Pondělí 25.08.2025
Češi podle nového průzkumu pořád milují klasickou kuchyni, objevuje se ale i několik překvapivých trendů
Foto: Unsplash
GASTRO

Češi podle nového průzkumu pořád milují klasickou kuchyni, objevuje se ale i několik překvapivých trendů

Říká se, že láska prochází žaludkem. Jak se ale nejrychleji dostat k srdci skrze chuťové pohárky v roce 2025? Nedávný průzkum Barometr FOOD odhalil několik překvapivých trendů. Do hry vstupuje cena, zdravější životní styl i lokální produkty. Znamená to, že klasice odzvonilo? Ne tak docela.

Klasiky, které nikdy nezklamou, ale mají své ale

Pokud láska opravdu prochází žaludkem, výsledky nedávného průzkumu Barometr FOOD odhalily, jak se skrze chuťové pohárky nejrychleji dostat k srdci českého strávníka. Nejoblíbenějším jídlem je svíčková – pozitivní vztah k ní má 89,4 % české populace a 37,4 % strávníků ji přímo miluje. Na druhém místě se umístil smažený sýr, který má v oblibě jen o dvě procenta lidí méně.

„V posledních letech lze vysledovat trend, kdy strávníci tíhnou spíše k ověřeným klasikám,” uvádí ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková. Pokud jde o „hospodské chuťovky”, vítězí u Čechů tatarák, který má rádo 71,1 % populace a 37,3 % jej dokonce miluje, byť je také velké procento lidí, kteří ho ještě nikdy nevyzkoušeli.

Když dojde na dezert, dopřeje si největší procento Čechů, 40 % z nich, větrník. Zejména u dezertů je ale patrný pokles zájmu. Vliv na to má více faktorů – jedním z nich je cena.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: UPEČTE SI JEDEN Z KLASICKÝCH DEZERTŮ, KTERÝMI USPOKOJÍTE SVÉ CHUŤOVÉ POHÁRKY

Tatarák
Foto: Pexels

„Rostoucí ceny se bezpochyby promítají do toho, co si hosté objednávají. Všimli jsme si lehkého poklesu u položek, které se dříve častěji objednávaly k pivu. Stejně tak vnímáme trend, kdy si hosté čím dál častěji dají pouze hlavní chod – dříve si k němu běžně přidávali předkrm i dezert. Dnes je mnohem těžší je k tomu přesvědčit,“ říká Jan Pípal, šéfkuchař Vinohradského Parlamentu z gastroaliance Together.

Roli v dnešní době hraje také původ produktů – Češi více vyhledávají lokální produkty. „V průzkumu nám až 27 % restaurací potvrdilo, že hosté více vyhledávají lokální produkty. Návštěvníci restaurací kvůli cenám zkrátka více zvažují, za co své peníze utratí, a často raději vsadí na to, co již znají,” komentuje tento faktor Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

V neposlední řadě má vliv větší zájem Čechů o zdravější stravování. Ten v průzkumu potvrdilo až 82 % z nich. „Po vydatném obědě, jako je například svíčková s polévkou, už dezert většinou není potřeba. Takové jídlo může například pro drobnější ženu představovat téměř celodenní příjem energie,“ říká k tématu nutriční specialistka Hana Pávková Málková ze společnosti STOB. „Občas si určitě sladkou tečku může dopřát každý z nás, ideálně ale po lehčím hlavním chodu a bez polévky. Pokud například zvolíme oblíbený větrník, musíme počítat s tím, že obsahuje hodně tuku a může mít stejně energie jako celé hlavní jídlo,“ dodává.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAKÉ JSOU LETOŠNÍ SNÍDAŇOVÉ TRENDY? BOHATŠÍ, CHYTŘEJŠÍ, ALE TAKÉ TROPIČTĚJŠÍ A ALTERNATIVNĚJŠÍ

Prostřený stůl
Foto: Unsplash

Klasické recepty s novým nádechem

Je možné si užít oblíbená klasická jídla, aniž by vám bylo těžko na žaludku? Rozhodně ano. S trochou kreativity a otevřenou myslí lze i klasická jídla proměnit v něco lehčího a modernějšího, co nezklame ani ty, kteří je milují nejvíce.

Lehčí, ale pořád poctivá svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Svíčková, královna české kuchyně, nemusí být tak těžkým jídlem. Nabízí se hned několik úprav. Místo tučné smetany do omáčky použijte smetanu na vaření s nižším obsahem tuku nebo bílý řecký jogurt, máslo nahraďte olivovým olejem a přidejte více zeleniny. Knedlíky vylepšete například celozrnnou moukou.

Ingredience na 4 porce

Na omáčku

  • 500 g hovězího masa (lepší zadní nebo roštěná)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • ¼ dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 ml smetany na vaření (12 až 15 %) nebo řeckého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 bobkové listy
  • nové koření
  • pepř
  • sůl
  • citronová šťáva

Na knedlíky

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli

Postup

Maso osolte, opepřete a krátce zatáhněte v hrnci na oleji. Poté přidejte na kostky nakrájenou zeleninu, cibuli a koření a vše orestujte. Následně podlijte vodou nebo vývarem a duste doměkka. Jakmile bude maso měkké, vyjměte jej z hrnce.

