Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších jídel, a to nejen v Itálii. Proč? Protože jsou pestré a nenáročné na přípravu. Zapomeňte ale na nudné a jednotvárné variace. Ukážeme vám, jak z těstovin vykouzlit výjimečné jídlo, které vás v mysli přenese přímo na slunné pobřeží Toskánska nebo na rušné ulice Říma. Dokonce jen za pár minut.
Citronová omáčka
Představte si sluncem zalité pobřeží Amalfi, kde vzduch voní citrusy a svěžestí. Přesně takovou atmosféru navodí citronová omáčka. Navíc je důkazem, že ty nejlepší věci bývají často ty nejjednodušší. Citrony jsou stálicí v každé kuchyni, tak proč nevyužít jejich potenciál?
Ingredience
- špagety
 - 1 až 2 bio citrony (kůru i šťávu)
 - extra panenský olivový olej
 - špetka čerstvě mletého černého pepře
 - čerstvé artyčoky, olivy nebo sušená rajčata (volitelně)
 - nastrouhaný parmezán nebo Grana Padano
 - čerstvá petrželka nebo bazalka
 
Postup
V osolené vodě uvařte těstoviny al dente a před slitím si odložte trochu vody z vaření. Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm zarestujte jemně nastrouhanou citronovou kůru – jen tak, aby se uvolnila vůně. Přidejte čerstvě vymačkanou šťávu a nechte chvíli probublávat. Omáčku můžete podle potřeby zředit trochou vody z těstovin a obohatit ji artyčoky, olivami nebo nasekanými sušenými rajčaty. Slité těstoviny přesuňte rovnou na pánev a dobře promíchejte, aby se obalily omáčkou. Nakonec dochuťte pepřem a servírujte posypané parmezánem a bylinkami.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: PODZIMNÍ TREND Z TIKTOKU VELÍ PROBUDIT V SOBĚ KOUZELNOU ITALSKOU BABIČKU

Těstoviny „5P”
„5P“ znamená panna (smetana), parmigiano (parmezán), pomodoro (rajče), prezzemolo (petržel) a pepe (pepř). Společně tvoří lahodnou harmonii, která dokazuje, že kulinární zážitek nevyžaduje desítky surovin. Výsledek je krémový, s jemnou kyselostí rajčat a pikantním nádechem pepře. Jde o jídlo jako stvořené pro chvíle, kdy potřebujete hřejivý komfort.
Ingredience
- penne rigate, špagety nebo orecchiette
 - 200 ml smetany na vaření
 - 50 až 70 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
 - 2 až 3 lžíce rajčatového protlaku
 - čerstvá petrželka
 - čerstvě mletý černý pepř
 - stroužek česneku
 - špetka sušeného oregana (volitelně)
 
Postup
V osolené vodě uvařte těstoviny al dente a odložte si trochu vody z vaření. Na pánvi zahřejte smetanu, nechte ji jen lehce probublávat a postupně vmíchejte parmezán, dokud nevznikne hladká omáčka. Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Do směsi vmíchejte nasekanou petržel a pepř. Pokud chcete použít česnek, krátce ho orestujte na olivovém oleji a přidejte k omáčce. Slité těstoviny promíchejte přímo na pánvi a podávejte posypané parmezánem a bylinkami.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ANI GASTRONOMII SE NEVYHÝBAJÍ TRENDY: PRONIKNĚTE DO TAJŮ AKTUÁLNÍHO KULINÁŘSKÉHO SVĚTA

Všestranné avokádo
Avokádo je ovoce, které si získalo srdce mnohých. A jeho krémová struktura a jemná chuť se dokonale hodí i na rychlou, ale lahodnou omáčku. Je to ta nejjednodušší krémová varianta, která je zároveň výživná a sytá.
Ingredience
- špagety
 - 1 zralé avokádo
 - šťáva z půlky citronu
 - 1 až 2 lžíce olivového oleje
 - sůl
 - čerstvě mletý černý pepř
 - parmezán
 - čerstvá bazalka nebo koriandr
 - chilli vločky
 
