Pátek 22.11.2024
Znáte dánské obložené chleby Smørrebrød? Změní vám život!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Znáte dánské obložené chleby Smørrebrød? Změní vám život!

Česká republika je chlebíčkovou velmocí, o tom žádná. Slyšeli jste ale již někdy o dánských obložených chlebech? Jedná se o lahůdku, kterou musíte ochutnat. Proč? Zamilujete si je po prvním kousnutí a dají se vzít s sebou kamkoliv.

Kouzlo smørrebrød se skrývá v kvalitních ingrediencích

Slovo smørrebrød vzniklo odvozením od slov smør og brød, která znamenají máslo a chléb. Doslova se tedy jedná o chleba s máslem. Ovšem ne jen tak ledajaký chleba. Základem dánských obložených chlebů je kvalitní žitný chleba zvaný rugbrød. Ten si buď můžete připravit doma díky receptům z internetu, nebo jej nahradit žitným chlebem, který seženete v každém obchodě. Chléb následně doplníte kvalitními a čerstvými surovinami a získáte dokonalý pokrm.

Připravte si tradiční dánské smørrebrød doma

Zásadní otázkou zůstává: co si na chleba dát? Kromě již zmíněného másla máte na výběr hned z několika variant. Klasikou je chleba obložený nakládanými sledi. Pokud nejsou sledi vaši oblíbenou pochoutkou, vyzkoušejte si chleba obložit některou z těchto variací:

  • plátky uzeného lososa, nakrájený čerstvý kopr a plátky citronu
  • játrová paštika, tenké plátky soleného hovězího, plátky cibule a řeřicha
  • uzený úhoř, míchaná vajíčka, plátky ředkviček
  • plátky vajíček, kousky rajčat, krevety, majonéza, citrón a řeřicha
Fotografie: Pexels (pexels.com)

Vegetariánské verze smørrebrød

Protože Dánsko je přímořský stát, je samozřejmé, že ryby se v jídelníčku Dánů vyskytují poměrně často. Společně s vepřovým masem, které je v Dánsku také velice oblíbené. Pokud jste ale vegetarián, lze si typické dánské obložené chleby připravit také v upravené variantě. Nechte se inspirovat některými z následujících receptů. Na žitný chléb namazaný máslem naskládejte:

  • plátky rajčat, ředkviček a cibule, řeřichu
  • plátky mrkve, hrušek a ředkviček, čerstvý kopr a pepř
  • plátky červené řepy a mozzarelly, ostružiny, tymián
  • nastrouhanou okurku smíchanou se smetanou, citronovou šťávou, pepřem a solí, nasekané lískové ořechy, řeřichu

Ať si vyberete jakýkoliv recept, zaručujeme vám, že si pochutnáte. Smørrebrød jsou snadné na přípravu a dají se vzít s sebou do práce či do školy, kde vám poslouží jako skvělá svačina. Pustíte-li se do jejich přípravy, dejte si záležet na detailech a veškeré ingredience na chleba pečlivě naskládejte. Už jste o téhle pochoutce slyšeli?

Napsat komentář