Existuje spousta užitečných tipů, rad a triků, jak si jídlo připravit předem, což je skvělé, pokud chcete jíst zdravě, a zároveň ušetřit čas a peníze. To, co člověk při přípravě vlastního jídla potřebuje, je rozhodně inspirace. Máme pro vás tři recepty na chutný lehký oběd a také malý bonus na závěr!
Kuskusový salát s mátou
Ingredience na 4 porce
- 300 g kuskusu
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 rajčata
- 1 okurka
- 2 feferonky / 1 paprika
- 6 lžic olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
- 3 lžíce nasekané máty
Postup
- Kuskus v hrnci zalijte vroucím zeleninovým vývarem a nechte ho 10 minut zvlhnout. Podle potřeby podlijte trochou vody.
- Když je kuskus hotový, nechte ho vychladnout. Mezitím nakrájejte zeleninu na malé kousky. Stroužky česneku prolisujte nebo nasekejte přes lis na česnek.
- Přidejte olivový olej a zeleninu ke kuskusu a vše promíchejte.
- Nakonec dochuťte solí, pepřem a mátou.
Zeleninové kari s cizrnou
Ingredience na 4–5 porcí
- 250 g celozrnné rýže
- 500 ml vody
- 250 ml kokosového mléka
- 1 paprika
- 300 g brokolice
- 3 mrkve
- 40 g zázvoru (nejlépe čerstvého nebo v prášku)
- 100 g cizrny
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce kari pasty (my dáváme přednost zelené, ale můžete použít i červenou)
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička kajenského pepře
Postup
- Celozrnnou rýži omyjte a uvařte v 0,5 l vody. Rýže by měla být uvařená za 20 až 30 minut.
- Mezitím si nakrájejte zeleninu na kousky. Pokud používáte čerstvý zázvor, nastrouhejte ho najemno.
- Na pánvi rozehřejte sezamový olej a osmahněte na něm zeleninu a zázvor.
- Asi po 5 minutách přidejte k zelenině kokosové mléko a cizrnu a nechte vše dusit dalších 5-10 minut.
- Nakonec zeleninu ochuťte kari pastou, sójovou omáčkou a kajenským pepřem. Hotovo!
Čočkový salát se sójovou alternativou tvarohu
Ingredience na 5 porcí
- 200 g červené čočky
- 650 ml zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- 3 papriky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- hrst čerstvé petrželky
- sůl a pepř podle chuti
- 500 g sójového tvarohu (100 g na porci), pokud ho neseženete, můžete použít i bílý (sójový, kokosový) jogurt
Postup
- Čočku vařte v zeleninovém vývaru asi 10 minut.
- Jarní cibulku a česnek nakrájejte nadrobno, papriku na malé kostičky.
- Do zálivky vmíchejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a koření a přidejte uvařenou čočku, papriky, cibuli, česnek a petrželku.
Tip: Těsně před konzumací přidejte do salátu tvaroh (resp. quark či jogurt). Nejlépe je skladovat ho odděleně. Salát tak zůstane déle čerstvý.
Bonus: Rychlý recept na ovesné smoothie
Ingredience
- 350 ml ovesného mléka (nebo jiné alternativy)
- 3 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce lněného semínka
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1/2 jablka
- 1/2 hrušky
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru a dobře rozmixujte. Přelijte (nejlépe do skleněné nádoby), pevně uzavřete a uložte do lednice. Ráno budete mít připravené rychlé smoothie, i na cesty.
Vyzkoušeli jste už tyto recepty? Co zdravého si dáváte k obědu?
$content$