Jaký je tradiční velikonoční koláč? To nedokážeme říct, protože chutě jsou různé a každý má rád něco jiného. Jedno je však jisté – velikonoční koláč chutná nejlépe, když je upečený doma. A letos to může být dokonce něco speciálního – ze Švýcarska!
Na švýcarský velikonoční stůl patří také velikonoční zajíček. Někteří si však o Velikonocích pochutnávají na koláči s krupicí, jiní tvrdí, že velikonoční koláče tradičně obsahují rýži.
Velikonoční tradicí ve Švýcarsku je velikonoční koláč, který se skládá z křehkého těsta a rýžového nákypu nebo krupicové náplně. Originál bohužel není veganský, obsahuje hodně vajec, proto vám přinášíme alternativu.
Švýcarský velikonoční koláč
(pro formu o průměru cca 24 cm)
Těsto
- 250 g špaldové mouky
- 90 ml slunečnicového oleje
- 2-3 lžíce studené vody
- 1 špetka soli
- 1 lžíce cukru
Náplň
- 80 g rýže (nebo rýžového nákypu/mléčné rýže)
- ovesné mléko (cca 3-4 dl v závislosti na druhu rýže)
- špetka soli
- špetka mleté kurkumy
- 250 g tofu
- 100 g cukru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 g mletých loupaných mandlí
- 1 citron
- 1 hrst rozinek (podle chuti)
Postup
- Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte olej a promíchejte mixérem. Po troškách přidávejte studenou vodu a (nejlépe) rukama rychle vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho a vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Nechejte odpočinout v lednici.
- Rýžový nákyp s ovesným mlékem, solí a kurkumou přiveďte k varu a vařte, dokud rýže nezměkne (20 až 35 minut). Občas promíchejte, zejména na konci, a podle potřeby přidejte ovesné mléko. Na konci by měla být rýže zcela zvlhčená mlékem.
- Tofu rozmixujte s olejem, vmíchejte mleté mandle a cukr.
- Nastrouhejte citronovou kůru a přidejte ji do náplně.
- Nyní do náplně přidejte rýžový nákyp a promíchejte.
- Na těsto dejte rozinky a poté na něj lžící naneste náplň a uhlaďte ji lžící.
- Velikonoční koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 55-60 minut.
- Nechte zcela vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem. Podávejte ihned.
Tip: Místo tofu a oleje můžete k přípravě těsta použít rostlinný margarín. Pokud nemáte rádi rozinky, jednoduše je vynechejte.
Znáte švýcarské koláče a zkoušeli jste už nějaké? Co nebude chybět na vašem velikonočním stole?
$content$