Neděle 14 duben, 2024
„Nedělím jídlo na zdravé a nezdravé,“ prozrazuje Barbora Millerová z Taste our Life
Fotografie: Se souhlasem Barbory Millerové
INTERVIEW

„Nedělím jídlo na zdravé a nezdravé,“ prozrazuje Barbora Millerová z Taste our Life

Dříve vytvářela Barbora Millerová obsah na blog Taste our life se svým přítelem. Společně si dali za úkol pomocí článků své čtenáře motivovat, inspirovat, a hlavně jim ukazovat, že každý je něčím výjimečný a neměl by se za svou originalitu stydět. V příspěvcích se věnovali nejen zdravému životnímu stylu, receptům, ale také cestování a objevování nových zajímavých míst. V současnosti má chod blogu i instagramového profilu pod svým křídlem pouze Bára, která se stále snaží své sledující obohacovat, zejména o nové poznatky v oblasti výživy a jógy. Právě jóga a dbalost na kvalitní stravování se pro ni stalo denním rituálem po náročné operaci. Je správné rozdělovat stravu na zdravou a nezdravou? Jakým stravovacím trendům se vyvarovat? A jak se udržovat v duševní pohodě?

Na Instagramu jsi velmi aktivní, v minulosti jsi točila vlogy na YouTube. Nepřemýšlela jsi někdy nad tím, že bys svůj YouTube kanál obnovila a začala s natáčením zdravých receptů nebo cvičících videí?

Určitě ne. Natáčení mě baví, ale na samotný střih už nemám kapacitu. Mám během dne spoustu práce, pořád někde lítám a mít čas jen sama pro sebe je pro mě více důležitý než další práce na další sociální síti. 

Svůj instagramový profil máš plný zdravých receptů. Stane se ti však někdy, že zhřešíš a dáš si něco nezdravého?

Stoprocentně, ale neberu to jako “zhřešení” nebo to, že bych sebe sama nějak zklamala. Nedělím jídlo na “zdravé” a “nezdravé”. Podle mě to není správné. Řídím se pravidlem 80/20, ale někdy se může stát, že je to třeba i 60/40. Nelámu si s tím hlavu a jím během dne to, na co mám chuť. Vždy ale dbám na vyváženou a pestrou stravu, abych svému tělu dodávala kvalitu jak už po nutriční stránce, tak i té psychické, která hraje taky velkou roli. 

Věnuješ se výživovému poradenství a předcvičování jógy na plný úvazek?

Momentálně výživu ještě studuji. Studuji Vysokou školu tělesné výchovy a sportu Palestra se zaměřením na výživové poradenství a sportovní diagnostiku. Momentálně dělám jídelníčky jen pár lidem, ale více energie věnuji lektorování. Jsem lektorka jógy, ale nepracuji na plný úvazek. Mimo to ještě tvořím content firmám na sociální sítě, což je moje hlavní práce.

Fotografie: Se souhlasem Barbory Millerové

K józe ses dostala v těžkém životním období, které tě donutilo přehodnotit své priority. Změnila jsi tehdy i své stravovací návyky?

Měla jsem opravdu dost náročné období v minulosti. Bylo to jako na horské dráze. Ve 12 letech mi našli nádor mezi aortou, plícemi a srdcem, tudíž jsem musela podstoupit náročnou operaci. Rok nato se rodiče rozhodli, že se rozvedou. Následně jsem začínala mít negativní vztah k jídlu, cvičení a potýkala se s poruchou příjmu potravy. Tím jsem začala mít zdravotní potíže. Objevil se mi ekzém a měla jsem mononukleózu, kvůli které jsem ještě více zhubla, a to mi opravdu nepomohlo. Porucha příjmu potravy trvala asi od 15 let do 20 let. Stravovací návyky se změnily, ale k horšímu. Hodně jsem řešila jídlo, omezovala se. Vzhlédla jsem se ve veganství, přestala jíst maso, mléčné výrobky, a to ne z etického důvodu, ale protože jsem nechtěla přibrat a spíše jsem se těchto potravin bála. Nyní vím, že takový přístup byl opravdu špatný.

Děláš kromě jógy ještě jiné sporty?

