Sobota 07.09.2024
Vychutnejte si léto ještě o něco více s jídlem, které si můžete snadno zabalit i s sebou
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Vychutnejte si léto ještě o něco více s jídlem, které si můžete snadno zabalit i s sebou

Léto znamená vysoké teploty, dlouhé večery a mnohem více času stráveného venku. Také však může znamenat komplikovanější přípravu jídla. Objevte několik chutných receptů, které využijete obzvlášť tehdy, když si něco na zub budete chtít zabalit s sebou. Ať už budete mít namířeno do přírody, na cesty, anebo na festival. Co si připravit?

Piknikový koš pro milovníky slunce

Když je venku hezky, není snad nic lepšího než se vydat do přírody, například na louku, užít si slunečních paprsků a dodat své pokožce vitamin D. Co takhle piknik?

Guacamole s rajčaty

Guacamole pochází z Mexika, ale ani v Evropě už zdaleka není cizí. Vychutnat si ho navíc můžete jen tak, ale i s chlebem či krekry.

Potřebujete

  • 2 zralá avokáda
  • 1 malou cibuli
  • 1 rajče
  • 1 chilli papričku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci limetkové šťávy
  • 2 lžíce jogurtu
  • sůl, pepř a bylinky

Postup

Dužinu z avokád dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Nakrájejte nadrobno cibuli, rajče a chilli papričku a přidejte je k avokádu. Vmíchejte rozmačkaný stroužek česneku, limetkovou šťávu a jogurt. Vše dle svých preferencí dochuťte solí, pepřem a trochou bylinek. 

Věděli jste, že… avokádo obsahuje vitamín E, který zpomaluje stárnutí pleti a zabraňuje vzniku pigmentových skvrn?

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Mrkvový salát s kari

Kdo někdy neslyšel od své babičky, maminky či tety o pozitivech mrkve, ten snad jako by nebyl. Pochutnejte si na salátu, v němž mrkev hraje prim.

Potřebujete

  • 500 g mrkve
  • 50 g nahrubo nasekaných kešu oříšků
  • 1 lžičku kari
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžičku javorového sirupu
  • 1 lžičku limetkové šťávy
  • 1 malý salát

Postup

Mrkev omyjte, oškrábejte a nastrouhejte na nudličky. Následně na pánvi bez tuku opražte kešu oříšky a jdete je stranou. Nastrouhanou mrkev smažte asi 1 minutu na olivovém oleji, následně posypte kari a opět krátce osmažte. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte javorový sirup a limetkovou šťávu, směs přikryjte a vařte dalších 5 minut. Mrkev a vývar poté dejte do mísy a nechte vychladnout. Nakonec přidejte nakrájený salát a kešu oříšky a dochuťte kari, solí a pepřem podle chuti a libosti.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 6 OBLÍBENÝCH SALÁTŮ, NA KTERÝCH SI POCHUTNÁTE OBZVLÁŠŤ V LÉTĚ: GREEN GODDESS I JEDNO Z NEJZNÁMĚJŠÍCH TOSKÁNSKÝCH JÍDEL

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Chutné občerstvení pro fanoušky hudebních festivalů

Pokud si chcete dát sladkou pochoutku, ovoce je zdravou a uspokojivou variantou. Můžete si připravit ovocný salát nebo si ovoce namáčet do jogurtu či ořechového másla. Anebo také vyzkoušet jeden z následujících receptů.

Banánový chléb s vlašskými ořechy

Receptů na banánový chléb existuje mnoho a vlastně není divu. Tuto pochoutku si můžete vychutnávat jak samotnou, tak doplněnou například o zmrzlinu, což obzvlášť v létě přijde k chuti.

Potřebujete

  • 300 g mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli
  • 150 g jemně nasekaných vlašských ořechů
  • 3 zralé banány
  • 150 g másla
  • 120 g třtinového cukru

Postup

Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Následně přidejte vlašské ořechy. V jiné nádobě vidličkou rozmačkejte banány. Poté vyšlehejte máslo s třtinovým cukrem. Vše smíchejte dohromady, vymažte formu na pečení a naplňte ji těstem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C po dobu 50 až 60 minut.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Zázvorový ledový čaj

Hledáte ochlazení? Zkuste na to jít přes čaj. Samozřejmě ten ledový. Když si jím naplníte termosku, bude vám dobře sloužit nejen chvíli.

Potřebujete

  • 5 lžiček černého čaje
  • plátky čerstvého zázvoru
  • 1 l vroucí vody
  • šťávu z poloviny limetky
  • med

Postup

Černý čaj a několik plátků čerstvého zázvoru zalijte litrem vroucí vody. Louhujte 3 minuty a poté nechte vychladnout. Po vychladnutí vyjměte plátky zázvoru, přidejte šťávu z poloviny limetky a podle chuti oslaďte třtinovým cukrem nebo medem. Na závěr přidejte kostky ledu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAK SE V LÉTĚ OCHLADIT? JDE TO I NĚKTERÝMI DRUHY ČAJŮ

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Občerstvení pro doplnění energie po sportu

Potřebujete rychle načerpat energii? Připravte si vlastní směs ořechů, semínek, sušeného ovoce a pokapejte ji hořkou čokoládou. A také vyzkoušejte následující slaný a sladký recept.

Celozrnný sendvič se sýrem a zeleninou

Potřebujete

  • celozrnný toast nebo chleba
  • smetanový sýr
  • okurky
  • rajčata
  • čerstvou řeřichu

Postup

Plátek celozrnného toastu nebo chleba namažte smetanovým sýrem, přidejte nakrájenou okurku a rajče a posypte čerstvou řeřichou. Přiklopte dalším plátkem toastu nebo chleba a překrojte sendvič šikmo napůl.

Tip: Pokud nemáte rádi smetanový sýr, můžete ho nahradit máslem či tvarohem.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Rýžový pudink s mangem a kokosem

Potřebujete

  • 2 hrnky neslazeného kokosového mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 2 hrnky rýže
  • cukr
  • skořici
  • 1 zralé mango

Postup

V hrnci přiveďte k varu vodu, kokosové mléko a cukr. Následně přidejte rýži a za častého míchání vařte na mírném ohni 10 až 15 minut. Dochuťte cukrem a skořicí a nechte vychladnout. Oloupejte mango a nakrájejte ho na kousky. Pudink ozdobte mangem a podávejte.

Tip: Pokud nebudete podávat rovnou, je vhodné pudink a mango uchovávat zvlášť.


Zdroj: nutrition.gov

Napsat komentář