Učení ajurvédy skrývá mnohé. Třeba i recepty na nápoje, které mají mít blahodárné účinky. Jedním z nich je moon milk, který si zamilovalo i mnoho lidí západního světa. Pozitiv pro tělo má mít hned několik a připravit si ho můžete také doma.
Jednou z babských rad, jak vyřešit problém s usínáním, je šálek teplého mléka. Možná i vám ho maminka či babička v dětství někdy připravila. Teplé mléko skutečně unavit může, obsahuje totiž aminokyselinu zvanou tryptofan, která může podpořit tvorbu spánkového hormonu melatoninu, byť komplikovaným způsobem.
Moon milk, nápoj pocházející z učení ajurvédy, kromě mléka a koření obsahuje také adaptogeny. Jde o přírodní rostlinné látky, o kterých se v posledních letech čím dál více mluví. K dostání jsou v některých specializovaných prodejnách například ve formě prášku.
Moon milk není golden milk
O něco známějším nápojem, rovněž z ajurvédské tradice, je golden milk, v češtině také známé jako kurkumové mléko. Některé složky obou nápojů jsou shodné, golden milk má ale spíše protizánětlivé účinky, po podporuje imunitu a trávení. U moon milk převažují účinky relaxační.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NE NADARMO SE MU ŘÍKÁ ZLATÝ: VYROBTE SI DOMA POSILOVAČ IMUNITY, KTERÝ JE IDEÁLNÍ PRO ZIMNÍ OBDOBÍ

Jednotlivé složky moon milk jako cesta k relaxaci
Mléko
K přípravě moon milk lze použít jak kravské, tak rostlinné mléko, například z kešu, kokosu, mandlí, sóji nebo ovsa.
Koření
Dle učení ajurvédy mají některé druhy koření uklidňující účinky. Příkladem je zázvor, kurkuma, hřebíček, skořice, šafrán nebo kardamom.
Adaptogeny
Adaptogeny jsou účinné rostlinné látky, které pomáhají tělu lépe zvládat stres a mají harmonizující účinek na tělo a mysl. Do moon milk se často používá ašvaganda, známá také jako indický ženšen.
Něco navíc
Moon milk je možné také různě zdobit. Použijete lze bobule, sůl, kakao nebo jedlé květy. Osobním preferencím se meze nekladou.

Moon milk si můžete připravit i doma
Moon milk s ašvagandou a kurkumou
Ašvaganda má v ájurvédských spánkových rituálech své pevné místo a dodává nápoji zajímavý nádech.
Ingredience na 1 velký šálek
- 250 ml kešu mléka
- 50 g kešu oříšků
- 1 lžička ašvaganda prášku
- 1 lžička kurkumy v prášku
- 1 špetka himálajské soli
Postup
Kešu mléko a kešu ořechy rozmixujte na pyré a zahřejte na mírném ohni. Vmíchejte ašvaganda prášek a kurkumu a nechte vše chvíli povařit. Dochuťte himálajskou solí a podávejte ozdobené špetkou kurkumy.
Moon milk s kokosem a reishi
Reishi je léčivá houba a jedna z nejoblíbenějších surovin používaných v tradičním čínském bylinkářství. Spolu se sladkostí datlí a skořice je toto moon milk ideální pro zimní období.
Ingredience na 1 velký šálek
- 250 ml kokosového mléka
- 2 datle
- 2 lžíce kokosových vloček
- 1 lžička reishi prášku
- 1 lžička skořice
Postup
Kokosové vločky a datle rozmixujte s polovinou kokosového mléka na pyré. Poté je zahřejte na mírném ohni. Přidejte zbytek kokosového mléka a reishi prášek a nakonec ozdobte skořicí.
Moon Milk se shatavari a tulsi
Tulsi pochází z jihovýchodní Asie a říká se jí také bazalka posvátná. Má mít harmonizující účinky na organismus a chutná trochu jako bazalka, kterou známe z naší kuchyně, jen je exotičtější.
Ingredience na 1 velký šálek
- 250 ml mandlového mléka
- 50 g mandlí
- 1 lžička šatavari prášku
- 1 lžička tulsi prášku
Postup
Mandlové mléko a mandle vložte do mixéru a rozmixujte na pyré. To poté zahřejte na mírném ohni. Krátce ho povařte se šatavari a před podáváním posypte práškem tulsi.
Zdroj: NIH, autorský text
$content$