I hlavní město Portugalska má svá kulinářská tajemství, která mohou do každé kuchyně vnést trochu slunečního svitu. Lisabon je plný nezapomenutelných chutí, které mohou inspirovat k novým zážitkům a objevům. Dopřejte je i svým chuťovým pohárkům.
Bílý port tonic s rozmarýnem
Představte si ideální horký letní večer na terase. Sledujete západ slunce a vychutnáváte si osvěžující drink. K tomu se přesně hodí port tonic, který je lehký a překvapivě snadný na přípravu.
Ingredience na 1 drink
- drcený led
- 30 až 40 ml bílého portského vína
- 100 ml toniku
- 1 malá snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 pomeranč na ozdobu
Postup
Vezměte sklenici na víno a naplňte ji až po okraj ledem. Poté do sklenice nalijte bílé portské víno a doplňte ho tonikem. Do nápoje přidejte snítku rozmarýnu a čtvrtinu pomeranče nebo jiného citrusového ovoce. Jemně promíchejte a ihned podávejte.
Tip: Pokud použijete velké kostky ledu, nápoj se bude pomaleji ochlazovat a nebude se tak rychle ředit.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: „V PORTUGALSKU SI NA VÁS NIKDO NEBUDE UKAZOVAT PRSTEM, POKUD PŮJDETE DO OBCHODU CELÍ V RŮŽOVÉM NEBO MÁTE PÁR KILO NAVÍC,” ŘÍKÁ LEKTORKA BARBORA LEBÁNKOVÁ

Pastéis de nata
Pastéis de nata jsou lahodné portugalské koláčky z listového těsta plněné vaječným žloutkem. Skvěle chutnají s uma bica, portugalskou verzí espressa. Nebo si k nim můžete popřát un galão – vysokou sklenici naplněnou kávou a spoustou mléka a pěny.
Ingredience na 12 porcí
Náplň
- 300 ml mléka
- 30 g pšeničné mouky
- ½ vanilkového lusku
- špetka soli
- 160 g cukru
- 100 ml vody
- 4 proužky kůry z 1 citronu
- 1 tyčinka skořice
- 5 žloutků
Těsto
- 30 g velmi měkkého másla
- ¾ lžičky mleté skořice
- 300 g listového těsta
- práškový cukr a mletá skořice na posypání
Postup
Nejprve si připravte náplň. V hrnci důkladně promíchejte mléko a mouku. Přidejte vanilkovou dužinu, skořicovou tyčinku a sůl a za stálého míchání zahřívejte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Poté vyjměte skořicovou tyčinku.
V jiném hrnci zahřejte při 100 °C ve vodě cukr, citronovou kůru a skořici. To následně vmíchejte do první směsi a společně krátce povařte. Poté odstavte z ohně a míchejte metličkou nebo v kuchyňském robotu po dobu 10 až 15 minut, dokud směs nevychladne. Nakonec vmíchejte žloutek.
Po připravení náplně se pusťte do přípravy těsta. Nejprve smíchejte máslo se skořicí, následně rozválejte listové těsto a rovnoměrně na něj máslo se skořicí naneste. Z jedné kratší strany těsto pevně srolujte, zabalte do pečícího papíru a dejte na 10 minut do lednice. Předehřejte troubu na 260 °C. Těsto nakrájejte na dvanáct kusů. Poté každý kus vtlačte do formy na muffiny tak, aby těsto bylo tenké a mírně vyčnívalo. Do tří čtvrtin každého kusu nalijte náplň, vložte do trouby a pečte 8 minut. Pak už jen vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte posypané moučkovým cukrem a skořicí.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: UPEČTE SI JEDEN Z KLASICKÝCH DEZERTŮ, KTERÝMI USPOKOJÍTE SVÉ CHUŤOVÉ POHÁRKY

Salada de grão-de-bico
Hledáte lehké, ale syté a chutné jídlo? Pak zkuste salát de grão-de-bico. Jde o jídlo plné barev, textur a nezapomenutelných chutí. Ideální jako předkrm, rychlý oběd nebo jako příloha k letnímu grilování.
Ingredience na 2 porce
- 1 šálek sušené cizrny (nebo cizrna v plechovce)
- 1 malá cibule
- 1 až 2 rajčata
- 1 až 2 vařená vejce
- 1 plechovka tuňáka v olivovém oleji (nebo ve vlastní šťávě)
- hrst černých oliv
- nasekaná čerstvá petržel
- olivový olej
- ocet nebo citronová šťáva
- sůl a pepř
Postup
Cizrnu dejte do větší mísy. Pokud používáte konzervovanou, nejprve ji dobře propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, rajčata a tuňáka – nejlépe i s trochou oleje z konzervy. Vše jemně promíchejte, aby se chutě spojily, ale tuňáka úplně nerozmačkejte. Následně přidejte několik černých oliv, ideálně bez pecek.
Salát dochuťte olivovým olejem, trochou vinného octa nebo citronové šťávy, solí a čerstvě mletým pepřem. Opět promíchejte, ale jemně. Nakonec navrch rozložte vařená vejce, nakrájená na čtvrtky nebo plátky. Celý salát posypte čerstvou nasekanou petrželí.
Salát podívejte vychlazený nebo při pokojové teplotě, ideálně s krajícem rustikálního portugalského chleba.
Zdroj: Autorský text, Wikipedia
$content$