Pondělí 09.09.2024
Udělejte si domácí pesto a pozvedněte svou kuchyni na nový level
Foto: Unsplash
GASTRO

Udělejte si domácí pesto a pozvedněte svou kuchyni na nový level

Zelená pochoutka, které se italsky říká pestare, se poprvé objevila v Janově, severoitalském městě. Pár ingrediencí někdy dokáže skutečné zázraky. Stačí jen trocha česneku, bazalky, strouhaného parmazánu, olivového oleje, oříšků… Jak si doma můžete jednoduše dopřát gurmánský zážitek i vy?

Pesto ze supermarketu je dnes často základem studentských spíží a také ideálním univerzálním doplňkem k rychlému těstovinovému jídlu. Ale domácí čerstvé pesto chutná ještě lépe. Objevte v sobě krále či královnu pesta a vyzkoušejte tuto italskou klasiku sami.

Ingredience

  • mořská sůl
  • 400 až 500 g italských těstovin, např. linguine
  • 80 g čerstvých lístků bazalky a několik dalších na ozdobu
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 60 g čerstvě nastrouhaného tvrdého slaného italského sýra Pecorino Romano
  • 60 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 30 g piniových oříšků
  • 30 g pistáciových oříšků
  • 100 ml extra panenského olivového oleje

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: SE ŠPENÁTEM, CIBULÍ NEBO LIMETKOU: 3 BEZMASÉ TĚSTOVINOVÉ RECEPTY, KTERÉ JSOU JAKO STVOŘENÉ PRO CHLADNÉ DNY

Foto: Unsplash

Postup

Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte těstoviny a vařte, dokud nebudou al dente.

Než se tak stane, v kuchyňském robotu rozmixujte bazalku, česnek, Pecorino Romano, parmazán, piniové oříšky, pistácie a olivový olej do hladké pasty. Pomocí stěrky poté přeneste pesto do mísy.

Z uvařených těstovin odeberte 4 lžíce vody a následně je slijte. Poté přidejte jak těstoviny, tak odebranou vodu přidejte do mísy k pestu a míchejte, dokud se všechny těstoviny neobalí v zeleném pestu. Nakonec na talíři ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte.


Zdroj: Damn Delicious, Sally’s Baking Recipes

Napsat komentář