Lidé si kupují kuchařky z různých důvodů. Kvůli hezké obálce, krásným obrázkům, protože o nich všichni mluví, protože obsahují i kus kulturní historie… Koupě však automaticky neznamená čtení, a především vaření. A tak se postupem času na poličce hromadí další a další kuchařky, které zůstávají nevyužité. To vnuklo gurmánským nadšencům myšlenku založení Cookbook Clubu.
Po Bookclubu přichází Cookbook Club
Cookbook Club v podstatě funguje jako knižní klub, což je také fenomén poslední doby. Skupina přátel nebo lidí se sejde a vyměňuje si názory na knihu. Místo románů se však v Cookbooku Clubu diskutuje o kuchařce a každý host přinese doma uvařený pokrm z předem určené knihy.
Ačkoli je pojem Cookbook Club možná poměrně neznámý, tento koncept není nový. Nejde vlastně o nic jiného než hostitelské večeře. Základní myšlenka, že každý host přispěje svým pokrmem ke společnému jídlu, se stala populární v polovině 20. století, zejména v USA. Jenže Cookbook Club není o jako plastových miskách na dekách v městských parcích a při grilování, ale spíše signál sounáležitosti s nějakým okruhem lidí.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ANI GASTRONOMII SE NEVYHÝBAJÍ TRENDY: PRONIKNĚTE DO TAJŮ AKTUÁLNÍHO KULINÁŘSKÉHO SVĚTA
Znovuobjevte společné stravování
Zhruba od 70. let minulého století vychází stále více kuchařek. Pro každý typ kuchyně, pro každou alergii a dietu existuje jiná. Poté je tu internet plný receptů a webové stránky s recepty i na tu poslední scvrklou mrkev v lednici. Ale i tak se tištěným kuchařkám stále daří. Počet nových publikací neustále roste, každý foodbloger či šéfkuchař vydává svou vlastní.
Cookbook Cluby jsou také prostorem pro výměnu zkušeností a přátelství. Ještě před pandemií koronaviru totiž existovalo hnutí „Social Dining“, které bojovalo proti tomu, že společné stolování je v každodenním životě mnoha lidí stále vzácnější. Jeho cílem bylo společné stolování, poznávání nových lidí, nových kuchyní a receptů.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: CHUTNÉ RECEPTY MOHOU POMOCT ZPŘÍJEMNIT SI PODZIMNÍ OBDOBÍ

Jak založit Cookbook Club?
Vyberte lidi a knihu
Ideální počet osob na večeři je přibližně osm. Pokud je lidí více, může to vypadat jako večírek a kuchařce se nedostane tolik pozornosti. Požádejte skupinu, aby si vybrala svou oblíbenou kuchařku s osvědčenými recepty, nebo se rozhodnete vyzkoušet něco od hvězdného šéfkuchaře.
Naplánujte menu
Sdílené tabulky vám pomohou naplánovat jídelníček a zajistit, aby se jídla neopakovala. Můžete do nich také zadat případné intolerance nebo speciální požadavky hostů.
Připravte jídlo
Každý by si měl jídlo připravit doma, aby se na místě konalo pouze velké finále. Vyhnete se tak stresu a zajistíte, že si všichni užijí společnou večeři. Pokud je třeba jídlo ohřát, ozdobit nebo našlehat krém, je dobré se zeptat hostitele, zda je možné přijet dříve a vše zajistit.
Plánujte nápoje
Každý by měl přinést láhev něčeho dobrého a měli byste zvážit i nealkoholické varianty.
Uspořádejte nádobí
Vyplatí se předem zkontrolovat, zda má hostitel dostatek nádobí, příborů, táců a podobně.
Vezměte si krabičky
Protože se často více vaří, než jí, měli by si všichni účastníci přinést nádoby na zbytky jídla.
Pravidelně plánujte schůzky
Členové klubu by se měli dohodnout na pravidelnosti schůzek, a to buď jednou za čtrnáct dní, nebo jednou za měsíc. Díky tomu budete v kontaktu a schůzky se stanou trvalou součástí kalendáře.
Zdroj: Bon Appétit, Chef Sous Chef,
$content$