Večer se blíží, hosté jsou pozváni, o výzdobu, hudbu a zábavu je postaráno. Ale moment, něco přeci jen chybí. Skvělý večírek potřebuje také skvělé jídlo. Chcete vědět, díky jakým receptům bude vaše párty nezapomenutelná? Máme je pro vás!
Polévky a saláty
Nezáleží na tom, jestli se jedná o rodinnou oslavu, večírek s přáteli, dětskou narozeninovou oslavu nebo grilování – polévky a saláty jsou na každé párty nezbytností. Jsou lehké na přípravu a během několika minut je lze připravit ve velkém množství až pro 20 osob.
Tradičně se často podává gulášová polévka, která se jistě stane hitem každé párty. Oblíbená je také tzv. „půlnoční polévka“ v asijském stylu s černými fazolemi, sladkými bramborami, kuřecím masem a trochou exotiky (zázvor, limetka, koriandr a mangové čatní).
Veganský guláš
Ingredience na 1–2 porce
- 150 g sójových kostek
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 paprika
- 1 PL rajčatového protlaku (pyré)
- 1 PL česneku nebo česnekové pasty
- 100 ml červeného vína
- 1 ČL tymiánu
- 1 ČL rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 PL zeleninového vývaru
- 200 g rajčatové omáčky
- 200 ml vody
Postup
- Připravte si sójové kostky.
- Mrkev nakrájejte na kostičky, papriku a cibuli na jemné proužky. Vše společně osmahněte na pánvi.
- Přidejte rajčatový protlak, česnekovou pastu, červené víno, tymián, rozmarýn a bobkové listy. Zalijte zeleninovým vývarem, rajčatovou omáčkou a vodou.
- Všechno dobře promíchejte a poduste, dokud omáčka nezhoustne.
- Před podáváním odstraňte bobkové listy.
A na žádném slavnostním stole by neměl chybět klasický salát. Existuje nekonečné množství receptů s různými ingrediencemi – ať už asijský s rýžovými nudlemi, nebo italský s pestem a vydatným sýrem. Pro extra hladové strávníky jsou skvělé bramborové saláty a vegani ocení bulgurové nebo kuskusové saláty. Nemusí to být vždy jen nudný těstovinový salát s majonézou a hráškem.
K zakousnutí
Co by to bylo za večírek bez „finger food“? Ať už pro masožravce, vegetariány nebo vegany – malé občerstvení a předkrmy jsou velmi jednoduché a chutnají fantasticky teplé i studené. Oblíbené jsou malé sendviče s různými pomazánkami a dipy, špízy, wrapy nebo tacos.
Domácí bramborové lupínky
Ingredience
- 4 velké brambory
- 500 ml oleje (například slunečnicového nebo řepkového)
Postup
- Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Poté je položte na čistou utěrku.
- Mezitím v malém hrnci nebo na pánvi rozehřejte olej, aby byl horký.
- Na rozpáleném oleji osmažte plátky brambor jeden po druhém. Když jsou křupavé, vyjměte je a nechte je od oleje okapat na papírových utěrkách.
Ingredience pro zdravější verzi
- 4 brambory
- sůl
- 1 snítka tymiánu
- 1 větvička rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Oloupané a omyté brambory nakrájejte, dejte na plech a promíchejte se solí, lístky bylinek a olejem. Čipsy pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Dezerty
Na párty samozřejmě nesmí chybět ani něco sladkého. Den předem můžete upéct lahodné dorty, koláčky, muffiny nebo cupcakes, abyste se mohli druhý den pustit do přípravy bez stresu. A pěkné na tom je, že recepty se dají úžasně přizpůsobit všem ročním obdobím – například v létě můžete připravit lahodné krémové tartaletky na grilování, na podzim voňavý jablečný koláč a v zimě lahodný čokoládový dort s ořechy.
Kokosové kuličky
Ingredience
- strouhaný kokos
- med (datlový nebo javorový sirup)
- mandle
- 250 g nízkotučného nebo sójového jogurtu
- 50 g mandlí (strouhaných)
- 20 g kokosových vloček
- 1 vanilkový lusk
Příprava
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a odstraňte dužinu.
- Poté v misce smíchejte jogurt, mleté mandle, kokosové vločky, med a vanilkovou dužinu a vytvořte malé kuličky. Pro větší chuť můžete do každé kuličky vložit i jednu celou mandli.
- Hotové kuličky obalte ve strouhaném kokosu a dejte na hodinu vychladit do lednice.
Nápoje
Protože hosté nechtějí jen jíst, ale také pít, nápoje a koktejly s alkoholem i bez něj zajistí skvělou atmosféru. A pokud se potřebujete během večírku zahřát, připravte si domácí punč nebo svařené víno.
Gin Tonic
Ingredience na 1 sklenici
- 40 ml ginu
- 120 ml toniku
- kostky ledu
Postup
- Nalijte gin a tonik do sklenice a poté jemně promíchejte.
- Vysokou sklenici naplňte až po okraj velkým množstvím kostek ledu.
- Na ozdobu přidejte plátek limetky, citronu nebo okurky.
Tip: Ideální poměr míchání ginu a toniku se může značně lišit. Zatímco někteří míchají v poměru 1:1, jiní dávají přednost jemnějšímu mixu 1:4. Optimum je pravděpodobně někde uprostřed, přibližně 1:3 jako v našem receptu.
Jaké pochoutky pro hladové hosty by neměly chybět na vaší párty?
$content$