Sobota 19.04.2025
I péct se dá bez sacharidů: Vyzkoušejte low carb recepty s řadou výhod
Foto: Pexels
GASTRO

I péct se dá bez sacharidů: Vyzkoušejte low carb recepty s řadou výhod

Low carb životní styl v posledních letech získává na popularitě. A ať už držíte speciální dietu, nebo se jen snažíte snížit příjem sacharidů, pečení s jejich nízkým obsahem nabízí příjemné řešení, které umožní vychutnat si pečivo i pochoutky bez pocitu viny.

Pečení s nízkým obsahem sacharidů spočívá v nahrazení tradičních přísad s vysokým obsahem sacharidů jako mouka, cukr a obiloviny zdravými alternativami. Hlavním cílem pečení s nízkým obsahem sacharidů je vytvořit pochoutky, které si mohou dopřát i ti, kteří dbají na nízký příjem sacharidů nebo dodržují určitý dietní plán.

Budete potřebovat určité suroviny

Nízkosacharidová mouka

Při pečení s nízkým obsahem sacharidů se běžně používá mandlová mouka, kokosová mouka, lněné semínko a ořechová másla. Tyto alternativy mají vyšší obsah bílkovin a vlákniny, ale obsahují výrazně méně sacharidů než tradiční bílá pšeničná mouka.

Přírodní nízkosacharidová sladidla

Nahrazení rafinovaného cukru přírodními sladidly jako erytritol, stévie a xylitol vám umožní snížit celkový obsah cukru v pečivu, což zároveň bude mít minimální dopad na hladinu cukru v krvi.

Zdravé tuky

Pro zachování struktury se používá kokosový olej a ořechové máslo.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NE KAŽDÝ VÍ, ŽE VÁPNÍK JE KLÍČOVÝM PRVKEM NEJEN PRO ZDRAVÉ KOSTI

Foto: Pexels

Low carb pečení má své výhody

Regulace hmotnosti

Nízkosacharidové pečení může díky snížení příjmu sacharidů pomoci při hubnutí a regulaci hmotnosti.

Lepší kontrola hladiny cukru v krvi

Tradiční pečivo s vysokým obsahem sacharidů může způsobit rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Pečení s nízkým obsahem sacharidů umožňuje lidem s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí pochutnat si na dobrotách, aniž by to ohrozilo jejich zdraví.

Alternativy bohaté na živiny

Mouky s nízkým obsahem sacharidů, přírodní sladidla a zdravé tuky mají ve srovnání s rafinovanou bílou moukou a cukrem vyšší výživovou hodnotu, a proto je nízkosacharidové pečivo zdravější.

Požitek

Pečení s nízkým obsahem sacharidů zaručuje, že ani ti, kteří drží low carb dietu, se nebudou cítit ochuzeni o pohoštění.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU VLÁKNINU MÁ NEZANEDBATELNÝ VLIV NA ZDRAVÍ

Foto: Pexels

Inspirujte se low carb recepty

Čokoládové muffiny

Potřebujete

  • 250 g crème fraîche
  • 1 vejce
  • 25 g kokosové mouky
  • 35 g čokoládového proteinového prášku
  • 35 g erytritolu
  • 15 g kakaového prášku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 125 g višní

Postup

Předehřejte si troubu na 175 stupňů. Poté zpracujte všechny ingredience kromě třešní ve velké míse na hladké těsto. Následně vmíchejte třešně. Těsto po částech nalijte do malých košíčků na muffiny, vložte do trouby a pečte asi 25 až 30 minut.

Nepečený avokádovo-čokoládový dort

Potřebujete

  • 150 g avokádové dužiny
  • 100 ml kokosového mléka
  • 75 g mletých lískových oříšků
  • 25 g nasekaných lískových oříšků
  • 50 g sušeného kokosu
  • 15 g kakaového prášku
  • 50 g erytritolu

Postup

Dužinu avokáda rozmačkejte s kokosovým mlékem. V míse smíchejte ostatní ingredience a poté je vmíchejte do avokádovo-kokosové směsi. Směs nalijte do kulaté formy a dejte přes noc do lednice.

Vafle s horkými třešněmi

Potřebujete

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 4 vejce
  • 50 g mouky
  • 50 g vanilkového proteinového prášku
  • 3 lžičky stévie v prášku
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 25 g kokosového oleje

Postup

Smíchejte jogurt s vejci a poté přidejte suché přísady. Následně předehřejte vaflovač a potřete ho kokosovým olejem. Vafle pečte dozlatova a podávejte s horkými třešněmi nebo jiným ovocem.


Zdroj: NIH, Harvard

Napsat komentář