Sobota 06.07.2024
Lehké a chutné saláty na horké dny: 3 dokonalé tipy
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Lehké a chutné saláty na horké dny: 3 dokonalé tipy

Salát je zdravý. Opravdu je to tak? Pokud se na salát podíváme blíže, zjistíme, že ledový salát obsahuje 95 % vody. V porovnání s ostatními druhy zeleniny obsahují saláty velmi málo vitamínů a minerálních látek. Je tedy salát jen hezký a barevný? Rozhodně ne! S našimi recepty budou vaše letní saláty plné živin a vitamínů!

Přestože odborníci na výživu tvrdí, že saláty obsahují více vody než vitamínů, stále je zařazují na první místo v jídelníčku. A to z velmi prostého důvodu – zelenina zaplní žaludek. Salát jako předkrm nás zasytí a například hořké látky obsažené v hlávkovém salátu jsou skvělé pro naše trávení.

Kdy je sezóna kterého salátu?

  • Pampeliškové listy: únor až duben
  • Rukola: březen až listopad
  • Ledový salát: duben až listopad
  • Čekanka: duben až listopad
  • Lolo Rosso: květen až říjen
  • Polníček: říjen až leden
  • Čekanka: říjen až květen

Zejména v létě přichází salát v mnoha variantách a v široké škále barev. Pro vydařený salát je nejlepší smíchat různé druhy salátu a přidat také syrovou zeleninu jako jsou ředkvičky, papriky, rajčata nebo mrkev. Tímto způsobem můžete salát bohatý na fytaminy doladit zeleninou bohatou na vitaminy. Saláty jsou vynikající s pikantní zálivkou z olivového oleje, octa, citronové šťávy a různých bylinek. Přísady jako jsou olivy, plátky sýra, vejce, kousky avokáda a ořechy jsou skvělými málo kalorickými doplňky. Letní saláty si tak můžete vychutnat bez zábran!

Bazalkový rukolový salát s jahodami

Rukola a bazalka jsou dostupné po většinu roku. V teplém období z nich vykouzlíte pěkný letný salát. A vitamíny, které salátu chybí, doplní jahody.

  • Smíchejte listy rukoly a bazalky.
  • Jahody nakrájejte na plátky a přidejte do salátu.
  • Připravte zálivku z bílého balzamikového octa, olivového oleje a medu a dochuťte solí a pepřem.
  • Salát podávejte s opraženými piniovými oříšky a sýrem podle chuti.

Bramborový salát z pampelišky a s uzeným lososem

  • Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Vmíchejte ocet, zeleninový vývar, olej a hořčici.
  • Přidejte papriku, okurku, ředkvičky a kousky rajčat.
  • Poté přidejte pampeliškové listy a petrželku, dochuťte a podávejte například s kousky uzeného lososa.

Zahradní salát s krutóny

  • Nakrájejte okurky a ředkvičky a smíchejte je s nakrájenými listy salátu.
  • Pak přidejte pažitku, bazalku a petrželku.
  • Připravte si zálivku z octa, oleje, soli, pepře, medu a hořčice.
  • Hotový salát posypte parmazánem, krutony nebo opraženými semínky. Dobrou chuť!

Tip: Salát, okurky a ředkvičky si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, v létě je sklidit a připravit z nich chutný pokrm.

Napsat komentář