Jahody patří mezi oblíbené tuzemské ovoce. Chutnají sladce a každý talíř s nimi vypadá hezčí a svěžejší. Je zvykem používat je při pečení koláče, dělání džemu nebo je jen tak čerstvé nakládat do misky. Víte ale, jak prospěšné jsou jahody pro vaše tělo, a že se dají použít i trochu netradičně?
Jsou jahody zdravé?
Na otázku, zda jsou jahody zdravé, není třeba hledat odpovědět dlouho. Jsou. Jde totiž o ovoce plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků. Konkrétně zahrnují folát, vitamin C, B1, K, zinek, měď, mangan, vápník, železo, hořčík, fosfát a vlákninu. Jahody se ale také skládají z 91 % z vody, což znamená porci tekutin s každým soustem.
Jaké účinky mohou mít jahody na tělo?
Jahody mají kromě vysokého obsahu vody opravdu co nabídnout. Miska se zhruba 170 g jahod obsahuje 170 g vitamínu C a dokáže pokrýt jeho potřebnou denní dávku pro dospělého člověka. Folát, který obsahují, je obzvláště důležitý pro vývoj embryí během těhotenství.
Sekundární rostlinné látky v jahodách jako polyfenoly mohou chránit před kardiovaskulárními onemocněními a působit protizánětlivě. Obsah polyfenolů je obvykle vyšší v jahodách pěstovaných venku než ve sklenících. Jen pozor na používání pesticidů, které může mít negativní vliv na obsah živin v bobulích.
Jahody mimo jiné v lidském těle působí antioxidačně a dokáží chránit buňky. Mohou také snížit krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění. A v neposlední řadě jsou díky obsahu vlákniny dobré pro trávení.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 9 POTRAVIN, KTERÉ MOHOU POMOCT V BOJI PROTI STRESU: PATŘÍ MEZI NĚ AVOKÁDO I ČOKOLÁDA
3 nápady na chutné recepty s jahodami
Aby pokrmy s jahodami zůstaly zdravé, neměly by se příliš zpracovávat a kombinovat s velkým množstvím jiných přísad. Například krémový jahodový dort nebo sladký džem už tělu nepřináší ani zdaleka tolik zdravotních benefitů jako čerstvé ovoce.
Salát s čerstvými jahodami
V teplých měsících je čerstvý ledový salát s jahodami ideálním pokrmem k obědu i večeři. Zasytí, osvěží a jednoduše chutná skvěle.
Ingredience
- čerstvé jahody
- rukola nebo jiný salát dle vlastního výběru
- avokádo
- feta nebo mozzarella
- ořechy dle vlastního výběru (ideálně mandle nebo pekanové ořechy)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- sůl
- pepř
Postup
Salát omyjte a vložte do mísy. Jahody, avokádo a sýr omyjte, nakrájejte na kousky a přidejte k salátu. Stejně tak přidejte i ořechy. Z olivového oleje, citrónové šťávy, medu, soli a pepře udělejte dresink a zalijte jím suroviny v míse. Nakonec dochuťte solí a pepřem a vše pečlivě promíchejte.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: LEHKÉ A CHUTNÉ SALÁTY NA HORKÉ DNY: 3 DOKONALÉ TIPY
Jahodové těstoviny
Že těstoviny a jahody nejdou dohromady? To říkají jen ti, kteří tento recept ještě nevyzkoušeli. Těstoviny zasytí a jahody osvěží.
Ingredience
- těstoviny dle vlastního výběru
- čerstvé jahody
- mozzarella kuličky
- zelené pesto
Postup
Těstoviny uvařte al dente podle návodu na obalu. Následně je sceďte, dejte do mísy a smíchejte s pestem. Poté přidejte čerstvé jahody nakrájené na kousky a mozzarella kuličky.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: INSPIRUJTE SE V LÉTĚ RECEPTY NA OSVĚŽUJÍCÍ A VÝŽIVNÁ SMOOTHIES
Jogurt s jahodovým pyré
Tento jahodový recept si můžete připravit jako dezert nebo jen tak mezi většími jídly. Díky ingrediencím jde o skutečný fitness snack, který můžete použít nejen k doplnění bílkovin.
Ingredience
- 150 g čerstvých jahod
- trocha agávového sirupu
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 150 g Skyru nebo jogurtu podobného typu
Postup
Tvaroh smíchejte se Skyrem a v případě potřeby směs trochu oslaďte agávovým sirupem. Poté rozmixujte čerstvé jahody na pyré. Nakonec už jen navrstvěte obě směsi do malých skleniček.
Zdroj: WebMD, Healthline, NZIP
$content$