Co by to bylo za Velikonoce bez tradičních velikonočních koláčů? Ve Švýcarsku k těmto svátkům zkrátka patří. Musí být křehké, posypané moučkovým cukrem a s tradiční náplní z rýže a krupice. A protože jsou lehké a chutnají tak lahodně, můžete je jíst i celý zbytek jara. Jak na ně?
Velikonoce jsou ve Švýcarsku významným svátkem. Děti tam vyrážejí do zahrad, aby hledaly malovaná vajíčka a pelíšky, které tam zanechal velikonoční králíček. V italsky a francouzsky hovořících oblastech se konají v pátek nebo sobotu velikonoční procesí. Ke švýcarským velikonočním svátkům samozřejmě patří i jídlo – někde natvrdo uvařená vejce, jinde sýr, a nejen tyto dvě pochutiny.
I když se velikonoční pečivo dá koupit všude už dlouho před Velikonocemi, koláče chutnají nejlépe, když jsou domácí, stejně jako náš tradiční beránek nebo mazanec.
Co potřebujete na 4 malé velikonoční koláče?
Těsto
- 150 g mouky
- 1 lžíce cukru
- ¼ lžičky soli
- 50 g studeného másla
- rozšlehané vejce
- šťáva a kůra z ½ citronu
- olej na vymazání forem
- formy o průměru asi 10 cm
Náplň
- 1 vanilkový lusk
- 3,5 dl mléka
- 40 g mléčné rýže nebo pudinku
- 50 g krupice
- špetka soli
- 40 g cukru
- ½ šťávy a kůry
- 50 g másla
- 2 lžíce mletých mandlí
- 2 vejce
- 3 lžíce meruňkového džemu
- práškový cukr na posypání
- rozinky (lze vynechat)
Jak na to?
Těsto
V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Poté přidejte na plátky nakrájené máslo a prsty roztírejte, dokud se směs nebude drobit. Vmíchejte vejce, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a vše spojte v těsto. Těsto dejte na 30 minut do lednice. Po uplynutí doby ho rozválejte na pomoučené desce na tloušťku asi 3 mm a vykrojte 4 kulaté placky o průměru asi 12 cm.
Vrstvy koláčů vložte do forem, které jste předtím vymazali trochou oleje, a potřete je trochou džemu.
Náplň
Mléko, vanilku a lusk přiveďte k varu. Přidejte rýži a za občasného míchání vařte 20 minut. Následně přidejte krupici, cukr a sůl a za stálého míchání vařte dalších 10 minut. Vyjměte vanilkový lusk, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, máslo a mandle a promíchejte. Směs nechte důkladně vychladnout a poté do ní vmíchejte rozinky. Oddělte vejce a žloutek vmíchejte přímo do směsi. Bílky ušlehejte a také je opatrně vmíchejte. Náplň rovnoměrně rozdělte do 4 forem a uhlaďte. Poté koláče pečte v prostřední části trouby při 180 stupních asi 30 minut. Po upečení nechte velikonoční koláčky vychladnout a poprašte je moučkovým cukrem.
Jak na veganskou variantu?
Místo másla použijte margarín a místo vajec vaječnou náhražku v prášku. Mléko nahraďte rostlinným. Místo dvou vajec ušlehejte 130 ml rostlinné smetany ke šlehání s asi 30 g kukuřičné mouky. Před pečením směs vmíchejte do vychladlé náplně a poté rozdělte do formiček.
Tip: Pokud chcete jeden velký koláč, použijte místo formiček jednu kulatou formu o průměru 26 cm. Doba pečení se prodlouží o 5 až 10 minut.
Zdroj: mojesvycarsko.com, gutekueche.ch, marcelpaa.com
$content$