Zelená pochoutka, které se italsky říká pestare, se poprvé objevila v Janově, severoitalském městě. Pár ingrediencí někdy dokáže skutečné zázraky. Stačí jen trocha česneku, bazalky, strouhaného parmazánu, olivového oleje, oříšků… Jak si doma můžete jednoduše dopřát gurmánský zážitek i vy?
Pesto ze supermarketu je dnes často základem studentských spíží a také ideálním univerzálním doplňkem k rychlému těstovinovému jídlu. Ale domácí čerstvé pesto chutná ještě lépe. Objevte v sobě krále či královnu pesta a vyzkoušejte tuto italskou klasiku sami.
Ingredience
- mořská sůl
- 400 až 500 g italských těstovin, např. linguine
- 80 g čerstvých lístků bazalky a několik dalších na ozdobu
- 2 oloupané stroužky česneku
- 60 g čerstvě nastrouhaného tvrdého slaného italského sýra Pecorino Romano
- 60 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 30 g piniových oříšků
- 30 g pistáciových oříšků
- 100 ml extra panenského olivového oleje
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: SE ŠPENÁTEM, CIBULÍ NEBO LIMETKOU: 3 BEZMASÉ TĚSTOVINOVÉ RECEPTY, KTERÉ JSOU JAKO STVOŘENÉ PRO CHLADNÉ DNY
Postup
Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte těstoviny a vařte, dokud nebudou al dente.
Než se tak stane, v kuchyňském robotu rozmixujte bazalku, česnek, Pecorino Romano, parmazán, piniové oříšky, pistácie a olivový olej do hladké pasty. Pomocí stěrky poté přeneste pesto do mísy.
Z uvařených těstovin odeberte 4 lžíce vody a následně je slijte. Poté přidejte jak těstoviny, tak odebranou vodu přidejte do mísy k pestu a míchejte, dokud se všechny těstoviny neobalí v zeleném pestu. Nakonec na talíři ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte.
Zdroj: Damn Delicious, Sally’s Baking Recipes
$content$