Neděle 14.07.2024
Nudí vás tradiční grilovačky? Zkuste to po mexicku
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Nudí vás tradiční grilovačky? Zkuste to po mexicku

Nudí vás klasické recepty na gril a chcete zkusit něco nového? Přidejte do svého repertoáru některé z následujících receptů. Všechny vycházejí z tradiční mexické kuchyně a naprosto vás nadchnou.

Milovníci mexické kuchyně jistě dají za pravdu, že stačí několik surovin a pochutnáte si na výborných a výživných jídlech. Při přípravě mexických pokrmů na grilu si jejich chuť můžete navíc upravit podle svého a třeba si je i zjemnit. Typickým rysem této kuchyně je totiž pálivost. Který z následujících receptů si vás získá?

Grilovaný ananas

Na gril nepatří pouze maso, ale také ovoce a zelenina. Schválně si opečte plátky ananasu. Jak na to? Receptů, které můžete při přípravě grilovaného ananasu použít, existuje nespočet.

Před položením ananasu na gril ho namočte v olivovém oleji a připravte si také omáčku, kterou ho následně potřete. Zvolit můžete med, skořici, cukr, chilli, sůl, máslo nebo například již hotovou barbecue omáčku. Fantazii se meze rozhodně nekladou. Nebojte se experimentovat a pohrajte si s chutěmi.

Ananas poté položte na rozpálený gril a opečte z obou stran. Konzumujte ho velice opatrně ještě teplý, protože tak chutná nejlépe.

Grilovaná kukuřice

Zdá se vám grilovaná kukuřice nezáživná a myslíte si, že nedokáže ničím překvapit? Přidejte k ní kromě másla také limetku, sýr a lahodnou omáčku. K její přípravě budete potřebovat:

  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • šťávu z poloviny limetky
  • špetku uzené mleté papriky
  • špetku chilli

Veškeré suroviny smíchejte v míse a poté, co kukuřici sundáte z grilu a necháte na ní rozpustit máslo, ji posypte solí, pokapejte omáčkou a zasypte nastrouhaným cheddarem.  

Quesadilla, burrito, fajitas a tortilly na všechny způsoby

Milujete quesadillu? Jedná se o tortillu plněnou sýrem. Pokud k sýru přidáte také maso a zeleninu, získáte burrito. Pod pojmem fajitas se skrývá způsob servírování tortill, kdy poskytnete ostatním možnost naplnit si je podle svého.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 6 OBLÍBENÝCH SALÁTŮ, NA KTERÝCH SI POCHUTNÁTE OBZVLÁŠŤ V LÉTĚ: GREEN GODDESS I JEDNO Z NEJZNÁMĚJŠÍCH TOSKÁNSKÝCH JÍDEL

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Připravte si zásobu tortil a dostatek surovin, které se do ní dají zabalit. K dispozici mějte například:

  • grilované maso, které necháte přes noc marinovat v limetkové marinádě
  • nastrouhaný eidam a cheddar
  • čerstvý koriandr
  • limetkovou šťávu
  • zakysanou smetanu
  • rajčatovou salsu
  • fazole
  • na kolečka nakrájenou cibuli
  • avokádo

Každý dostane možnost naplnit si tortillu přesně podle své chuti a poté ji stačí pečlivě opéct z obou stran na grilu a servírovat.

Špízy

Máte rádi špízy? Vytvořte si je z přes noc marinovaného masa, přidejte na špejli kousky ananasu, cibule, papriky a před podáváním zakápněte limetkovou šťávou. Nevíte, v čem maso nechat marinovat? Vhod vám přijde limetková a pomerančová šťáva, olivový olej, sůl, pepř a špetka chilli.

Grepová paloma

Aby bylo vaše grilování mexické po všech stránkách, připravte si ledový drink zvaný grepová paloma. Jeho příprava je velmi snadná, skládá se pouze ze dvou surovin: tequily a grapefruitové sodovky Aby byl nápoj osvěžující, přidejte do sklenice několik kostek ledu, a pokud máte po ruce čerstvý grep a snítku rozmarýnu, přihoďte je dovnitř také. Následně nalijte velkého panáka své oblíbené tequily a zbytek sklenice dolijte grepovou sodou.

Drink paloma patří v Mexiku k těm vůbec nejoblíbenějším a okolo vzniku jeho názvu se vedou debaty. Nápoj byl pojmenován buď podle slavné písně La Paloma, nebo byl odvozen ze španělského slova pomelo, které znamená grapefruit, případně vznikl podle slova paloma, které znamená holubice.

Aby bylo vaše mexické grilování úspěšné, nikdy zkrátka nezapomeňte na zásobu čerstvého koriandru, ananasu, tortill a samozřejmě grepové sodovky a tequily, ze kterých vytvoříte osvěžující drinky.


Zdroj: allrecipes.com, insanelygoodrecipes.com, bonappetit.com

Napsat komentář