Sobota 05.10.2024
Ochutnejte na Den svatého Patrika rychlý chléb bez kynutí se zeleným džemem
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Ochutnejte na Den svatého Patrika rychlý chléb bez kynutí se zeleným džemem

Den svatého Patrika se slaví každoročně 17. března na počest svatého Patrika, patrona Irska. Tento svátek slavit nemusíte, jeden z irských receptů ale vyzkoušet můžete. Je libo rychlý chléb bez kynutí se zeleným džemem?

Misionář Patrik působil v Irsku před více než patnácti sty lety, přesto se oslavy na jeho počest konají dodnes. Patrik zemřel 17. března, a proto je v Irsku a v dalších zemích s irským obyvatelstvem tento den státním svátkem. Ve většině zemí sice státní svátek není, přesto se Den svatého Patrika slaví skoro po celém světě.

Symbolem Irska je trojlístek, jehož pomocí svatý Patrik Irům vysvětloval Svatou Trojici, a díky tomu je irskou barvou zelená. 17. března je proto tato barva vidět skoro všude. Lidé se oblékají do zeleného oblečení, jedí zelená jídla, osvětlují zeleně významné stavby, a v některých městech dokonce lejí do řek zelenou barvu.

Největší oslavy v podobě různých přehlídek a festivalů se konají v Irsku, velké oslavy lze ale zažít také ve Velké Británii, Spojených státech, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu a v dalších zemích po celém světě. V České republice sice mnoho Irů nežije, přesto se tento den projeví ve všech irských hospodách, a někdy nejen v nich.

Irish soda bread neboli rychlý chléb bez kynutí

Tento chléb zvládnou i začátečníci a jeho výhodou je, že nepotřebuje kynout. Irský chléb nakypří soda a podmáslí. Přidat můžete kmín anebo jarní bylinky.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Co budete potřebovat?

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžičku mleté jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  • 25 g másla
  • 500 ml podmáslí

Jak si chléb uděláte?

Troubu předehřejete na 200 stupňů a plech poprášíte moukou. Suché přísady promícháte v míse, přidáte máslo a poté podmáslí. Velmi zlehka směs spojíte a vytvarujete z ní trochu plošší kulatý bochník. Bochník položíte na plech a rozříznete ho do kříže – křížem totiž chlebu žehnáte, ale rovněž zabráníte tomu, aby praskl. Chléb pečete 35 minut a poté ho necháte přikrytý utěrkou vychladnout. Když je chléb hotový, můžete si ho například namazat angreštovým džemem.


Zdroj: britannica.com

Napsat komentář