Nadýmání je v lepším případě nepříjemné a v horším bolestivé. Správnou stravou však můžete situaci napravit. Které potraviny a nápoje mohou pomoci zmírnit nadýmání?
Trapné, nepříjemné a často bolestivé – nadýmání by se každý rád vyhnul, ale málokdo se čas od času s nadměrným množstvím plynů ve střevech nepotýká. Správným výběrem potravin však můžete tento problém výrazně omezit. Mnohé z nich napomáhají trávení, zabraňují zadržování vody a podporují zdraví střev.
Co byste měli jíst, abyste se vyhnuli nadýmání?
Ovesné vločky
Proti nadýmání můžete začít bojovat už ráno během snídaně. Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která snižuje tvorbu plynů a reguluje pohyb střev. Můžete si z nich snadno připravit misku müsli s ovocem a mlékem, přidat je do smoothie nebo si den předem nachystat „overnight oats“. Oves vás ráno dokonale zasytí a před obědem zažene vlčí hlad.
Jogurt
Jogurt obsahuje probiotika, která podporují zdraví střev. Tyto prospěšné bakterie mohou snížit nadýmání a otoky v oblasti břicha. Je vhodné vyhledávat jogurty s živými kulturami. Opatrní by ale měli být lidé s intolerancí nebo alergií na laktózu, protože v jejich případě může jogurt nadýmání naopak zvyšovat. Pokud je to váš případ, vyzkoušejte rostlinné alternativy obohacené o probiotika.
Kmín
Kmín má bohaté nutriční složení a řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Již léta je označován za koření s účinky proti nadýmání. Snižuje tvorbu plynů ve střevech, působí proti křečím a podporuje trávení. Protože je velmi aromatický a má hořkou chuť, můžete vyzkoušet například kmínový čaj, který dokáže výrazně zmírnit nadýmání a plynatost.
Kurkuma
Kurkuma je velmi všestranné koření a má mnoho zdraví prospěšných účinků. Obsahuje kurkumin, který je známý svými protizánětlivými účinky a také může zlepšovat trávení. Pro zvýšení tohoto účinku je vhodné kombinovat kurkumu s černým pepřem. Pokud však trpíte problémy se žlučníkem nebo máte cukrovku, buďte při užívání kurkumy opatrní.
Fenykl
Fenykl obsahuje silice, jako je anetol, které mají protikřečové účinky a podporují trávení. Fenykl tak snižuje plynatost, zmírňuje žaludeční křeče a podporuje zdraví střev. V mnoha částech světa je běžné sníst trochu fenyklu po jídle.
Zázvor
Existuje důvod, proč lidé již po staletí sahají po zázvoru, aby vyřešili žaludeční potíže. Zázvor uvolňuje střeva a zároveň rozkládá bílkoviny pomocí enzymu zvaného zingibain. Zklidňuje trávicí trakt a urychluje vyprazdňování žaludku, čímž zabraňuje nadýmání a plynatosti. Zázvor si můžete koupit v čerstvé, sušené nebo práškové formě.

Celer
Do boje proti nafouklému břichu zařaďte také celer. Ten obsahuje 95 % vody a manitol, který změkčuje stolici a napomáhá trávení. Působí jako přírodní diuretikum, odstraňuje z těla přebytečnou vodu a sodík, pomáhá vyplavovat a poskytuje také protizánětlivé antioxidanty. Celer s výraznou chutí a vůní lze přidávat do koktejlů, salátů nebo jíst s dipem z humusu jako svačinu.
Chřest
Chřest obsahuje foláty, vitamin K, vitamin B1 a vitamin B2 a prebiotickou vlákninu, která podporuje zdraví střev. Působí močopudně a snižuje zadržování vody, zabraňuje nadýmání a zácpě. Chřest může ale u některých lidí plynatost naopak způsobovat, zejména pokud je konzumován ve větším množství.
Citrusové plody
Citrusové plody, zejména citrony, stimulují tvorbu žaludeční kyseliny a podporují trávení. Citrusové plody mají nízký glykemický index. Jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky. Citronová šťáva může také pomoci při zácpě a udržování hydratace může pomoci zmírnit pocit nadýmání.
Avokádo
Avokádo je plné živin. Obsahuje mononenasycené tuky – „zdravé tuky“, vlákninu, foláty, vitamin K a draslík. Vysoký obsah draslíku reguluje rovnováhu tekutin a zabraňuje zadržování vody v těle. Vláknina a zdravé tuky podporují trávení a zabraňují zácpě. K snídani si připravte například avokádové toasty nebo je přimíchejte do salátů.
Papája
Papája obsahuje enzym papain, který napomáhá trávení bílkovin a snižuje nadýmání. Kromě toho ovoce poskytuje dostatek vlákniny a má protizánětlivé účinky. Jako exotické ovoce nemusí být papája šálkem kávy pro každého, ale pro své zdravotní účinky rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ananas
Ananas obsahuje bromelin, enzym, který podporuje trávení a zmírňuje nadýmání a zažívací potíže. Ananas rozkládá bílkoviny v potravinách, které procházejí naším tělem, a tím v podstatě zlepšuje naši schopnost je zpracovat.

Čemu se naopak vyhnout?
Pokud chcete snížit nadýmání, některým potravinám a návykům se naopak vyhněte. Nevhodné jsou sycené nápoje, které vedou k hromadění plynu v žaludku. Také luštěniny mohou způsobovat plynatost – před vařením je proto namočte, propláchněte a uvařte s kořením, jako je zázvor nebo kmín. Ze zeleniny podporuje nadýmání brokolice, zelí a růžičková kapusta. Umělá sladidla, protože jsou těžko stravitelná a způsobují tvorbu plynu. A v neposlední řadě vede k většímu množství vzduchu v žaludku příliš rychlé jedení, proto jezte pomalu a s rozmyslem.
Co dalšího lze dělat proti nadýmání?
Kromě zařazení některých potravin do každodenního jídelníčku a vyřazení jiných zvažte i další strategie, které vám pomohou předcházet nadýmání. Pravidelně cvičte, jezte a žvýkejte pomalu, omezte pití z brčka a jezte častěji menší jídla.
Za zkoušku stojí také používání potravinového deníku, do kterého si můžete zapisovat potraviny, které jíte, a zda se u vás po nich objevuje nadýmání. To vám může pomoci identifikovat případné spouštěče, které nemusí být u každého stejné. Každé tělo je totiž jiné.
Zdroj: NIH, WebMD
Upozornění: Berte prosím na vědomí, že žádné informace z článků na tomto webu nesmí být považovány za lékařské nebo jiné zdravotní poradenství. Texty slouží pouze pro inspiraci a aplikace je na vlastní nebezpečí. Autoři článků a GrapesMag se zprošťují jakékoliv odpovědnosti za případné zranění nebo škody. V případě potřeby konzultujte danou věc s vaším lékařem.
$content$