Tento mrkvový dort se hodí nejen na velikonoční stůl, ale pro každou příležitost. Koláč je vlhký, jemný a plný chuti skořice, muškátového oříšku a vanilkového extraktu. Vychutnejte si ho samotný nebo ho povyšte na vyšší úroveň tím, že ho potřete bohatou krémovou polevou. Chcete recept? Nezabere vám mnoho času, ale postará se o neuvěřitelný kulinářský zážitek…
Ingredience na polevu
- 200 g kokosového krému
- 1 ČL citronové šťávy
- 2 PL kešu nebo arašídového másla
- 50 g moučkového cukru
- 60 ml rostlinného mléka
Ingredience na těsto
- 250 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 300 g hnědého cukru
- 1½ ČL vanilkového extraktu
- 210 ml rostlinného mléka
- 420 g hladké mouky
- 1½ ČL prášku do pečiva
- 1½ ČL jedlé sody
- 1 ČL skořice, další skořice na ozdobu
- 1 ČL zázvoru
- 1 ČL mletého muškátového oříšku
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- 4 středně velké mrkve, nastrouhané
- 75 g nasekaných vlašských ořechů a další na ozdobení
Postup
Začněte přípravou polevy. Kokosový krém smíchejte se 2 lžícemi horké vody a citronovou šťávou dohladka. Přidejte ořechové máslo, poté zašlehejte moučkový cukr a následně rostlinné mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se náplň zcela nespojí, a poté ji uložte do ledničky, dokud ji nebudete potřebovat.
Předehřejte troubu na 180 stupňů, vymažte dortovou formu trochou rozpuštěného kokosového oleje a na dno dejte pečicí papír. Vyšlehejte olej a cukr, poté přidejte vanilku a mléko. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a pomerančovou kůru. Poté směs přidejte k mokré směsi a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Směs vložte do připravené formy a pečte 25–30 minut. Koláč nechte ve formě asi 5 minut vychladnout a poté jej vyjměte z formy, aby zcela vychladl.
Rozkrojte dort na dvě poloviny, jednu potřete polevou a poté obě poloviny složte dohromady. Vrchní část potřete zbylou polevou. Pokud je poleva příliš tuhá, přidejte trochu mléka. Potom už stačí dort posypat ořechy, poprášit trochou skořice a podle chuti ozdobit jedlými květy.
$content$