Pátek 22.11.2024
Inspirujte se populárními recepty ze sociálních sítí a vychutnejte si skvělý víkendový brunch
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Inspirujte se populárními recepty ze sociálních sítí a vychutnejte si skvělý víkendový brunch

Víkend by měl být především o odpočinku a dopřávání si, a tím může být i skvělé jídlo. Rozhodli jste se pochutnat si v pohodlí domova? Vyzkoušejte virální recepty ze sociálních sítí.

Pečená shakshuka s fazolkami

Tento recept jste mohli na TikToku a Instagramu zaznamenat především v uplynulých týdnech. Proč se rychle šířil? Protože si díky němu opravdu výtečně pochutnáte.

Budete potřebovat

  • 80 ml olivového oleje
  • 1/2 nakrájené červené cibule
  • 1/2 nakrájené červené papriky
  • 1/2 nakrájeného lilku
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 200 g sceděných máslových fazolí
  • 4 nakrájená sušená rajčata
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • špetku kajenského pepře
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • krajíce chleba
  • avokádo nakrájené na plátky
  • jogurt
  • hrst čerstvé bazalky
  • cherry rajčátka (volitelné)
  • několik listů hlávkového salátu (volitelné)

Postup

Na pánvi rozehřejte olej a 10 až 15 minut na něm smažte cibuli, papriku a lilek se špetkou soli. Je důležité použít dostatečné množství oleje, aby zelenina řádně změkla. Poté přidejte rajčata z konzervy, fazole, sušená rajčata a všechno koření. Vše dobře promíchejte a nechte přikryté na mírném ohni ještě asi 10 minut. Po jejich uplynutí směs zkontrolujte, promíchejte a nechte dusit dalších 10 minut. Následně by měla být shakshuka hotová.

Podávejte ihned z pánve ozdobené čerstvou bazalkou, plátky avokáda, cherry rajčátky, listy salátu a jogurtem. Jako přílohu na namáčení zvolte chléb.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Banánový chlebíček

Některé recepty si na sociálních sítích dokáží držet oblíbenost dlouhou dobu, a právě to může být zárukou jejich kvality. Mezi takové lze rozhodně zařadit i banánový chlebíček.

Na těsto budete potřebovat

  • 120 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 zralé banány
  • 1 lžičku vanilky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • špetku mořské soli

Na ozdobu budete potřebovat

  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky pražených vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C a v mixéru šlehejte máslo s cukrem v mixéru, dokud se dobře nespojí. Přidejte vejce, vyšlehejte do hladka a poté přidejte banány a vanilku a několikrát promíchejte, aby vzniklo husté těsto. V samostatné míse smíchejte suché přísady – mouku, jedlou sodu a sůl. Nastavte mixér na nejpomalejší stupeň a přidávejte suchou směs po lžících do těsta, dokud se vše rovnoměrně nespojí. Vymažte formu na bochník máslem, nalijte do ní směs a navrch přidejte skořici, ořechy a cukr. Pečte ve středu trouby 50 až 60 minut.

Tip: Navrch můžete přidat i nakrájený banán a podávat s čerstvým ovocem.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Pečené parmazánové brambory

Brambory jsou na sociálních sítích oblíbenou surovinou, především pro pečení v troubě. Vyzkoušíte recept s parmazánem? Stejně jako všechny ostatní recepty s bramborami je i tento velmi univerzální. Může být například ideální přílohou, kterou lze podávat s kečupem nebo jiným dipem, ale také k salátům.

Budete potřebovat

  • brambory
  • olej
  • bylinky podle vlastního výběru
  • parmazán
  • koření (volitelné)

Postup

Brambory nakrájejte na poloviny. Do mísy nalijte olej, nasekané bylinky dle vlastního výběru, případně koření. Do směsi vložte brambory a vše promíchejte. Na plech položte pečící papír a ten následně posypejte vrstvou parmazánu. Vyskládejte brambory slupkou nahoru. Vložte do trouby a pečte na 220 °C dozlatova a dokřupava.

Napsat komentář