Pražené mandle k návštěvě vánočního trhu jednoduše patří. Nejenže chutnají křupavě, ale jsou zkrátka návykové. Pokud jejich okouzlující vůně udeří do nosu i vás, můžete si zdravější verzi této dobroty snadno připravit i doma. Inspirujte se našimi čtyřmi rychlými recepty na pražené mandle!
Základní recept na pražené mandle najdete níže. Anebo je můžete vyzkoušet naslano, s vanilkovým cukrem a skořicí či variantu s exotickým kořením.
Klasický recept
Potřebujete:
- 250 g neloupaných mandlí
- 125 g cukru
- 100 ml vody
- veľký nerezový hrnec nebo velkou pánev
- lžíci
- plech s pečícím papírem
Postup:
- Vodu a cukr dejte do hrnce nebo pánve a zahřívejte, dokud se obsah nerozpustí.
- Poté přidejte mandle a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se voda téměř úplně neodpaří. V tomto okamžiku začne cukr tuhnout.
- Stále míchejte, dokud cukr nezkaramelizuje a pěkně nezhnědne.
- Následně mandle rychle odstavte a rozložte je na pečicí papír. Rychlost je důležitá, protože směs za krátkou dobu vychladne a v určitém okamžiku již mandle nebudou oddělitelné.
- Po rozprostření na pečicí papír nechte mandle vychladnout. Takto vydrží bez problémů v chladu i několik dní.
Pražené mandle s vánočním kořením
Domácí pražené mandle se dají skvěle obměňovat podle chuti, a tak se tato skořicovo-vanilková pochoutka stane krásným vánočním doplňkem.
Potřebujete:
- 250 g neloupaných mandlí
- 125 g cukru
- 100 ml vody
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetku skořice
Postup:
Postupujte podle klasického receptu uvedeného výše. Do směsi cukru a vody však přidejte skořici a vanilkový cukr.
Tip: Pro alkoholickou variantu můžete na začátek přidat 2-3 polévkové lžíce Amaretta.
Recept na sladko-slané pražené mandle
Pražené mandle se solí obsahují stále stejné množství cukru, ale získají zajímavou chuť.
Potřebujete:
- 250 g neloupaných mandlí
- 125 g cukru
- 100 ml vody
- 1 špetku soli
Postup:
Mandle připravte stejně jako v základním receptu výše, jen přidejte špetku soli. Pak už stačí nechat vychladnout a pochutnat si.
Recept na exotické pražené mandle
Mandle můžete také okořenit exotickým kořením. S chilli papričkou a špetkou kardamomu bude tato svačinka opravdu pikantní.
Potřebujete:
- 250 g neloupaných mandlí
- 125 g cukru
- 100 ml vody
- 1 špetku chilli semínek a kardamonu nebo jiného koření dle vaší chuti
Postup:
Na pánvi připravte mandle opět podle výše uvedeného receptu a těsně před vařením přidejte k cukru chilli koření a kardamom. Dovařte a nechte vychladnout. Dobrou chuť!
Tip: Pokud nemáte rádi mandle nebo chcete vyzkoušet něco jiného, můžete vyzkoušet pražené arašídy, kešu nebo lískové oříšky.
Který z našich receptů tento rok vyzkoušíte?
$content$