Low carb životní styl v posledních letech získává na popularitě. A ať už držíte speciální dietu, nebo se jen snažíte snížit příjem sacharidů, pečení s jejich nízkým obsahem nabízí příjemné řešení, které umožní vychutnat si pečivo i pochoutky bez pocitu viny.
Pečení s nízkým obsahem sacharidů spočívá v nahrazení tradičních přísad s vysokým obsahem sacharidů jako mouka, cukr a obiloviny zdravými alternativami. Hlavním cílem pečení s nízkým obsahem sacharidů je vytvořit pochoutky, které si mohou dopřát i ti, kteří dbají na nízký příjem sacharidů nebo dodržují určitý dietní plán.
Budete potřebovat určité suroviny
Nízkosacharidová mouka
Při pečení s nízkým obsahem sacharidů se běžně používá mandlová mouka, kokosová mouka, lněné semínko a ořechová másla. Tyto alternativy mají vyšší obsah bílkovin a vlákniny, ale obsahují výrazně méně sacharidů než tradiční bílá pšeničná mouka.
Přírodní nízkosacharidová sladidla
Nahrazení rafinovaného cukru přírodními sladidly jako erytritol, stévie a xylitol vám umožní snížit celkový obsah cukru v pečivu, což zároveň bude mít minimální dopad na hladinu cukru v krvi.
Zdravé tuky
Pro zachování struktury se používá kokosový olej a ořechové máslo.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NE KAŽDÝ VÍ, ŽE VÁPNÍK JE KLÍČOVÝM PRVKEM NEJEN PRO ZDRAVÉ KOSTI

Low carb pečení má své výhody
Regulace hmotnosti
Nízkosacharidové pečení může díky snížení příjmu sacharidů pomoci při hubnutí a regulaci hmotnosti.
Lepší kontrola hladiny cukru v krvi
Tradiční pečivo s vysokým obsahem sacharidů může způsobit rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Pečení s nízkým obsahem sacharidů umožňuje lidem s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí pochutnat si na dobrotách, aniž by to ohrozilo jejich zdraví.
Alternativy bohaté na živiny
Mouky s nízkým obsahem sacharidů, přírodní sladidla a zdravé tuky mají ve srovnání s rafinovanou bílou moukou a cukrem vyšší výživovou hodnotu, a proto je nízkosacharidové pečivo zdravější.
Požitek
Pečení s nízkým obsahem sacharidů zaručuje, že ani ti, kteří drží low carb dietu, se nebudou cítit ochuzeni o pohoštění.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU VLÁKNINU MÁ NEZANEDBATELNÝ VLIV NA ZDRAVÍ

Inspirujte se low carb recepty
Čokoládové muffiny
Potřebujete
- 250 g crème fraîche
- 1 vejce
- 25 g kokosové mouky
- 35 g čokoládového proteinového prášku
- 35 g erytritolu
- 15 g kakaového prášku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 125 g višní
Postup
Předehřejte si troubu na 175 stupňů. Poté zpracujte všechny ingredience kromě třešní ve velké míse na hladké těsto. Následně vmíchejte třešně. Těsto po částech nalijte do malých košíčků na muffiny, vložte do trouby a pečte asi 25 až 30 minut.
Nepečený avokádovo-čokoládový dort
Potřebujete
- 150 g avokádové dužiny
- 100 ml kokosového mléka
- 75 g mletých lískových oříšků
- 25 g nasekaných lískových oříšků
- 50 g sušeného kokosu
- 15 g kakaového prášku
- 50 g erytritolu
Postup
Dužinu avokáda rozmačkejte s kokosovým mlékem. V míse smíchejte ostatní ingredience a poté je vmíchejte do avokádovo-kokosové směsi. Směs nalijte do kulaté formy a dejte přes noc do lednice.
Vafle s horkými třešněmi
Potřebujete
- 200 g řeckého jogurtu
- 4 vejce
- 50 g mouky
- 50 g vanilkového proteinového prášku
- 3 lžičky stévie v prášku
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 25 g kokosového oleje
Postup
Smíchejte jogurt s vejci a poté přidejte suché přísady. Následně předehřejte vaflovač a potřete ho kokosovým olejem. Vafle pečte dozlatova a podávejte s horkými třešněmi nebo jiným ovocem.
Zdroj: NIH, Harvard
$content$