Čtvrtek 04.07.2024
Meloun, fialkové květy i pampeliška: Vyzkoušejte netradiční saláty plné mikroživin
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Meloun, fialkové květy i pampeliška: Vyzkoušejte netradiční saláty plné mikroživin

Milujete lehké čerstvé saláty a delikátní chuť? Pak byste měli mít v zásobě dostatek receptů, podle kterých během krátké chvilky připravíte netradiční saláty, které se neztratí ani na stolech příznivců zdravého životního stylu.

Salát s melounem, mátou a ricottou

Tento salát, který umně kombinuje oblíbené ingredience v jeden působivý celek, je vynikající do horkých letních dnů. Meloun a máta příjemně osvěží, med s citronovou šťávou přidá sladkokyselé podtóny a borůvky s praženými oříšky dodají šmrnc. 

Suroviny

  • 1 kg melounu
  • 125 g borůvek
  • 100 g ricotty
  • ½ lžíce čerstvé máty
  • 2 lžíce pražených lískových oříšků
  • 1 lžíce čerstvé citronovou šťávy
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžička medu

Postup

V misce smíchejte ricottu s citronovou kůrou, citronovou šťávou a medem. Meloun rozkrájejte na trojúhelníky nebo kostky, vydlabejte semínka. Kousky melounu naskládejte na talíř a přidejte borůvky. Ovoce potřete směsí z ricotty. Na závěr salát ozdobte nahrubo nasekanými praženými oříšky, citronovou kůrou a lístky máty.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Pestrý bylinkový salát

Pro tento salát, který je plný čerstvých zelených bylinek, je charakteristická nahořklá chuť. Přesto se hodí nejen jako netradiční příloha k hlavnímu chodu. Skvělý je i samotný třeba s opečeným toastem.

Suroviny

  • 1 lžíce rokety
  • 1 lžíce mladých listů pampelišky
  • 1 lžíce květů a listů lichořeřišnice
  • 1 lžíce salátu štěrbáku
  • 1 lžíce nakrájené čekanky
  • ½ červené cibule
  • 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 až 3 lžičky čerstvé limetkové šťávy

Postup

Salátovou mísu vytřete stroužkem česneku – salát tím získá lehký česnekový nádech. Bylinky důkladně opláchněte, velké listy natrhejte. Cibuli nakrájejte, přidejte do salátu a vše promíchejte. Nakonec salát pokapejte olivovým olejem a limetkovou šťávou.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Zelený salát s fialkami

Také tento salát je plný čerstvých voňavých bylinek. Zajímavě ho oživují barevné květy fialek, které jsou rovněž jedlé, a navíc velmi chutné. Výslednou chuť ještě zvýrazní tradiční salátová zálivka vinaigrette.

Suroviny

  • 4 šálky ledového salátu
  • 2 šálky rukoly
  • 2 šálky směsi čerstvých bylinek (např. kerblík, bazalka, pažitka, máta, lichořeřišnice)
  • 1 až 2 lžíce zálivky vinaigrette (kupované nebo domácí)

Postup

Bylinky pečlivě umyjte a osušte. Natrhejte je do velké salátové mísy. Dochuťte zálivkou vinaigrette a na závěr vše promíchejte. 

Který z těchto salátů si připravíte jako první?

Napsat komentář