Citronová tráva je celosvětově populární léčivá bylinka, která se neztratí ani v kuchyni. Vyhledávaná je pro svou osvěžující citrusovou chuť a vůni. Pokud se vám dostala do rukou a nevíte si rady, jak s ní naložit, nezoufejte, protože řešení je jednoduché.
Ačkoliv pochází citronová tráva z jihovýchodní Asie, pro své vlastnosti si našla mnoho příznivců i u nás. Jak ji doma využijete vy? Neváhejte se inspirovat.
Repelent proti obtížnému hmyzu
Obtěžuje vás hmyz? Komáři či mušky dokáží znepříjemnit pobyt na čerstvém vzduchu a chemické repelenty nemusí být příjemné. Víte ale, že si zcela přírodní repelent můžete vyrobit z citronové trávy?
Stonky citronové trávy rozkrájejte na malé kousky. Ideálně je i podrťte v hmoždíři, aby se uvolnily vonné látky. Poté je v hrnci zalijte vodou a asi 30 minut povařte. Odvar sceďte a nechte vychladnout. Nakonec jej přelijte do lahvičky s rozprašovačem a přidejte několik kapek esenciálního oleje pro vyšší účinnost – vhodná je například levandule nebo eukalyptus.
Před použitím lahvičkou zatřepejte a poté nastříkejte na oděv či kůži. Vyhněte se ale oblasti obličeje.
Nálev z citronové šťávy
Do konvičky nebo šálku nasypte dvě čajové lžičky sušené nebo jednu polévkovou lžíci nakrájené čerstvé citronové trávy. Bylinu zalijte 200 ml právě vroucí vody. Nádobu přikryjte a nechte 10 až 15 minut louhovat. Nakonec slijte.
Nálev můžete popíjet ještě teplý, chutná však skvěle i vychlazený. Připravit ho můžete klidně větší množství. Jakmile nálev vychladne na pokojovou teplotu, dejte ho do lednice. Přidat lze také několik plátků zázvoru. A pokud vše doplníte ledovou drtí, získáte chutný a osvěžující nápoj.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: KLIDNĚJŠÍ SPÁNEK A LEPŠÍ TRÁVENÍ NEJSOU JEDINÉ DŮVODY, PROČ VYZKOUŠET ČAJ Z DIVIZNY
Olej z citronové trávy nejen do salátů
Esenciální olej z citronové trávy je oblíbený v aromaterapii. V domácích podmínkách si pak můžete sami udělat olej, který najde uplatnění v kuchyni. Dochutíte s ním třeba salátovou zálivku, skvělý je na restovanou či grilovanou zeleninu, ale nebojte se ho použít ani na kuřecí maso a ryby.
Připravte si sklenici o objemu jeden litr a nasypte do ní 200 gramů sušené citronové trávy. Obsah zalijte kvalitním olivovým nebo jiným olejem tak, aby byla bylinka zcela ponořená. Uzavřete a několik dní nechte stát při pokojové teplotě. Každý den sklenicí zatřepejte. Zhruba po týdnu bylinkový olej sceďte přes jemné plátýnko a skladujte ho na tmavém a chladném místě.
Zdroj: Mr. Mister, wikiHow, Tardalal, ResearchGate
$content$