Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Je však třeba dbát na to, co si dáte. Nelze sníst cokoliv a očekávat, že se budete celý den cítit dobře. Správný výběr potravin je nezbytný pro skutečně správný začátek dne. Co byste snídat neměli?
Vyváženou snídani lze definovat jako snídani s vysokým obsahem vlákniny, komplexních sacharidů, kvalitních bílkovin a alespoň jednou porcí ovoce nebo zeleniny. To znamená, že polovinu talíře by mělo tvořit ovoce a zelenina, čtvrtinu něco celozrnného a další čtvrtinu libové bílkoviny.
Vzhledem k ingrediencím několik klasických snídaní do modelu vyvážené snídaně příliš nezapadá. Ačkoli zdravá a vyvážená strava nikdy neříká nikdy, existují určité potraviny, které lze omezit a dopřávat si je jen střídmě a při zvláštních příležitostech. Jaké potraviny byste tedy podle odborníků neměli snídat?
Slanina
Přestože je slanina v mnoha zemích oblíbenou snídaňovou pochoutkou, tento výrobek z vepřového masa může být z několika důvodů problematický. Má vysoký obsah tuku, který může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi nebo riziko srdečních onemocnění. Dlouhodobě zvýšená hladina cholesterolu pak může přispívat k ateroskleróze neboli tvorbě plátů na žilách a tepnách.
Minimálně zpracované rostlinné alternativy jako je tempeh nebo tofu jsou naopak vhodné alternativy.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: STAČÍ SE NAUČIT JEDNODUCHÉ PRAVIDLO A BUDETE MOCT JÍST VŠE ZCELA BEZ VÝČITEK
Francouzský toast
Francouzský toast je bezpochyby chutný, ale po jeho konzumaci se nemusíte cítit příliš nabití energií. Rafinované sacharidy jsou po ránu špatné, protože často postrádají vlákninu. Potraviny s nízkým obsahem vlákniny často nemají další živiny a způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, která brzy rychle klesá. Tyto rafinované sacharidy se nacházejí v bílém pečivu, které se obvykle používá k přípravě francouzských toastů, a také ve sladkém javorovém sirupu, který je doplňuje.
Zdravější verzi francouzských toastů si můžete připravit z celozrnného chleba, mléka a vajec bez přidaných rafinovaných cukrů. Jako polevu dejte na toasty ovoce bohaté na vlákninu a chia semínka a pokapejte je pravým javorovým sirupem bez přidaného cukru.
Zpracovaná pomerančová šťáva
Navzdory tomu, že sklenice pomerančové šťávy patří k základům snídaně, zpracovaná pomerančová šťáva není tou nejlepší volbou. Přestože je cukr v ovocné šťávě přírodní, některé šťávy mohou mít nižší množství mikroživin kvůli zpracování, kterým procházejí, a době, po kterou leží na pultech.
Zkuste raději sníst pomeranč nebo si doma odšťavnit vlastní pomeranče. Obě možnosti jsou mnohem výživnější.
Ochucený jogurt
Jogurty jsou často označovány za zdravou volbu k snídani. Ty ochucené však mohou obsahovat vysoké množství přidaného cukru a jen minimální množství ovoce.
Raději sáhněte po obyčejném jogurtu a přidejte si vlastní nakrájené ovoce a případně ho pokapejte medem. Tato kombinace je mnohem lepší a nabízí více výhod. Obsahuje bílkoviny, sacharidy a tuky, vápník a fosfor, což je dobré pro kosti. Kromě toho se při fermentačním procesu, který se používá k výrobě jogurtu, část nasycených tuků přeměňuje na nenasycené, což je lepší pro zdraví srdce.
Sladké cereálie
Mnozí mají na oblíbené cereálie před odchodem do školy příjemné vzpomínky, mnohdy ale nejsou optimální. Je to proto, že cereálie zakoupené v obchodě mají nízký obsah vlákniny a velmi vysoký obsah přidaného rafinovaného cukru.
Pokud máte rádi cereálie, snažte se vybírat takové, které mají méně než 10 gramů cukru na porci. Kombinujte je s oblíbeným mlékem a ovocem, které přidá vlákninu.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DO NOVÉHO DNE PRAVOU NOHOU: INSPIRUJTE SE KREATIVNÍMI NÁPADY NA ZDRAVÉ VEGANSKÉ SNÍDANĚ
Donut
Donuty nebo koblihy jsou velmi oblíbené a existuje nespočet příchutí. Přestože však chutnají výborně, nepatří k nejlepším snídaňovým jídlům. Vyhněte se rafinovaným sacharidům, které se v koblihách nacházejí, protože brzy po jejich konzumaci budete mít opět hlad.
Místo donutů si zkuste připravit domácí celozrnné muffiny s ovocem a ořechy jakožto sladkou pochoutku s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Další chutnou alternativou je plátek celozrnného toastu s ořechovým máslem a džemem bez přidaného cukru, který poskytne podobné živiny, a zároveň uspokojí chuť na sladké.
Toast s máslem
Také toast nebo chléb s máslem byste s měli vychutnávat jen občas. Ačkoliv je toast z bílého chlebu s máslem rychlý, kvůli nedostatku vlákniny a bílkovin vás nezasytí na dlouho.
Avokádový toast na celozrnném chlebu se semínky je ideální náhradou, protože nabízí vlákninu, bílkoviny a nenasycené tuky zdravé pro srdce, které vás zasytí až do oběda. Tento snídaňový pokrm je navíc k dostání v mnoha restauracích a kavárnách.
Zdroj: Eat Smarter, Zentrum der Gesundheit
$content$