Toto slunečné období je jako stvořené pro dovolenou. A Rumunsko je velice zajímavá země, kterou musíte rozhodně prozkoumat. Necháte se očarovat nádhernou krajinou, vydáte se po stopách Drákuly, anebo ochutnáte místní kuchyni?
Uhrančivá příroda
Rumunsko je největší zemí v jihovýchodní Evropě. Touto krajinou protéká Dunaj, což je největší rumunská řeka, která se vlévá do Černého moře a lze v ní nalézt 1688 druhů rostlin. Je zapsána i na seznamu Světového přírodního dědictví UNESCO.
Rumunsko má jednu z největších oblastí původních lesů v Evropě. Roste tam 3 700 druhů rostlin a žije 33 792 druhů zvířat, mezi něž také patří evropský medvěd hnědý a evropský vlk.
Střed Rumunska je hornatý a dominují mu Karpaty. Navštivte krásné pohoří Rodnu v severním Rumunsku, kde naleznete vysokohorské louky, anebo dojděte až na vrchol Pietrosul Rodnei, což je nejvyšší vrchol tohoto pohoří. Odtamtud budete mít úžasný výhled do kouzelné krajiny. V Rodně se také nachází celkem 36 horských jezer.
Tajemná Transylvánie
Sedmihradsko, známé také jako Transylvánie, je historická země rozkládající se v dnešním Rumunsku. V současné době se jako Sedmihradsko či Transylvánie označuje celá západní část Rumunska, tedy historické Sedmihradsko včetně Banátu a regionů Krišana, Satmar a Maramureš.
Většina obyvatel jsou Rumuni, ovšem existuje stále i silná maďarská menšina, která přežila drastickou rumunizaci v průběhu 20. let, a zejména po Druhé světové válce za komunistické diktatury.
Transylvánie je také známá díky románu Drákula od Brama Stokera, hrad Bran je populární turistický cíl, neboť v románu se Drákulův hrad rovněž nazýval Bran a opravdovému hradu se podobá. Do hradu Bran autor umístil děj svého románu, ačkoli historický předobraz Drákuly, valašský kníže Vlad III. Dracula, na tomto hradě nežil. Přesto se můžete vydat po stopách Drákuly a na tomto tajuplném místě se přenést v čase.
Jedinečná kuchyně
Tradičním rumunským jídlem je sarmale, což jsou vepřové rolky se zelím, jako příloha se k jim často podává další rumunská specialita – mamaliga, tedy hustá kukuřičná kaše. Místní kulinářskou specialitou je rovněž polévka zvaná ciorba, jejíž zvláštností jsou kvašené otruby a mnohdy se přidávají i kousky klobás. Rumunskou hovězí pochoutkou je musaka, podávaná obvykle s lilkem, cibulí a rajčaty. Toto jídlo je turecké dědictví, jelikož právě na ně měla tato země vliv. Zapékaný lilek je základem i jídla, jemuž se říká impletata. Vepřové se objevuje v zapékaném jídle zvaném ghiveci. Mnoho z jídel je podáváno s ovčími sýry, k jejichž nejoblíbenějším druhům patří Branza de burduf a Urda.
Ke sladkým specialitám zejména patří cozonac, což je kynuté pečivo s rozinkami, kandovaným ovocem a ořechy. Připravuje se předevšíím o svátcích.
Rumuni pěstují víno, ale rádi pijí i pivo – zdaleka nejoblíbenější domácí značkou je Ursus. Z pálenek je typická švestková brandy Tuica, která je velmi silná, protože obsahuje 70 % alkoholu.
Rumunsko je úchvatný stát na Balkánském poloostrově, na který by se nemělo zapomenout. Je to drsný tajuplný kraj, ale ukrývá mnohé poklady a má bohatou historii. Najdete tam dobré jídlo, rozmanitou přírodu a dechberoucí architekturu. Už víte, kam na výlet?
$content$
Hezká pozvánka k návštěvě Rumunska! Rumunská kuchyně je podle mne trošku náročnější, s převahou tučnějších jídel, ale když ji člověk začne zkoumat hlouběji, objeví vážně dobrá jídla, jako mici nebo papanasi. Já se do rumunské kuchyně ponořil trochu detailněji a pokud by se někdo chtěl inspirovat, najde můj článek včetně fotek tady: https://www.jidlonacestach.cz/rumunska-kuchyne/ Díky za inspiraci!