Máte za sebou dlouhý den, hlavu plnou termínů a to poslední, co chcete, je strávit hodinu u sporáku? Nebo se jen potřebujete v sychravém podzimním počasí pořádně zahřát? Bramborová polévka je často považována za skromné jídlo, faktem ale je, že je rychlá, chutná a zasytí. A s našimi recepty už nikdy nebude nudná.
Brambory jsou cenově dostupné, výživné a díky obsahu škrobu mohou polévku zahustit bez použití smetany. Všem jejich benefitům se věnuje například Healthline. Máte je rádi? Vyzkoušejte rychlé recepty na polévky, které zvládnou uvařit i začátečníci.
Krémová bramborová polévka s čedarem a křupavou slaninou
Hledáte dokonalé „comfort food”? Pak by tato polévka měla být vaší první volbou. Kombinuje krémovou konzistenci brambor s chutí čedaru, křupavou slaninou a špetkou dijonské hořčice. Jedná se o moderní verzi klasického jídla, k jehož přípravě potřebujete pouze základní suroviny z běžného supermarketu. Polévka bude hotová za 15 minut, sýr se roztaví téměř okamžitě a jediné, co musíte krátce osmažit, je slanina.
Ingredience (4 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 nadrobno nakrájená šalotka
- 500 g oloupaných brambor nakrájených na kostky
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného čedaru
- 50 ml mléka nebo smetany
- 1 lžička dijonské hořčice
- 50 g slaniny nakrájené na malé kostičky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- jarní cibulka nebo pažitka na ozdobu
Postup
Na troše olivového oleje osmažte šalotku, přidejte brambory a vývar. Vařte asi 15 minut pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
Zatímco se brambory budou vařit, osmažte na pánvi slaninu do křupava. Poté ji vyjměte na papírový ubrousek, aby se zbavila přebytečného tuku. Tuk z pánve nevylévejte.
Uvařené brambory rozmixujte mixérem do hladka. Poté vsypte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a polévka nezhoustne. Následně přidejte mléko nebo smetanu a dijonskou hořčici. Podle svých preferencí polévku dochuťte, pokapejte trochou slaninového tuku, posypejte křupavou slaninou a čerstvou cibulkou nebo pažitkou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: CHUTNÉ RECEPTY MOHOU POMOCT ZPŘÍJEMNIT SI PODZIMNÍ OBDOBÍ

Bramborová polévka s kari
Pro ty, kteří hledají nečekanou kombinaci chutí, je tu pikantní asijská fúze. Krémová textura kokosového mléka se snoubí s intenzivní chutí červené kari pasty a vytváří tak lahodné a překvapivě rychlé jídlo, které evokuje atmosféru Dálného východu. Dáte si tuto polévku?
Ingredience (4 porcie)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce červené kari pasty
- 500 g brambor nakrájených na malé kostky
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- špetka kurkumy
- čerstvý koriandr a limetka na servírování
Postup
Česnek a kari pastu krátce osmahněte, asi minutu, v hrnci na kokosovém oleji. Přidejte brambory a vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté přimíchejte kokosové mléko a kurkumu a opět přiveďte k varu.
Pokud chcete polévku hustší, vyjměte třetinu brambor, rozmixujte je a následně vraťte zpět do hrnce. Nemusíte mixovat celou polévku, ale samozřejmě můžete.
Podávejte s čerstvým koriandrem a plátkem limetky.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NEJEN POLÉVKA NEBO RIZOTO: 3 TIPY NA SKVĚLÉ RECEPTY Z DÝNÍ

Veganská bramborová polévka
Ať už se stravujete vegansky, nebo jen hledáte rostlinnou alternativu, tento recept kombinuje chuť brambor s čerstvostí špenátu. Klíčem k jeho lahodné chuti je uzená paprika, která polévce dodává správný „uzený“ tón a napodobuje chuť masa, aniž by bylo nutné používat živočišné produkty. Jako zdroj bílkovin slouží cizrna.
Ingredience (4 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pórek nakrájený na kolečka
- 400 g brambor nakrájených na kostky
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička uzené papriky
- 100 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 1 plechovka scezená a opláchnuté cizrny
- sůl, majoránka a olivový olej na dochucení
Postup
Pórek smažte na oleji, dokud nebude měkký. Přidejte brambory, uzenou papriku a vývar. Vařte, dokud brambory nezměknou. V této fázi můžete přidat trochu veganské smetany, ale není to nutné. Vmíchejte cizrnu a špenát. Pokud používáte čerstvý špenát, vařte 2 minuty, dokud nezměkne.
Polévku nemixujte a jen ji nakonec dochuťte majoránkou, solí a olivovým olejem. Podávejte s křupavým pečivem.
Zdroje: Autorský text, Healthline
$content$