Většina lidí se v létě vyhýbá těžkým a hutným jídlům, nebo se o to alespoň snaží, a mnohem raději si dopřeje něco odlehčeného. Například salát. Inspirujte se několika recepty, které přijdou vhod, zejména během nejteplejšího období roku.
Green Goddess
Tento recept na salát je možná právě ten, který hledáte. Už na první pohled totiž signalizuje, že se nacházíme uprostřed období dlouhých dnů plných slunce.
Ingredience
Na salát
- zelí
- okurky
- jarní cibulka
Na dresink
- baby špenát
- čerstvá bazalka
- stroužky česneku
- malá šalotka
- citronová šťáva
- olivový olej
- kešu oříšky
- parmazán
- rýžový ocet
- sůl
Postup
Do mixéru nebo kuchyňského robotu přidejte ingredience na zálivku. Poté mixujte, dokud se vše dobře nespojí a nezůstanou žádné kousky. Po dokončení zálivky do jiné mísy přidejte zelí, nakrájené okurky a nakrájenou jarní cibulku. Nakonec navrch nalijte salátovou zálivku. Salát poctivě promíchejte a nechte vychladit.

Salát z kuskusu s uzeným pstruhem a podmáslovým dresinkem
Kuskusový salát s uzeným pstruhem je skvělou volbou, pokud si chcete snadno a rychle vykouzlit chutný letní pokrm, ale klasickým salátům příliš neholdujete. Uvidíte, že příprava je doopravdy snadná a výsledek stojí za to.
Ingredience
Na salát
- 200 g perlového kuskusu
- 100 g ředkviček
- 1 okurka
- 1 zelené jablko
- 150 g horkého uzeného pstruha nebo lososa
Na dresink
- 150 g podmáslí nebo nízkotučného jogurtu
- 1 citron
- 10 g pažitky
- 10 g bazalky
- ½ lžíce dijonské hořčice
Postup
Uvařte kuskus podle návodu na obalu, poté jej dobře slijte a propláchněte studenou vodou. Rozehřejte si pánev a smíchejte v ní všechny ingredience na dresink. Poté do pánve vyklopte uvařený kuskus, nakrájenou zeleninu a nakrájené jablko. Dobře promíchejte a případně dochuťte. Následně už jen rozprostřete na talíř a navrch nakrájejte uzeného pstruha.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: BARVY JAKO BÍLÁ NEBO VÍNOVÁ KRALUJÍ LÉTU: ZJISTĚTE, JAK JE VYUŽÍT I V KUCHYNI

Řecký salát
Řecký salát je tak trochu klasikou, připravíte ho během chvilky, je svěží a barevný. Skvěle se hodí ke grilovanému masu nebo samostatně jako hlavní pokrm.
Ingredience
- 4 velká rajčata
- 1 okurka
- ½ červené cibule
- olivy
- 1 lžička sušeného oregana
- 85 g sýru feta
- 4 lžíce řeckého extra panenského olivového oleje
Postup
Do velké mísy dejte nakrájená rajčata, oloupanou a nakrájenou okurku, na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli, olivy, lžičku sušeného oregana, fetu a olivový olej. Lehce okořeňte a podávejte s křupavým chlebem, abyste do sebe dostali všechnu šťávu.

Salát z fenyklu, pečeného citronu a rajčat
Tento barevný letní salát připravíte kombinací několika výborných chutí. Je navíc bez lepku a zamilují si ho i vegani.
Ingredience
- 2 citrony
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- špetka cukru
- 500 g rajčat
- 3 cibulky fenyklu
- 100 g semínek granátového jablka
- ½ malého balení estragonových listů
- ½ malého balení petrželových listů
- ½ malého balení lístků máty
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte papírem na pečení. Nakrájejte citron na tenká kolečka a rozložte je na plech, pokapejte polovinu lžíce oleje a posypte cukrem. Pečte 20 až 25 minut, dokud citron neoschne a místy nezkaramelizuje.
Zatímco se citrony budou péct, nakrájejte rajčata nahrubo a fenykl na tenké plátky, lístky z něj si ponechte. Vložte rajčata i fenykl do mísy se zbývajícím olivovým olejem, šťávou z druhého citronu a semínky granátového jablka. Dochuťte podle svých preferencí a vše dobře promíchejte.
Před servírováním nasekejte nahrubo všechny bylinky a vmíchejte je do salátu spolu s opečenými citrony a fenyklovými listy.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: MELOUN, FIALKOVÉ KVĚTY I PAMPELIŠKA: VYZKOUŠEJTE NETRADIČNÍ SALÁTY PLNÉ MIKROŽIVIN

Epický letní salát
Epický salát se skvěle hodí na grilování a rauty. Skvělé je, že ho můžete podávat prakticky s čímkoliv.
Ingredience
Na salát
- 400 g černých fazolí
- 2 velké hrsti listů baby špenátu
- 500 g rajčat
- ½ okurky
- 1 mango
- 1 velká červená cibule
- 6 až 8 ředkviček
- 2 avokáda
- 100 g
- hrst bylinek
Na dresink
- velký svazek máty
- malý svazek koriandru
- malý svazek bazalky
- 1 tlustá zelená chilli paprička
- 1 malý stroužek česneku
- 100 ml extra panenského olivového nebo řepkového oleje
- 2 limetky
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky medu
Postup
Zálivku můžete připravit až 24 hodin před podáváním. Všechny ingredience na ni rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je nasekejte velmi najemno, přičemž několik lístků bylinek si nechte na salát.
Na velký talíř rozprostřete fazole a špenát. Na ně naaranžujte rajčata, okurku, mango, cibuli a ředkvičky a vše jemně promíchejte. Salát doplňte avokádem, fetou a bylinkami. Zálivku podávejte stranou.

Panzanella
Připravte si vlastní verzi jednoho z nejznámějších toskánských jídel – panzanelly. Jde o dobrý způsob, jak využít zbytky jídla, protože se připravuje ze starého chleba, zralých rajčat a se zálivkou z olivového oleje.
Ingredience
- 1 kg zralých rajčat
- 300 g den starého kváskového chleba nebo ciabatty
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 50 ml červeného vinného octa
- 1 malá šalotka
- 50 g sardelí
- 100 g černých oliv
- velká hrst bazalkových listů
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata vložte do cedníku, posypte lžičkou mořské soli a nechte 15 minut odležet. Mezitím rozložte kousky chleba na plech a promíchejte je se lžící oleje. Pečte 10 až 15 minut nebo dokud se lehce neopečou.
Vyšlehejte zbývající olej, ocet a šalotku, abyste vytvořili zálivku. Podle svých preferencí dochuťte. Ve velké míse poté smíchejte ančovičky s odleželými rajčaty, opečenými kousky chleba, zálivkou, olivami a polovinou bazalky. Panzanellu dejte na talíř a posypte ji zbylou bazalkou.
$content$