Sobota 07.09.2024
Léto ve znamení zmrzliny: Zjistěte, kam v Česku vyrazit za tou nejlepší
Fotografie: Pexels (Pexels.com)
GASTRO

Léto ve znamení zmrzliny: Zjistěte, kam v Česku vyrazit za tou nejlepší

Najde se vůbec někdo, kdo by neměl rád zmrzlinu? A je libo kopečková nebo točená? Přečtěte si seznam těch nejlepších zmrzlinářství v našich končinách a vězte, že pokud do nich vyrazíte, nebudete zklamaní.

Zmrzlinárium Café Centro v Olomouci

Když Lukáš Ráb předváděl v roce 2012 na brněnském veletrhu, jak se vyrábí zmrzlina, dostal od jedné italské firmy nabídku, která se neodmítá. Na rok tak odletěl do San Clemente, aby se naučil zmrzlinářskému řemeslu, a poté si v roce 2017 otevřel olomoucké Zmrzlinárium. I zde narazíte na řadu kombinovaných příchutí, dokonce i na biskupský chlebíček, řepu se skořicí, jablečnou přesnídávku či mléčnou rýži.

Crème de la Crème v Praze

Pokud jste z Prahy nebo se do ní chystáte, určitě si nesmíte nechat ujít zmrzlinu v Crème de la Crème na Národní třídě. Tomuto zmrzlinářství vládne Honza Hochsteiger, který se učil řemeslu přímo od italských zmrzlinářů. Vše ale začalo na jaře 2015, kdy si pan Zmrzlinka otevřel v Husově ulici řemeslné zmrzlinářství. Dnes si na báječných příchutích jako vanilková, pistáciová, mangový sorbet nebo slané arašídy můžete pochutnat v salonu Crème de la Crème. A vybrat si lze až ze čtyřiceti druhů!

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAK SE V LÉTĚ OCHLADIT? JDE TO I NĚKTERÝMI DRUHY ČAJŮ

Fotografie: Crème de la Crème

Gelato! v Karlových Varech

Většina moc dobře zná pocit, kdy na něco čeká, ale nedočká se toho, a tak si řekne: „Já si to radši udělám sám.” A tak si řekli i bratři Kosnarové, kterým na Karlovarsku chyběla dobrá zmrzlina. Proto si založili malý podnik, který pojí tradiční recepty s moderními technologiemi. Skvělé na jejich zmrzlině je, že bratři nepoužívají žádné chemické přísady. V Gelato! si můžete pochutnat na klasice jako je vanilková nebo pistáciová, ale i na neobvyklých chutích jako makové gelato, nebo dokonce Becherovka s hruškou. 

Kopečková v Třinci

Žylovi tvoří početnou rodinu, pro kterou zmrzlina znamená život. Jezdili za ní až do 400 kilometrů vzdálených Kačic, kde žije pan Hrivňák z 2AD a pro rodinu je obrovským vzorem. Nakonec došlo i na založení vlastního zmrzlinářství, které se jmenuje Kopečková. Nejen kvůli Beskydům, ale také proto, aby lidé změnili názor na kopečkovou zmrzlinu. Rodina sází na čerstvé suroviny jako mléko a sezónní ovoce. Pistácie pak pochází z Bronte a vanilkové lusky dokonce z Madagaskaru. I v Kopečkové nicméně můžete narazit na zajímavé příchutě, například na G-point, kterou tvoří švestková šťáva, limetka, gin a fazole Tonka, nebo Růžového pantera, kterého tvoří broskve, maliny a limetky.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OSVĚŽTE SE! 3 RECEPTY NA DOMÁCÍ ZMRZLINU JAKO OD PROFESIONÁLA

Zmrz.li v Českých Budějovicích

Pavel Tůma a Kateřina Davidová jsou pražští ajťáci, kteří se rozhodli zahodit svůj starý život za hlavu a začít od začátku. Pár se přestěhoval do Českých Budějovic a začal dělat zmrzlinu. A řemeslo jim opravdu svědčí! V Zmrz.li si můžete pochutnat na smetanové s vaječným krémovým základem, pražené bílé čokoládě s levandulí nebo na sorbetu s limetou, kokosovým mlékem a chilli. Dvojice, která ráda experimentuje, se nebojí vsadit ani na neotřelé chutě jako třeba zmrzlina z masala chia. Jedná se o čaj se směsí indického koření, který se pije s mlékem.

Ještě jednu v Brně

Že nemáte zmrzliny dost? A co takhle Ještě jednu? Toto zmrzlinářství založil Jakub Gavor, který v roce 2017 vyrazil na zmrzlinový kurz do Itálie. Dnes se svou přítelkyní, bratrem a pár přáteli připravuje domácí ručně motané kornouty a každý den šest unikátních příchutí. Co byste řekli na oblíbenou příchuť krupicová kaše nebo bazalku s citronovým olivovým olejem? Oblíbenou je také pistácie, vanilka se slaným karamelem a makadamovými ořechy.

Bude to kopečková, nebo točená?


Zdroj: kudyznudy.cz

Napsat komentář