Line se už vaší kuchyní vůně rohlíčků, lineckého a dalších oblíbených druhů vánočního cukroví? Anebo snad pečení stále odkládáte? Pokud máte letos chuť trochu experimentovat, máme pro vás několik tipů, které jsou originální, zdravé, a zejména si je oblíbí všichni, kdo mají rádi populární zelený prášek nebo Grinche.
O tom, co je matcha, odkud se vzala a proč na ni někteří lidé nedají dopustit, a dokonce ji upřednostňují před kávou, bylo napsáno již mnoho. Kromě virálního matcha latte si z tohoto japonského prášku můžete připravit i řadu dalších nápojů, a navíc ho, možná překvapivě, použít i jako přísadu při přípravě českého vánočního cukroví.
Japonská chuť umami dodá českým Vánocům zajímavý twist
Kromě toho, že se každý rok objevují nové trendy v oblasti vánočních dekorací a barev, setkáváme se také s experimentováním při přípravě vánočního cukroví. Při slepování lineckého cukroví můžete sáhnout po netradiční marmeládě, vosí úly proměnit v růžové a nejvíce se dá vyřádit při vykrajování perníčků, protože formičky se dají sehnat v nepřeberném množství tvarů i velikosti.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JDE TO I BEZ CUKRU A MOUKY: VYZKOUŠEJTE ZDRAVĚJŠÍ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ

A jaký trend je spojený s letošními Vánoci? Japonský twist, jenž spočívá v tom, že cukroví dodáte specifickou, pátou chuť známou jako umami. Zemitost, která je pro tuto chuť typická, se k tradičním vánočním surovinám báječně hodí a matcha si velice dobře rozumí s bílou čokoládou, kokosem, mandlemi i vanilkou. Stačí, když do těsta přidáte jen malé množství matcha tea a vykouzlíte tím vánoční cukroví, které na první pohled zaujme svou sytě zelenou barvou a po prvním ochutnání si každého získá svou exotickou chutí.
Připravte si sněhové pusinky pro Grinche
Ideálním vánočním cukrovím, které si můžete snadno připravit i na poslední chvíli, jsou sněhové pusinky. K jejich přípravě potřebujete pouze dohladka vyšlehané vaječné bílky a cukr. Pak už si jen stačí zapamatovat jednoduchý poměr: na 1 bílek použijte 60 gramů cukru krupice. Do těsta přidejte také špetku soli a nakonec i matchu. Tím dodáte pusinkám zelený nádech a rodinu i sváteční hosty překvapíte netradičně zbarveným vánočním cukrovím.
A v čem spočívá tajemství dokonalých pusinek? Dejte si záležet na přípravě dokonale hladkých vyšlehaných bílků a pusinky pečte v troubě na nižší stupně, ideálně na 80 až 90 °C. Pusinky se totiž nemají péct, ale sušit, klidně i dvě hodiny.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: „DOBRÉ RECEPTY SE MAJÍ ŠÍŘIT, ABY UDĚLALY RADOST CO NEJVÍCE LIDEM,“ ZASTÁVÁ MARKÉTA V TROUBĚ

Linecké cukroví v zeleném hávu
Pusinky rozhodně nejsou jediným cukrovím, které si bude s matchou rozumět. Nedáte dopustit na linecké? Přidejte do těsta špetku matchy a uvidíte, že na podnose s ostatními druhy cukroví zelené linecké nádherně vynikne. A jakou marmeládou ho následně poslepovat, aby bylo skutečně dokonalé a po všech stránkách exotické? Vyzkoušejte citronovou nebo pomerančovou, nebo případně sáhněte i po maracujovém džemu.
Nepečené kokosové kuličky s matchou
Máte rádi nepečené kokosové kuličky plněné mandlemi? Toto cukroví je lahodné a také rychlé na přípravu. Než se ovšem pustíte do přípravy těsta, co do něj letos přimíchat také lžičku matchy? Jak jsme již zmínili, chuť tohoto populárního japonského čaje se úžasně doplňuje s kokosem i mandlemi.
Perníčky, které zaujmou
V neposlední řadě lze sáhnout po zeleném prášku také tehdy, kdy se chystáte na perníčky. V tomto případě můžete přidat matchu buď přímo do těsta, nebo s ní počkat až na dobu, kdy se pustíte do zdobení již upečených perníčků. Barevné polevy se sice dají koupit již hotové v obchodech, ale proč za ně zbytečně utrácet, když si je můžete připravit snadno a rychle doma? Do klasické polevy z cukru moučka a vyšlehaných bílků opět stačí přidat malé množství matcha prášku a pustit se do zdobení.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NESTÍHÁTE PÉCT? ZKUSTE NAŠE 4 RECEPTY NA NEPEČENÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Ať už chceme, nebo ne, matcha se stala celosvětovým fenoménem a k její oblibě přispívá obsah antioxidantů, aminokyselin i kofeinu, jenž podporuje stabilní energii během celého dne. Máte-li chuť experimentovat s tímto zeleným práškem v kuchyni, sáhněte po něm při přípravě tradičního vánočního cukroví.
Zdroje: Tiskové materiály
$content$