Pátek 22.11.2024
Zdravější verze velikonoční klasiky: Mrkvový beránek s vlašskými ořechy
Fotografie: Envato Elements (elements.envato.com)
GASTRO

Zdravější verze velikonoční klasiky: Mrkvový beránek s vlašskými ořechy

Velikonoce jsou tady a přípravy vrcholí. Kromě úklidu, zdobení vajíček a pletení pomlázky nás tak čeká i pečení a naprostou klasikou je velikonoční beránek. Myslíte si, že každý recept na něj musí být pouze nezdravý? Inspirujte se.

Jaro je pro mnohé obdobím, během kterého se snaží zbavit nějakého toho kila, a sází tak na lehčí a zdravější verze klasických pokrmů. Velikonoce proto mohou vnímat jako čáru přes rozpočet. Věřte ale, že i v případě těchto svátků si můžete pochutnat s čistým svědomím.

Ať už jste velikonočním nadšencem, nebo se je snažíte pouze „přežít”, určitě chcete mít na Velikonoční pondělí na stole alespoň něco malého, co bude nejen dobře vypadat, ale i chutnat. A co když bude vaše letošní velikonoční pohoštění i plné zdravějších ingrediencí? Vyzkoušejte jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutná celá rodina a který nezabere déle než hodinu a půl, a to i s pečením.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Recept na mrkvového velikonočního beránka s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 3 vejce
  • 180 g třtinového cukru
  • 200 g másla
  • 250 g mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • 250 g špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • sůl
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • kypřící prášek
  • hrubou mouku a máslo na vysypání a vymazání formy
  • datlový cukr na posypání

Postup

Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Ořechy namelte. Mezitím předehřejte troubu na 160 °C a připravte si formu na beránka, kterou vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.

Vajíčka se třtinovým cukrem ušlehejte do pěny, rozpusťte máslo a vychladlé ho do ní přidejte. Vše lehce prošlehejte. Přisypte namleté vlašské ořechy, špaldovou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodu, špetku soli, lžičku mleté skořice, vanilkový cukr a vše promíchejte.

Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Těsto dejte do formy na beránka a pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba jednu hodinu. Upečeného a vychladlého beránka posypte datlovým cukrem.

Napsat komentář