Na první pohled upoutá jasnými květy, které mohou být světle žluté až sytě zlatooranžové. V českých zahradách je poměrně běžný, ale rozhodně není obyčejný. Měsíček lékařský se dá považovat za zázračnou léčivou bylinku, která se neztratí v kosmetice, a dokonce ani v kuchyni. Inspirujte se, jak měsíček tradičně i netradičně využít.
Co umí měsíček lékařský
Měsíček lékařský patří k vyhledávaným léčivým rostlinám. Není divu, může se totiž pochlubit celou řadou zdravotních benefitů. Podporuje zdraví jater a žlučníku. Je vhodný při trávicích obtížích, poradit si dokáže například s nepříjemným nadýmáním. Navíc patří mezi antioxidanty, což znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem. A pozitivně působí také na dýchací a cévní soustavu.
Léčivý nálev z měsíčku
Pokud chcete vyzkoušet léčivé účinky měsíčku lékařského, můžete si z něj připravit nálev. Do šálku vložte dvě až tři čajové lžičky sušených květů a zalijte je právě vroucí vodou. Šálek přikryjte a nechte až 10 minut louhovat. Nakonec jej slijte. Ještě zatepla můžete po doušcích popíjet.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: CITRONOVÁ TRÁVA JAKO CELOSVĚTOVÉ POPULÁRNÍ BYLINA, KTEROU SE MŮŽETE NAUČIT VYUŽÍVAT I VY
Hojivý obklad na kožní potíže
Kromě popíjení nálevu se měsíček již tradičně používá také zevně, a to k léčbě různých drobných ranek, popálenin, vřídků, ekzému a dalších kožních problémů. Má navíc zajímavé antibakteriální a antifungální vlastnosti.
Nejjednodušší aplikace je ve formě obkladů. Opět si připravte nálev podle výše uvedeného postupu. Jakmile zchladne, namočte do něj bavlněné plátno a přiložte na postižené místo. Nechte 15 až 20 minut působit. V případě potřeby opakujte.
Všestranný měsíčkový olej
Do čisté skleněné nádoby nasypte sušené okvětní lístky měsíčku lékařského. Zalijte je kvalitním olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořeny. Uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě po dobu čtyř až šesti týdnů. Každý den sklenicí zatřepejte. Nakonec bylinkový olej slijte. Poté skladujte na tmavém a chladném místě.
Olej využijete především při péči o pokožku. Je vynikající na odřeniny, suchou a popraskanou kůži. Slibné výsledky přinese, pokud ho přidáte do domácí masky na vlasy. Ale klidně s ním ochuťte i salátové dresinky.
V kuchyni sáhněte po květech
Listy k jídlu vhodné nejsou, ale květy měsíčku jsou jedlé, a dokonce i chutné! Jejich chuť je mírně nahořklá s pepřovými podtóny, proto se hodí především k dochucení. Bez obav je můžete přimíchat do zeleninových polévek, krémových omáček a salátů z čerstvé zeleniny. Hodí se ale také do moučníků, zejména těch z třeného těsta.
Měsíček jako alternativa šafránu
Šafrán patří mezi nejdražší koření na světě, a proto ho používáme při vaření pouze v omezeném množství. Jemu podobné vlastnosti má ale mnohem levnější a dostupnější měsíček lékařský. Není proto divu, že se stal oblíbenou náhražkou pravého šafránu. I on dokáže propůjčit pokrmům nádhernou zlatavou barvu. Používá se hlavně k dobarvení domácích sýrů a vylepšení barvy vaječných žloutků.
Zdroj: Healthline, Verywell Health, Mount Sinai, Mountain Feed, Herb Expert
$content$