Čtvrtek 03.10.2024
Cuketa může překvapit svou chutí i vlivem na zdraví
Foto: Pexels
GASTRO

Cuketa může překvapit svou chutí i vlivem na zdraví

Cuketa je stejně jako většina ostatních druhů zeleniny velmi zdravá. Pokud se pravidelně objevuje ve vašem nákupním košíku, je to správně. Pokud ji ale pouze míjíte, zvažte příště její nákup. Zdravotní přínosy cukety jsou poměrně nedoceněné. Víte, co cuketa vlastně obsahuje a proč byste ji měli jíst více?

5 důvodů, proč byste měli více jíst cuketu

Když se podíváte na nutriční složení syrové cukety, zjistíte, že má pro lidský organismus množství zdraví prospěšných látek. Cuketa obsahuje vlákninu, která může podpořit trávení a zdraví střev, sloužit jako zdroj energie pro prospěšné střevní bakterie a napomáhat pravidelnosti vyprazdňování. Za zmínku stojí také vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové, betakarotenu a vitaminu B1. Konzumace cukety má však i několik dalších výhod.

Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Cuketa má nízký obsah sacharidů a cukru, takže je vhodnou potravinou pro lidi s cukrovkou a může pomoci zlepšit citlivost na inzulín.

Dodává tělu tekutiny

Cuketa obsahuje přibližně 95 % vody, a proto dodává tělu tekutiny, a jak je známo, dostatečná hydratace je důležitá pro udržení zdravé pokožky a celkové fyzické kondice. Pokud tedy máte problém během dne dostatečně pít, můžete své tělo podpořitkonzumací cukety.

Je prospěšná pro oči

Cuketa obsahuje antioxidanty jako vitamin C, betakaroten, lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí.

Může podporovat zdraví srdce

Jak již bylo zmíněno, cuketa obsahuje vlákninu, která může tělu pomoci snížit hladinu cholesterolu. Dále obsažené karotenoidy mají navíc protizánětlivé účinky, které mohou podpořit kardiovaskulární systém.

Napomáhá ke zdravé váze

Cuketa má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, proto může být vhodným doplňkem při hubnutí nebo udržování hmotnosti. Vláknina podporuje dlouhodobý pocit sytosti, což přispívá ke snížení příjmu kalorií.

Foto: Pexels

Je třeba cuketu oloupat?

Jedna z velkých otázek při přípravě ovoce a zeleniny je, zda je třeba odstranit jejich slupku. Ze zdravotního hlediska je odpověď jasná. Cuketu neloupejte. Většina antioxidantů se totiž nachází ve slupce. Pokud je to možné, měli byste ji vždy jíst i s ní.

Jak cuketu připravit?

Aby se v cuketě co nejlépe zachovaly důležité živiny, je třeba dbát na její správnou přípravu.

Vaření v páře

Vaření v páře je nejšetrnějším způsobem přípravy cukety, protože zachovává většinu nutričního obsahu. Cuketu jednoduše nakrájejte na plátky nebo kostky a vařte v páře nebo v hrnci s vroucí vodou, dokud nebude hotová.

Grilování

Výhodou grilování je, že cuketa získá aroma, které jí dodá o něco více chuti než grilování v páře. Důležité je nepoužívat příliš mnoho tuku, ale cuketu před vložením na gril jen lehce potřít olivovým olejem.

Na syrovo

Cuketu můžete jíst i syrovou, například jako svačinu nebo v salátu. V syrové podobě si zachovává všechny živiny, a proto je nejzdravější.

Restování

Pokud chcete cuketu smažit na pánvi, platí pravidlo použít málo tuku. Plátky jen potřete trochou olivového oleje a pak je pomalu smažte na středním plameni. Pokud je pánev příliš rozpálená, ztrácí se důležité živiny.

Pečení

Věděli jste, že cuketu můžete použít i při pečení? Například do muffinů nebo chleba.

Na nudličky

Už jste někdy nahradili pšeničné nudle cuketovými? Stačí cuketu nakrájet pomocí spirálového kráječe a nechat ji hodinu v misce, aby ztratila část vody. Poté k ní můžete podávat jakoukoli omáčku na těstoviny, a tak spotřebujete podstatně méně sacharidů, díky čemuž bude vaše večerní konzumace těstovin zdravější.

