Víkend by měl být především o odpočinku a dopřávání si, a tím může být i skvělé jídlo. Rozhodli jste se pochutnat si v pohodlí domova? Vyzkoušejte virální recepty ze sociálních sítí.
Pečená shakshuka s fazolkami
Tento recept jste mohli na TikToku a Instagramu zaznamenat především v uplynulých týdnech. Proč se rychle šířil? Protože si díky němu opravdu výtečně pochutnáte.
Budete potřebovat
- 80 ml olivového oleje
- 1/2 nakrájené červené cibule
- 1/2 nakrájené červené papriky
- 1/2 nakrájeného lilku
- 400 g rajčat z konzervy
- 200 g sceděných máslových fazolí
- 4 nakrájená sušená rajčata
- 1/2 lžičky sladké papriky
- špetku kajenského pepře
- sůl a černý pepř podle chuti
- krajíce chleba
- avokádo nakrájené na plátky
- jogurt
- hrst čerstvé bazalky
- cherry rajčátka (volitelné)
- několik listů hlávkového salátu (volitelné)
Postup
Na pánvi rozehřejte olej a 10 až 15 minut na něm smažte cibuli, papriku a lilek se špetkou soli. Je důležité použít dostatečné množství oleje, aby zelenina řádně změkla. Poté přidejte rajčata z konzervy, fazole, sušená rajčata a všechno koření. Vše dobře promíchejte a nechte přikryté na mírném ohni ještě asi 10 minut. Po jejich uplynutí směs zkontrolujte, promíchejte a nechte dusit dalších 10 minut. Následně by měla být shakshuka hotová.
Podávejte ihned z pánve ozdobené čerstvou bazalkou, plátky avokáda, cherry rajčátky, listy salátu a jogurtem. Jako přílohu na namáčení zvolte chléb.
Banánový chlebíček
Některé recepty si na sociálních sítích dokáží držet oblíbenost dlouhou dobu, a právě to může být zárukou jejich kvality. Mezi takové lze rozhodně zařadit i banánový chlebíček.
Na těsto budete potřebovat
- 120 g másla
- 120 g třtinového cukru
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 3 zralé banány
- 1 lžičku vanilky
- 1 lžičku jedlé sody
- špetku mořské soli
Na ozdobu budete potřebovat
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky pražených vlašských ořechů
- 2 lžičky skořice
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C a v mixéru šlehejte máslo s cukrem v mixéru, dokud se dobře nespojí. Přidejte vejce, vyšlehejte do hladka a poté přidejte banány a vanilku a několikrát promíchejte, aby vzniklo husté těsto. V samostatné míse smíchejte suché přísady – mouku, jedlou sodu a sůl. Nastavte mixér na nejpomalejší stupeň a přidávejte suchou směs po lžících do těsta, dokud se vše rovnoměrně nespojí. Vymažte formu na bochník máslem, nalijte do ní směs a navrch přidejte skořici, ořechy a cukr. Pečte ve středu trouby 50 až 60 minut.
Tip: Navrch můžete přidat i nakrájený banán a podávat s čerstvým ovocem.
Pečené parmazánové brambory
Brambory jsou na sociálních sítích oblíbenou surovinou, především pro pečení v troubě. Vyzkoušíte recept s parmazánem? Stejně jako všechny ostatní recepty s bramborami je i tento velmi univerzální. Může být například ideální přílohou, kterou lze podávat s kečupem nebo jiným dipem, ale také k salátům.
Budete potřebovat
- brambory
- olej
- bylinky podle vlastního výběru
- parmazán
- koření (volitelné)
Postup
Brambory nakrájejte na poloviny. Do mísy nalijte olej, nasekané bylinky dle vlastního výběru, případně koření. Do směsi vložte brambory a vše promíchejte. Na plech položte pečící papír a ten následně posypejte vrstvou parmazánu. Vyskládejte brambory slupkou nahoru. Vložte do trouby a pečte na 220 °C dozlatova a dokřupava.
$content$