Dopřejte si letos v letních dnech ledovou delikatesu, která je mnohem lahodnější než ta kupovaná, a navíc bez zbytečné chemie. Potřebovat budete pouze několik ingrediencí, formu na nanuky a zhruba pět minut svého času.
Nejjednodušší nanuky z čerstvých jahod
Pokud se vám na zahrádce urodil sladký červený poklad, můžete ho proměnit v chutné ledové osvěžení, které si zamiluje celá rodina. Z níže uvedeného množství připravíte 12 jahodových nanuků.
Ingredience
- 375 g čerstvých jahod
- 2 šálky kokosové vody
Postup
Jahody omyjte a rozkrájejte na plátky. Rozdělte je na 12 stejných dílů a každý díl vložte do jedné nanukové formy. Některé plátky jahod můžete přitlačit k vnitřní stěně formy, budou lépe držet na svém místě. Poté do každé jednotlivé formy nalijte kokosovou vodu, zbývají asi 0,5 cm místa ponechte volné.
Naplněné nanukové formy vložte do mrazáku. Jakmile hmota zčásti utuhne, přidejte do každé dřevěnou tyčinku a vraťte do mrazáku. Nanuky jsou hotové zhruba za 4 hodiny, ale klidně je můžete nechat utuhnout i přes noc.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: LÉTO VE ZNAMENÍ ZMRZLINY: ZJISTĚTE, KAM V ČESKU VYRAZIT ZA TOU NEJLEPŠÍ

Melounové nanuky s pomerančovým džusem
Vynikající melounové nanuky zvládnete hravě i bez kuchyňské váhy. Mají příjemně jemnou texturu, protože ingredience se nejprve rozmixují dohladka.
Ingredience
- 1 šálek vodního melounu
- 1 šálek pomerančového džusu
- 1 šálek vody
Postup
Meloun rozkrájejte na kostky a odstraňte z něj pecičky. Vložte ho to mixéru nebo kuchyňského robotu, přilijte pomerančový džus společně s vodou. Krátce rozmixujte, dokud nevznikne homogenní vodnatá směs.
Tekutinu rozlijte do forem na nanuky a nechte krátce zamrazit. Jakmile hmota začne tuhnout, do každé formy vložte dřevěnou tyčinku. Znovu dejte do mrazáku alespoň na 4 až 5 hodin, aby nanuky zcela ztuhly.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: VYZKOUŠEJTE OSVĚŽUJÍCÍ KOKTEJLY, KTERÉ SI ZAMILUJE KAŽDÝ MILOVNÍK KÁVY

Borůvkové nanuky s jogurtem
Borůvky mají lahodnou chuť, a proto není divu, že patří mezi nejoblíbenější lesní ovoce. Vykouzlíte z nich i vynikající nanuky, které navíc připravíte během chviličky.
Ingredience
- 2 hrnky čerstvých borůvek
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- 1 až 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
Postup
Ovoce důkladně opláchněte a nechte okapat. Nasypte ho do mixéru, přidejte jogurt a med nebo javorový sirup. Všechny ingredience rozmixujte, aby vznikla homogenní směs. Tu opatrně nalijte do nanukových forem. Poté nezapomeňte vložit i dřívka.
Nanuky dejte do mrazáku alespoň na 4 až 6 hodin, aby dostatečně utuhly. Pokud by se vám nedařilo sejmou formu, podržte nanuky krátce pod teplou vodou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAK SE V LÉTĚ OCHLADIT? JDE TO I NĚKTERÝMI DRUHY ČAJŮ

Domácí nanuky připravíte v nekonečném množství variací. Jahody a meloun můžete nahradit třeba malinami nebo borůvkami. Nebojte se experimentovat ani s netradičními příchutěmi.
Zdroj: Taste, Living On A Dime, Serious Eats
$content$