U mě je problém to, že miluju snad všechny sporty, kromě bojových a fotbalu. Moc nemusím kolektivní sporty, ale například volejbal miluju. Odmalička se věnuji tenisu, dříve jsem dělala gymnastiku a hrála volejbal. Momentálně cvičím silově, dělám crossfit, učim jógu a také nezanedbávám svoji vlastní jógovou praxi. Chodím běhat, lézt na stěnu a bouldering.

Co je tvou největší motivací k tomu, aby ses pravidelně hýbala a dodržovala návyky zdravého stravování?

Já sama a moje budoucnost. Chci pro svoje tělo dělat to nejlepší, protože ono samotné mi každý den dělá tu největší laskavost a přízeň jen tím, že funguje tak, jak má.

Fotografie: Se souhlasem Barbory Millerové

Kde hledáš nejčastěji inspiraci na recepty? Vymýšlíš si některé sama?

Inspiraci hledám na Pinterestu nebo na Instagramu. Většinou si ale celý recept udělám podle sebe nebo se mi většinou stává i to, že ležím večer v posteli, přemýšlím a dostanu nějaký super nápad, který musím hned vyzkoušet. 

V současné době je populární držet nejrůznější druhy diet. Zkoušela jsi nějaké? Jaký na to máš názor?

Dříve jsem zkusila veganství, ale vím, že to bylo špatně. Nic proti veganství nemám, ale pokud se člověk rozhodne jím být, měl by si urovnat v hlavě dvě důležité věci, a to být dostatečně v tomto ohledu stravování vzdělaný a také si odpovědět na otázku, proč chce být veganem.

Já samotná jsem to dělala jen z toho důvodu, že jsem chtěla být hubená jako vegani, proto jsem přestala jíst maso a další veganstvím zakázaná jídla. Každá by si může dělat co chce, ale za mě je nejlepší dieta ta, která nás neomezuje. Myslím si, že bychom se měli stravovat kvalitně, pestře a vyváženě. To je pro naše tělo to nejlepší. Nic si neodpírat a dělat si radost i v podobě jídla.

Jakým trendům z oblasti zdravého životního stylu se snažíš vyvarovat?

Nesmyslným dietám.

Fotografie: Se souhlasem Barbory Millerové

Co si myslíš o užívání doplňků stravy?

Myslím, že je to fajn opravdu pro každého. Vždy bychom ale měli dbát na to, že bychom se měli snažit všechny mikronutrienty dostat z pevné stravy. Já samotná suplementuji vitamín D a C, dále užívám výživu pro vlasy, vitamín B, magnezium a zinek. Zároveň pro regeneraci a svalový růst beru kreatin a protein. 

Co zařadit do svého jídelníčku s příchodem jara?

Rozhodně ne detox! (smích) Určitě bych se zaměřila na lokální potraviny, které s příchodem jara přicházejí a můžeme je v celé své krásně nalézt třeba na trzích. V Praze moc doporučuji trhy na Náplavce. Zaměřit se na pestrost, čerstvost a lokálnost. 

Jaké jsou tvé tipy k udržení duševní pohody?

Určitě bych se rozepsala více, ale řekla jsem si, že s vámi budu sdílet alespoň svých 5 top osvědčených tipů:

  1. Kvalitní a dostatečný spánek. Podle mě se v dnešní době spánek opravdu zanedbává. Rčení “budu spát až v hrobě” je opravdu blbost a nikdo by se jím neměl řídit. Dostatečný, a hlavně kvalitní spánek je stejně tak důležitý jako strava či pitný režim, proto na něj nezapomínejme.
  2. Kvalitní vyvážená strava pestrá na všechny makronutrienty, která je dostatečná dle našich vlastních preferencí a neomezuje nás.
  3. Trávit čas jen sám se sebou. Ať už si zajít do kavárny, na procházku, zahrát si na hudební nástroj, přečíst si pár stránek ze své oblíbené knížky, či si zacvičit.
  4. Nezapomínat na sociální život. Zajít si s kamarádkou zatancovat, do baru nebo vyrazit na společnou večeři.
  5. Stanovit si balanc, a to celkově ve všech aspektech a odvětvích života.

Instagram | Facebook

Napsat komentář

  • Petr Miller 07.05.2023 at 07:32

    Není co dodat snad jen že jsem rád že mám takovou dceru.