Zeleninu rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou či jogurtem a dochuťte hořčicí a citronovou šťávou.

Z droždí, mléka a mouky připravte kvásek na knedlíky. Poté ho smíchejte se zbytkem ingrediencí a nechte kynout. Po vykynutí vytvarujte šišky, a ty vařte v páře přibližně 20 minut.

Před podáváním maso i knedlíky nakrájejte na plátky.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: „ŘÍZKOVÉ KÓMA” NEMUSÍ BÝT SOUČÁSTÍ RODINNÝCH SEŠLOSTÍ, OSLAV ANI KAŽDODENNÍHO DNE

Foto: Unsplash

Zdravější smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou

Smažený sýr nechybí na jídelním lístku snad v žádné české restauraci. Typicky se podává s hranolkami a tatarskou omáčkou. I toto jídlo si můžete připravit ve zdravější verzi. Stačí udělat několik změn – například použít kvalitní tvrdý sýr s nižším obsahem tuku a péct ho i s hranolkami v troubě, tatarskou omáčku připravit na bázi jogurtu a přidat čerstvý salát.

Ingredience

Na smažený sýr a hranolky

  • 4 plátky light eidamu nebo mozzarelly (30-45 % tuku v sušině)
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • celozrnná strouhanka nebo drcené kukuřičné lupínky
  • brambory nebo batáty
  • řepkový olej ve spreji
  • sůl
  • pepř

Na tatarskou omáčku

  • 4 lžíce bílého jogurtu (řecký 0-3 % tuku)
  • 1 lžíce lehké majonézy
  • nasekané okurky
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup

Brambory nebo batáty nakrájejte na hranolky, promíchejte s trochou oleje, osolte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložte do trouby a hranolky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 30 minut dozlatova.

Mezitím obalte sýr v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a přidejte na plech v troubě. Pečte po dobu přibližně 10 až 15 minut, dokud sýr nezezlátne.

Tatarskou omáčku připravte smícháním všech surovin. Jídlo podávejte se zeleninovým salátem.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: POKUD MÁTE NA POLIČCE KUCHAŘKY, ALE VAŘÍTE STÁLE DOKOLA TO STEJNÉ, JE ČAS, ABYSTE ZALOŽILI COOKBOOK CLUB

Foto: Unsplash

Tatarák z červené řepy

Kdo říká, že hospodské chuťovky nemohou být zdravé? Připravte si místo klasického tataráku z hovězího masa jeho alternativu z červené řepy a jako přílohu zvolte celozrnné pečivo.

Ingredience na 2 porce

  • 200 g vařené červené řepy
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička nasekaných kaparů
  • pepř
  • sůl
  • celozrnné pečivo

Postup

Řepu nahrubo nastrouhejte a šalotku najemno nakrájejte. Poté obě suroviny smíchejte s dijonskou hořčicí, olivovým olejem, worcesterem a směs osolte a opepřete dle chuti. Podávejte s celozrnným pečivem.

Tip: Talíř můžete při podávání ozdobit například rukolou.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: MINDFUL EATING REAGUJE NA TEMPO DNEŠNÍHO SVĚTA A PŘINÁŠÍ PROTIVÁHU S VÝHODAMI

Červená řepa
Foto: Unplash

Větrník jako obláček

Větrník ne jako kalorická bomba? Ano. Klasickou hladkou mouku ale vyměňte za celozrnnou, snižte množství cukru a nahraďte karamelovou polevu tou z hořké čokolády.

Ingredience na 8 až 10 kusů

Na těsto

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g másla nebo kokosového oleje
  • 250 ml vody
  • 4 vejce
  • špetka soli

Na krém

  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt

Na polevu

  • 50 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 %)
  • 1 lžička kokosového oleje

Postup

Vodu s máslem nebo kokosovým olejem přiveďte v hrnci k varu, poté vmíchejte mouku a mícháme, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn. Po vychladnutí vmíchejte vejce.

Těsto naneste na plech do tvaru větrníků, následně vložte ho trouby a pečte na 200 °C přibližně 25 minut.

Mezitím v misce vyšlehejte smetanu, do ní vmíchejte jogurt, sirup a vanilku. Poté směs zchlaďte.

Upečené těsto vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout. Nakonec větrníky rozkrojte, naplňte krémem a přelijte polevou z rozpuštěné čokolády smíchané s kokosovým olejem.


Zdroj: Tiskové materiály, autorský text

Napsat komentář

  • profis-vor-ort.de 25.08.2025 v 21:50

    Great article, thanks for sharing such valuable insights! 🙌 I really appreciate the way you explained the topic so clearly and made it easy to understand. It’s rare to find content that is both informative and practical like this. By the way, I recently came across a helpful platform called profis-vor-ort.de — it connects people quickly with local experts and services in Germany. I think it could be a great resource for anyone interested in finding trustworthy professionals nearby. Keep up the great work, I’ll definitely be following your future posts!