Středa 02.04.2025
Nezapomeňte si letos vychutnat svatomartinské menu se vším všudy
Foto: Marian Vejcik via Depositphotos
GASTRO

Nezapomeňte si letos vychutnat svatomartinské menu se vším všudy

To, jestli svatý Martin přijede na bílém koni, nikdy není úplně jisté. Co je ale naopak jisté vždy, je, že se s tímto svátkem pojí oblíbené kompletní menu. Pochutnáte si na něm letos také?

Kaldoun s játrovými knedlíčky

Kaldoun je tradiční česká polévka, která nesmí chybět na žádné sváteční tabuli. A z čeho se vlastně dělá? Jedná se o vývar z husího masa a drobů. Z jater se pak vytváří oblíbené játrové knedlíčky. Polévku navíc můžete doplnit nudlemi. Kaldoun se zahušťuje máslovou jíškou a slouží jako vydatný pokrm i na další dny. Pokud by vám byla ale tradiční husí polévka proti srsti, pochutnat si můžete například také na dýňové polévce nebo zelňačce.

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa je nedílnou součástí svatomartinského menu. K masu neodmyslitelně patří dušené červené zelí, bramborové či kynuté knedlíky nebo lokše.

Příprava husy není jednoduchá, proto je potřeba masu věnovat dostatek péče a pozornosti. Nejlépe uděláte, pokud si koupíte čerstvou husu přímo z farmy. Ne každý má však tu možnost. Jestliže se vydáte do supermarketu, vybírejte spíše mladší a menší kusy. To proto, že mají křehčí a jemnější maso. Na šest porcí vám bude stačit husa vážící kolem čtyř kilogramů. V případě, že zakoupíte starší kus, maso bude kvůli svalovině tužší a tučnější. Abyste si na huse doopravdy pochutnali, připravte ji den předem. Během pečení k ní pak můžete přidat také nakrájená jablka či hrušky, nebo ji ovocem také naplnit. Ideální doba pečení je přibližně 10 hodin.

Foto: Natalia Larina via Depositphotos

Bramborové lokše

Na některé sváteční tabuli se k huse místo knedlíků podávají bramborové lokše. Jejich příprava probíhá podobně jako příprava bramboráků. Brambory nejprve uvaříte ve slupce do měkka a po vychladnutí je oloupete a najemno nastrouháte. Poté přidáte mouku a sůl, aby vzniklo elastické těsto. Z toho následně vyválíte tenké placky, které nasucho opečete.

Svatomartinské rohlíčky

Dokážete si představit oslavy svatého Martina bez tradičních svatomartinských rohlíčků? V minulosti se jim také říkalo martiny, roháče nebo zahýbáky a jedná se o malé pochutiny z kynutého těsta plněné makovou, ořechovou či jinou nádivkou. Během oslav svatomartinskými rohlíčky tradičně obdarovávala děvčata své milé. Když ze služby odcházel čeledín nebo děvečka, i oni dostali jako výslužku veliký rohlík plněný mákem nebo povidly.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DOBROČINNOST, OSLAVY NEBO HUDEBNÍ ZÁŽITEK: V LISTOPADU NEBUDE NOUZE O KULTURNÍ VYŽITÍ

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno sice není pokrmem v pravém slova smyslu, ale při hodování hraje velice důležitou roli. Den svatého Martina je také svátkem vinařů, protože se pojí s koncem vinobraní a dozráváním prvního vína daného roku. Vznikla tak tradice, že se první víno může otevírat právě 11. listopadu, a to přesně v 11:00. Je jedno, jestli je bílé, růžové, nebo červené, ale musí splňovat určitá kritéria. Lahve navíc musí být označeny značkou „Svatomartinské“ a na etiketě musí být vyobrazen svatý Martin na bílém koni. A každý zkušený vinař vám poví, tato vína by se měla vypít nejpozději do Velikonoc, aby si udržela svou svěžest.


Zdroj: Recepty.cz, TopRecepty.cz, Akční ceny, Příbram.cz

Napsat komentář