Když přijde řeč na pečení, jednou z prvních ingrediencí, která lidem přijde na mysl, je cukr. Ten je základem většiny sladkých pochoutek. Nutně ale být nemusí. Bez cukru se dá připravit i něco tak oblíbeného jako skořicové rolky. Alternativ, které můžete vyzkoušet, je více.
Klasické skořicové rolky bez cukru
Skořicové rolky jsou pochoutkou, kterou mnozí milují pro její měkké těsto, voňavou skořicovou náplň a sladkou polevu. Klasické skořicové rolky jsou obvykle plné cukru, nutně ale být nemusí. Díky přirozené sladkosti jablečného pyré může být recept stejně lahodný a uspokojující.
Ingredience
Na těsto
- 250 ml mléka
- 50 g jablečného pyré
- 60 g másla
- 500 g mouky
- 1 špetka soli
- ½ kostky čerstvého droždí
Na náplň
- 70 g jablečného pyré
- 2 až 3 lžičky skořice
Na polevu
- 70 g smetanového sýra
- 1 lžíce změklého másla
- 1 lžíce jablečného džusu
Postup
Nejprve si připravte těsto. Do hrnce dejte mléko a máslo a nechte máslo rozpustit. Poté v misce smíchejte mouku s jablečným pyré a špetkou soli. Do vzniklé hmoty rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a vše hnětejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto zakryjte a nechte 45 minut odpočinout.
Mezitím můžete vymazat formu a smícháním pyré a skořice připravit náplň.
Odpočinuté těsto rozválejte a potřete ho náplní tak, abyste dodrželi centimetrové okraje. Poté těsto opatrně srolujte z dlouhé strany a rozkrájejte nožem na přibližně deset plátků. Plátky vložte do formy a nechejte 30 minut odpočívat. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů. Po odpočinutí vložte formu se s skořicovými rolkami do trouby a pečte asi 25 minut.
Než se rolky upečou, připravte si polevu tak, že rozšleháte smetanový sýr s měkkým máslem a jablečným pyré. Jakmile budou skořicové rolky upečené a vychladnou, potřete je polevou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: I PÉCT SE DÁ BEZ SACHARIDŮ: VYZKOUŠEJTE LOW CARB RECEPTY S ŘADOU VÝHOD

Celozrnné skořicové rolky s datlovou náplní
Pro ty, kteří hledají ještě výživnější alternativu, je tu recept na celozrnné skořicové rolky. Datle dodávají přirozenou sladkost a vlákninu, díky čemuž jsou tyto rohlíčky ideální jako svačina nebo vydatná snídaně.
Ingredience
Na těsto
- 200 ml teplého mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžička jablečného octa
- 300 g celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 50 g rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
- 50 g jablečného pyré
Na náplň
- 150 g datlí bez pecek (namočených na 10 minut v teplé vodě a okapaných)
- 3 lžíce vody
- 2 lžičky mleté skořice
- 20 g kokosového oleje nebo másla
Na polevu
- 100 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce jablečného pyré
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
V misce smíchejte teplé mléko, sušené droždí a jablečný ocet. Nechte 5 až 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
Ve větší míse smíchejte celozrnnou a hladkou mouku se solí. Přidejte rozpuštěný kokosový olej (nebo máslo), jablečné pyré a drožďovou směs. Hnětejte asi 8 až 10 minut, dokud nezískáte mírně lepkavé těsto. Poté těsto zakryjte a nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu a půl, nebo dokud se objem nezdvojnásobí.
Během kynutí těsta, vložte datle do mixéru se třemi lžícemi vody, skořicí a kokosovým olejem. Mixujte do hladké pasty. Pokud bude pasta příliš hustá, přidejte trochu vody.
Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše do obdélníku. Rozetřete rovnoměrně datlovou a skořicovou náplň, okraje nechte volné. Těsto srolujte z dlouhé strany a nakrájejte na 10 až 12 plátků. Plátky vložte do pekáče, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rolky pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatohnědé.
Během pečení v misce smíchejte řecký jogurt, jablečné pyré a vanilkový extrakt. Po vychladnutí rolky potřete.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: BLESKOVÝ RECEPT BEZ MOUKY A CUKRU: VYZKOUŠEJTE ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ DO HRNEČKU

Rychlé skořicové rolky s banánovou náplní
Nemáte čas čekat, až těsto vykyne? Zkuste skořicové rolky, které jsou hotové za chvilku a jejich sladkost navíc pochází výhradně ze zralých banánů a skořice. Perfektní, když máte chuť na něco sladkého.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 120 ml mléka
- 60 g rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
Na náplň
- 2 zralé vidličkou rozmačkané banány
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce rozpuštěného másla
Na polevu
- 50 g smetanového sýra
- 1 až 2 lžíce mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse smíchejte mléko s rozpuštěným máslem (nebo kokosovým olejem). Poté nalijte tekuté ingredience do suchých ingrediencí a rychle míchejte, dokud nevznikne měkké těsto. Následně v misce smíchejte rozmačkané banány se skořicí a rozpuštěným máslem.
Těsto přeneste na lehce pomoučenou plochu a vyválejte ho. Poté na něj rovnoměrně rozetřete banánovo-skořicovou náplň a opatrně ho srolujte z dlouhé strany a nakrájejte na přibližně 8 až 10 kusů. Plátky vložte do vymazané formy.
Troubu předehřejte na 200 °C. Rolky pečte 15 až 20 minut, nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu a nebudou propečené. Během pečení umíchejte smetanový sýr, mléko a vanilkový extrakt do hladké polevy. Jakmile rolky vytáhnete z trouby, ještě horké je potřete připravenou polevou.
Zdroj: Allrecipes, Good Food
$content$
https://shorturl.fm/V5QWG
https://shorturl.fm/IbkoY
https://shorturl.fm/XQ2jr