsat komentář