Pátek 22.11.2024
Inspirace pro přípravu jídla: 3 jednoduché recepty na lehký oběd
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Inspirace pro přípravu jídla: 3 jednoduché recepty na lehký oběd

Existuje spousta užitečných tipů, rad a triků, jak si jídlo připravit předem, což je skvělé, pokud chcete jíst zdravě, a zároveň ušetřit čas a peníze. To, co člověk při přípravě vlastního jídla potřebuje, je rozhodně inspirace. Máme pro vás tři recepty na chutný lehký oběd a také malý bonus na závěr!

Kuskusový salát s mátou

Ingredience na 4 porce

  • 300 g kuskusu
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • 2 feferonky / 1 paprika
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 3 lžíce nasekané máty

Postup

  1. Kuskus v hrnci zalijte vroucím zeleninovým vývarem a nechte ho 10 minut zvlhnout. Podle potřeby podlijte trochou vody.
  2. Když je kuskus hotový, nechte ho vychladnout. Mezitím nakrájejte zeleninu na malé kousky. Stroužky česneku prolisujte nebo nasekejte přes lis na česnek.
  3. Přidejte olivový olej a zeleninu ke kuskusu a vše promíchejte.
  4. Nakonec dochuťte solí, pepřem a mátou.

Zeleninové kari s cizrnou

Ingredience na 4–5 porcí

  • 250 g celozrnné rýže
  • 500 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 paprika
  • 300 g brokolice
  • 3 mrkve
  • 40 g zázvoru (nejlépe čerstvého nebo v prášku)
  • 100 g cizrny
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kari pasty (my dáváme přednost zelené, ale můžete použít i červenou)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička kajenského pepře

Postup

  1. Celozrnnou rýži omyjte a uvařte v 0,5 l vody. Rýže by měla být uvařená za 20 až 30 minut.
  2. Mezitím si nakrájejte zeleninu na kousky. Pokud používáte čerstvý zázvor, nastrouhejte ho najemno.
  3. Na pánvi rozehřejte sezamový olej a osmahněte na něm zeleninu a zázvor.
  4. Asi po 5 minutách přidejte k zelenině kokosové mléko a cizrnu a nechte vše dusit dalších 5-10 minut.
  5. Nakonec zeleninu ochuťte kari pastou, sójovou omáčkou a kajenským pepřem. Hotovo!
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Čočkový salát se sójovou alternativou tvarohu

Ingredience na 5 porcí

  • 200 g červené čočky
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 3 papriky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 500 g sójového tvarohu (100 g na porci), pokud ho neseženete, můžete použít i bílý (sójový, kokosový) jogurt

Postup

  1. Čočku vařte v zeleninovém vývaru asi 10 minut.
  2. Jarní cibulku a česnek nakrájejte nadrobno, papriku na malé kostičky.
  3. Do zálivky vmíchejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a koření a přidejte uvařenou čočku, papriky, cibuli, česnek a petrželku.

Tip: Těsně před konzumací přidejte do salátu tvaroh (resp. quark či jogurt). Nejlépe je skladovat ho odděleně. Salát tak zůstane déle čerstvý.

Bonus: Rychlý recept na ovesné smoothie

Ingredience

  • 350 ml ovesného mléka (nebo jiné alternativy)
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 jablka
  • 1/2 hrušky

Postup

Všechny ingredience vložte do mixéru a dobře rozmixujte. Přelijte (nejlépe do skleněné nádoby), pevně uzavřete a uložte do lednice. Ráno budete mít připravené rychlé smoothie, i na cesty.

Vyzkoušeli jste už tyto recepty? Co zdravého si dáváte k obědu?

Napsat komentář