Sobota 19.04.2025
Vyzkoušejte veganské velikonoční menu, které ohromí i gurmány
Foto: AI Generátor / Model Gemini
GASTRO

Vyzkoušejte veganské velikonoční menu, které ohromí i gurmány

Někteří lidé považují Velikonoce, stejně jako jiné svátky, za příležitost k hodování. Velikonoce jsou navíc obdobím, kdy jsou opět k dostání různé regionální speciality a nabízí se zkoušení řady receptů. Pochutnat si mohou i vegani.

Předkrm: „Vajíčkové” jednohubky

Zapomeňte na dilema, jestli a jak nahradit vajíčka na velikonočním stole. „Vajíčkové“ jednohubky z tofu nejen vizuálně atraktivní, ale také plné chuti a bílkovin. Tuto moderní variaci na klasiku si zkrátka zamilujete.

Ingredience

  • 250 g tofu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • trocha kurkumy
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce veganské majonézy
  • čerstvá pažitka
  • olivy
  • rohlík nebo bageta

Postup

Tofu důkladně vyždímejte od přebytečné vody v utěrce nebo papíru a rozmačkejte ho vidličkou na malé kousky. Poté přidejte lahůdkové droždí, sůl, pepř, veganskou majonézu a pro barvu trochu kurkumy a vše dobře promíchejte.

Rohlík nebo bagetu nakrájejte na plátky. Na ty lžící nebo nožem naneste připravenou „vaječnou“ směs. Nakonec ozdobte nasekanou pažitkou nebo plátky oliv.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ZDRAVĚJŠÍ VERZE VELIKONOČNÍ KLASIKY: MRKVOVÝ BERÁNEK S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Foto AI Generátor / Model Gemini

Polévka: Chřestový krém

Veganská chřestová polévka je krémová, chutná a snadno se připravuje. Jde o skvělou polévku na zahřátí, která neobsahuje smetanu, zato má nízký obsah kalorií a tuku.

Ingredience

  • 1 kg ořezaného na nakrájeného chřestu 
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 na plátky nakrájené stroužky česneku
  • 500 g brambor
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky rostlinného mléka
  • citronová šťáva
  • chléb nebo bageta

Postup

Předehřejte troubu na 200 stupňů a vyložte plech pečicím papírem. Na připravený plech položte chřest a pokapejte ho olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Rukama promíchejte, aby byl chřest rovnoměrně obalený olejem i kořením. Poté ho vyrovnejte do jedné vrstvy a pečte 12 až 15 minut, nebo dokud nezměkne.

Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a asi 5 minut restujte, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte brambory, osolte je a opepřete a několik minut je spolu s cibulí a česnekem restujte. Následně přilijte zeleninový vývar a mléko, přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté vařte dalších 20 minut.

Do hrnce přidejte opečený chřest. Pomocí mixéru vše rozmixujte do hladké a krémové konzistence. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu. Podávejte s chlebem nebo bagetou.

Foto: AI Generátor / Model Gemini

Hlavní jídlo: Bramborový salát s ředkvičkami

Bramborový salát si o Velikonocích mohou vychutnat i vegani. Přidáním křupavých ředkviček navíc získá zcela nový rozměr. Je lehký, osvěžující a skvěle se hodí k jarní atmosféře.

Ingredience

  • 1 kg ve slupce uvařených a nakrájených brambor
  • 1 svazek na plátky nakrájených ředkviček
  • 1 červená cibule
  • nasekaná petrželová nať
  • 150 g veganské majonézy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup

Ve velké míse smíchejte nakrájené brambory, ředkvičky a červenou cibuli. V menší míse dobře promíchejte veganskou majonézu, jablečný ocet, hořčici, sůl a pepř, čímž vznikne dresing. Dresing nalijte do velké mísy a vše jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte. Před podáváním nechte salát alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OSTERKUCHEN: JEDNODUCHÝ RECEPT NA TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ KOLÁČE ZE ŠVÝCARSKA

Foto: AI Generátor / Model Gemini

Dezert: Mrkvové muffiny

Jako sladkou tečku vyzkoušejte nadýchané mrkvové muffiny, které jsou vláčné, voňavé a plné chuti. Navíc jsou méně sladké než jejich tradiční verze, takže si je můžete dopřát bez výčitek.

Ingredience na 12 kusů

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 150 g nastrouhané mrkve
  • 100 g cukru
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 120 ml rostlinného mléka
  • 50 g sekaných vlašských ořechů (nepovinné)
  • veganská čokoládová poleva (nepovinné)
  • šlehačka (nepovinné)

Postup

V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici, zázvor a sůl. V jiné míse smíchejte nastrouhanou mrkev, cukr, olej a rostlinné mléko. Následně mokré přísady vlijte do suchých a jemně promíchejte, dokud se vše nespojí. Poté můžete přidat nasekané ořechy.

Rozehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. Těsto rozdělte do forem a pečte 20 až 25 minut. Poté pomocí špejle zkontrolujte, zda jsou muffiny upečené. Hotové muffiny vytáhněte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Nakonec je můžete polít čokoládovou polevou nebo ozdobit šlehačkou.

Foto: AI Generátor / Model Gemini

Zdroj: Autorské recepty

Napsat komentář