Někteří lidé považují Velikonoce, stejně jako jiné svátky, za příležitost k hodování. Velikonoce jsou navíc obdobím, kdy jsou opět k dostání různé regionální speciality a nabízí se zkoušení řady receptů. Pochutnat si mohou i vegani.
Předkrm: „Vajíčkové” jednohubky
Zapomeňte na dilema, jestli a jak nahradit vajíčka na velikonočním stole. „Vajíčkové“ jednohubky z tofu nejen vizuálně atraktivní, ale také plné chuti a bílkovin. Tuto moderní variaci na klasiku si zkrátka zamilujete.
Ingredience
- 250 g tofu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- trocha kurkumy
- sůl a černý pepř podle chuti
- 2 lžíce veganské majonézy
- čerstvá pažitka
- olivy
- rohlík nebo bageta
Postup
Tofu důkladně vyždímejte od přebytečné vody v utěrce nebo papíru a rozmačkejte ho vidličkou na malé kousky. Poté přidejte lahůdkové droždí, sůl, pepř, veganskou majonézu a pro barvu trochu kurkumy a vše dobře promíchejte.
Rohlík nebo bagetu nakrájejte na plátky. Na ty lžící nebo nožem naneste připravenou „vaječnou“ směs. Nakonec ozdobte nasekanou pažitkou nebo plátky oliv.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ZDRAVĚJŠÍ VERZE VELIKONOČNÍ KLASIKY: MRKVOVÝ BERÁNEK S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Polévka: Chřestový krém
Veganská chřestová polévka je krémová, chutná a snadno se připravuje. Jde o skvělou polévku na zahřátí, která neobsahuje smetanu, zato má nízký obsah kalorií a tuku.
Ingredience
- 1 kg ořezaného na nakrájeného chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1 nakrájená cibule
- 2 na plátky nakrájené stroužky česneku
- 500 g brambor
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky rostlinného mléka
- citronová šťáva
- chléb nebo bageta
Postup
Předehřejte troubu na 200 stupňů a vyložte plech pečicím papírem. Na připravený plech položte chřest a pokapejte ho olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Rukama promíchejte, aby byl chřest rovnoměrně obalený olejem i kořením. Poté ho vyrovnejte do jedné vrstvy a pečte 12 až 15 minut, nebo dokud nezměkne.
Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a asi 5 minut restujte, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte brambory, osolte je a opepřete a několik minut je spolu s cibulí a česnekem restujte. Následně přilijte zeleninový vývar a mléko, přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté vařte dalších 20 minut.
Do hrnce přidejte opečený chřest. Pomocí mixéru vše rozmixujte do hladké a krémové konzistence. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu. Podávejte s chlebem nebo bagetou.

Hlavní jídlo: Bramborový salát s ředkvičkami
Bramborový salát si o Velikonocích mohou vychutnat i vegani. Přidáním křupavých ředkviček navíc získá zcela nový rozměr. Je lehký, osvěžující a skvěle se hodí k jarní atmosféře.
Ingredience
- 1 kg ve slupce uvařených a nakrájených brambor
- 1 svazek na plátky nakrájených ředkviček
- 1 červená cibule
- nasekaná petrželová nať
- 150 g veganské majonézy
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička hořčice
- sůl
- pepř
Postup
Ve velké míse smíchejte nakrájené brambory, ředkvičky a červenou cibuli. V menší míse dobře promíchejte veganskou majonézu, jablečný ocet, hořčici, sůl a pepř, čímž vznikne dresing. Dresing nalijte do velké mísy a vše jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte. Před podáváním nechte salát alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OSTERKUCHEN: JEDNODUCHÝ RECEPT NA TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ KOLÁČE ZE ŠVÝCARSKA

Dezert: Mrkvové muffiny
Jako sladkou tečku vyzkoušejte nadýchané mrkvové muffiny, které jsou vláčné, voňavé a plné chuti. Navíc jsou méně sladké než jejich tradiční verze, takže si je můžete dopřát bez výčitek.
Ingredience na 12 kusů
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka soli
- 150 g nastrouhané mrkve
- 100 g cukru
- 80 ml rostlinného oleje
- 120 ml rostlinného mléka
- 50 g sekaných vlašských ořechů (nepovinné)
- veganská čokoládová poleva (nepovinné)
- šlehačka (nepovinné)
Postup
V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici, zázvor a sůl. V jiné míse smíchejte nastrouhanou mrkev, cukr, olej a rostlinné mléko. Následně mokré přísady vlijte do suchých a jemně promíchejte, dokud se vše nespojí. Poté můžete přidat nasekané ořechy.
Rozehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny. Těsto rozdělte do forem a pečte 20 až 25 minut. Poté pomocí špejle zkontrolujte, zda jsou muffiny upečené. Hotové muffiny vytáhněte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Nakonec je můžete polít čokoládovou polevou nebo ozdobit šlehačkou.

Zdroj: Autorské recepty
$content$