Postup
V osolené vodě uvařte těstoviny al dente. Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou dohladka, přidejte citronovou šťávu a olivový olej a míchejte, dokud nevznikne krémová omáčka. Dochuťte solí a pepřem. Slité těstoviny promíchejte s avokádovou směsí a podávejte posypané parmezánem, chilli vločkami a čerstvými bylinkami.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: UDĚLEJTE SI DOMÁCÍ PESTO A POZVEDNĚTE SVOU KUCHYNI NA NOVÝ LEVEL

Aglio, olio e peperoncino
Jeden z pilířů italské kuchyně, kde genialita spočívá v jednoduchosti. Tři ingredience – aglio (česnek), olio (olej) a peperoncino (chilli paprička) se spojují v omáčku plnou vůně a chuti. Ideální recept na rychlou večeři, když máte chuť na něco autentického.
Ingredience
- špagety nebo vermicelli
 - 3 až 4 stroužky česneku
 - 1 až 2 sušené chilli papričky (nebo čerstvé)
 - 4 až 5 lžic olivového oleje
 - čerstvá petrželka
 - sůl
 
Postup
V osolené vodě uvařte těstoviny al dente. Česnek nakrájejte na plátky, chilli a petrželku nasekejte nadrobno. Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte česnek a chilli a restujte pozvolna, dokud česnek nezezlátne. Slité těstoviny promíchejte přímo na pánvi s ochuceným olejem, přidejte petrželku a ihned podávejte.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: VELKÝ POŽITEK, NÍZKÉ VÝDAJE: VYUŽIJTE NĚKOLIKA TRIKŮ, JAK SE STRAVOVAT CHUTNĚ A ZDRAVĚ ZA MÁLO PENĚZ

Špenát a piniové oříšky
Svěží, plné energie a s příjemným křupnutím díky piniovým oříškům. Zkrátka jako svěží vánek na talíři. Takové jsou tyto těstoviny. Skvělý rychlý oběd, který zasytí a dodá chuť do dalších hodin.
Ingredience
- orecchiette, fusilli nebo farfalle
 - 250 až 300 g čerstvého špenátu
 - hrst piniových oříšků
 - 1 menší cibule
 - 2 stroužky česneku
 - trocha suchého bílého vína
 - olivový olej
 - sůl
 - pepř
 - šťáva z půlky citronu
 - nastrouhaný parmezán
 
Postup
V osolené vodě uvařte těstoviny al dente. Na suché pánvi opražte piniové oříšky dozlatova a dejte je stranou. Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a krátce restujte. Podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol, pak přidejte čerstvý špenát a míchejte, dokud nezvadne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Slité těstoviny promíchejte se špenátovou směsí a podávejte posypané piniovými oříšky a parmezánem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: SE ŠPENÁTEM, CIBULÍ NEBO LIMETKOU: 3 BEZMASÉ TĚSTOVINOVÉ RECEPTY, KTERÉ JSOU JAKO STVOŘENÉ PRO CHLADNÉ DNY

Olivy, rajčata, rukola a feta
Recept s olivami, rajčaty, rukolou a fetou je balzámem pro duši i chuťové pohárky. Nevyžaduje téměř žádné vaření, stačí jen nechat ingredience splynout a užít si barevnou, chuťově výraznou kombinaci.
Ingredience
- penne, fusilli nebo jiné krátké těstoviny
 - 100 g černých oliv
 - 250 g cherry rajčat
 - 100 g čerstvé rukoly
 - 100 g sýra feta
 - olivový olej
 - sůl
 - pepř
 - čerstvá bazalka
 - plátky červené cibule (volitelně)
 
Postup
V osolené vodě uvařte těstoviny al dente a nechte je mírně vychladnout. Olivy nakrájejte nebo nechte vcelku, rajčata rozpulte, rukolu omyjte a fetu rozdrobte vidličkou. Ve velké míse smíchejte těstoviny s olivami, rajčaty a rukolou, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a nakonec přidejte fetu. Promíchejte a servírujte.
    
          
          
            
    
    
    
$content$