Pátek 22.11.2024
Bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů? Vypěstujte si klíčky!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů? Vypěstujte si klíčky!

Klíčky jsou v podstatě naklíčená semena. Ke klíčení nepotřebují světlo ani půdu, stačí jim pouze voda. Od semen se liší tím, že obsahují živiny a vitamíny, které naše tělo snáze vstřebává. Jejich pěstování je snadné a klíčky si zvládnete vypěstovat i s obyčejnou zavařovací sklenicí!

Co všechno se může nechat klíčit?

Pro klíčení se nejčastěji používají fazole, ale můžete pěstovat také brokolici, čočku, ředkvičky, a dokonce i slunečnicová semínka! Klíčky jsou plné osvěžující chuti a dodávají další rozměr salátům nebo vašim oblíbeným sendvičům a můžete je zkrátka použít v jakémkoliv pokrmu.

Pokud byste se rozhodli klíčky pěstovat, bohatě vám postačí zavařovací sklenice s víčkem. Pokud byste tedy nechtěli pořizovat klíčící misky nebo speciální nádoby.

Jak pěstovat klíčky doma

Namočte semínka

Pokud se rozhodnete pěstovat klíčky v zavařovačce, nezapomeňte do víčka udělat dostatečně dírek na to, aby tudy mohla protékat vody, až budete klíčky oplachovat. Naše redakce má však také zkušenosti s obyčejným plátýnkem místo víčka.

Ke klíčení vám pak stačí hrstka vámi zvolených luštěnin nebo jiných semínek, které dáte přes noc namočit do vody. Dbejte však na to, aby semínka byla zcela ponořená ve vodě.

Opláchněte a namočte

Druhý den ráno slijte vodu z předchozí noci. Semínka několikrát propláchněte a dejte okapat. Tím předejdete hnilobě, která by vaši úrodu a píli, kterou do klíčků investujete, zbytečně zničila. Vraťte semínka zpátky do sklenice a tento postup opakujte minimálně 2x denně po dobu tří až pěti dnů.

Sklizeň

Přibližně po třech dnech začnou semínka klíčit. Uvidíte, jak se z průsvitných stonků vyvinou drobné žluté lístky, které se brzy změní na zelené. Klíčky se pak rozrostou a vy možná budete část úrody přendat do jiné sklenice.

Nádoby uchovávejte na suchém, dobře osvětleném místě, abyste podpořili fotosyntézu, díky níž jsou výživné prvky klíčků lépe stravitelné.

Až když klíčky začnou rozvíjet lístky a získají zelenou barvu, jsou plně připravené ke konzumaci.

Skladování klíčku

Poté, co necháte klíčky v zavařovací sklenici zcela vyschnout, není třeba je dále proplachovat. Sklenici neuzavírejte vzduchotěsným uzávěrem, protože tím se zkracuje trvanlivost klíčků. Sklenici uložte do chladničky, kde klíčky vydrží až dva týdny.

Výhody pěstování klíčků

Pěstování klíčků je ideální pro lidi bez velkého prostoru na zahradě a pro každého, kdo má v úmyslu jíst zdravější potraviny za nízkou cenu.

Kromě toho, že jsou klíčky nejen chutné, jsou také výživné! Klíčky jsou plné antioxidantů a živin a představují nejjednodušší způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleně. Klíčky obsahují totiž tolik výživných látek jako plnohodnotné rostliny.

Klíčky jsou superpotravinou, ale také jejich pěstováním zamezujete plýtvání s produkty zakoupenými v obchodě. Už jste si někdy klíčky snažili doma vypěstovat?

Napsat komentář