Pyré

Cuketu lze také očistit a použít jako základ polévek nebo omáček. Jde o skvělý způsob, jak do jídla zařadit další živiny.

Foto: Pexels

3 tipy na chutné recepty z cukety

Cuketová polévka

Milujete polévky? Pak byste měli vyzkoušet i tu cuketovou.

Ingredience

  • lžíce másla
  • lžíce olivového oleje
  • střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g cukety
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • feta sýr (nepovinné)
  • slunečnicová semínka (nepovinné)
  • krutony (nepovinné)

Postup

V hrnci rozehřejte máslo společně s olivovým olejem, přidejte najemno nasekanou cibuli s utřenými stroužky česneku a opékejte na středním plameni přibližně 6 minut. Poté přidejte cuketu nakrájenou na kolečka a opékejte dalších asi 10 minut. Následně vše zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte plamen na mírný, hrnec přiklopte pokličkou a polévku vařte do změknutí cukety. Nakonec polévku odstavte, nechte vychladnout a rozmixujte. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Můžete podávat s rozdrobeným feta sýrem, opraženými slunečnicovými semínky či krutony.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NECHCETE TRÁVIT HODINY V KUCHYNI? ZKUSTE TYTO 3 RYCHLÉ A LEHKÉ OBĚDY

Foto: Freepik

Cuketové těstoviny s ricottou

Cuketové těstoviny a ricottou jsou pokrm, který vás může zachránit při mnoha příležitostech – například při spontánní návštěvě rodiny nebo přátel.

Ingredience

  • půlka cibule
  • 300 g cukety
  • 200 g těstovin
  • 200 g ricotty
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petržel
  • bazalka
  • nasekané mandle
  • piniové oříšky
  • panenský olivový olej
  • pesto (nepovinné)

Postup

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na pánvi s olivovým olejem. Poté k ní přidejte cuketu nakrájenou na tenké plátky, dochuťte solí a pepřem a pokračujte v restování nejméně dalších 15 minut, dokud cuketa nezměkne.

Mezitím uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny al dente. Než uvařené těstoviny scedíte, odeberte si trochu vody. Poté těstoviny slijte a nechte okapat.

Do misky vložte ricottu, ochuťte ji solí a pepřem, trochou nastrouhané citronové kůry, kapkou oleje a lžící vody z vaření těstovin. Vše promíchejte.

Těstoviny přidejte k cuketám na pánvi, stejně tak ricottu a v případě potřeby ještě trochu vody na vaření těstovin. Smíchejte dohromady.

Podávejte s nasekanou petrželkou, bazalkou a hrstí opražených mandlí a piniových oříšků. Navrch můžete přidat lžíci bazalkového pesta.

Foto: Unsplash

Cuketový koláč se sýrem

Koláče nemusí být vždy jen sladké. Z cukety si lze připravit slanou pochoutku.

Ingredience

  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 cukety
  • 100 g ementálu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • svazek jarní cibulky
  • sůl
  • majoránka
  • mletý barevný pepř

Postup

Cuketu omyjte, odkrojte její konce a nastrouhejte nahrubo do mísy. Poté ji osolte a nechte 30 minut odstát, aby pustila vodu. Následně přebytečnou vodu vymačkejte.

Mezitím si nastrouhejte sýr a prolisujte oloupaný česnek. Svazek jarní cibulky očistěte a bílou část nakrájejte nadrobno. Cibulku zlehka osmahněte na másle.

K vymačkané cuketě přidejte vejce, česnek, vychladlou cibulku a sýr a vše dobře promíchejte. Směs dochuťte pepřem, majoránkou a solí. Na závěr směs zahustěte hladkou moukou.

Plech či kulatou pečící formu vymažte olejem, nalijte cuketovou směs a uhlaďte. Koláč by měl být přibližně 2 cm vysoký. Formu vložte do rozpálené trouby a pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut dozlatova.


Zdroj: Medical News Today, EatingWell, Healthline

Napsat komentář