Středa 02.04.2025
Nejen s trávením a imunitou v zimě může pomoct kvašená zelenina
Foto: Pexels
GASTRO

Nejen s trávením a imunitou v zimě může pomoct kvašená zelenina

Kvašená zelenina je lektvar zdraví. V chladných měsících je nejlepším zdrojem vitaminu C, obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují dobré fungování imunity, a navíc obsahuje velké množství enzymů i minerálů. Co přesně vyzkoušet?

Proč jíst kvašenou zeleninu?

Už jste někdy slyšeli slovo pickles? Pochází z angličtiny a označuje zeleninu kvašenou (fermentovanou) pomocí bakterie mléčného kvašení. Tu můžete díky soli a kyselině mléčné uchovat na poměrně dlouhou dobu a vytáhnout ji tak kdykoliv, i během zimního období.

Kvašená zelenina je výživnější než stejná zelenina tepelně upravená či syrová. Hlavním důvodem jsou probiotika, která jsou cenná, protože podporují trávení nebo vstřebávání živin. Kvašená zelenina také pomáhá v boji proti bakteriím, virům, posiluje organismus proti infekcím a podporuje tvorbu krve.

Co můžete kvasit?

Fermentovat můžete vše možné – maso, ryby i obilí, ovšem zelenina je pro fermentaci v domácím prostředí nejvhodnější. Na první pokusy se nejlépe hodí bílé zelí, mrkve, okurky, cibule a červená řepa. Rovněž můžete použít česnek, ředkvičky, cuketu, brokolici anebo květák.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: CUKETA MŮŽE PŘEKVAPIT SVOU CHUTÍ I VLIVEM NA ZDRAVÍ

Foto: Pexels

Kvašená zelenina se objevuje v mnoha různých světových kulturách. V Americe do nálevu přidávají okurky, květák, velkou cibuli a papriku. Dále koření jako kopr, česnek a chilli papričky. V indické kuchyni do nálevu většinou dávají ovoce, například mango či limetky, a také různé druhy zeleniny. Indický nálev se připravuje pomocí oleje a místo octa se využívá citronová šťáva. Recept na kvašenou zeleninu lze nalézt i v čínské kuchyni, kuchyni Blízkého východu a mnoha dalších světových kuchyních.

Pickles

Budete potřebovat čisté, nejlépe sterilní, sklenice. Zeleninu očistíte a pote ji nakrájíte na malé kousky. Následně si tak, že v jednom litru převařené vody rozmícháte 20 gramů soli, připravíte solný roztok. Do toho poté naložíte zeleninu, ponecháte ji tam asi hodinu a pak ji naskládáte do sklenic. Ty zalijete opět solným roztokem, přičemž budete dbát na to, aby byla všechna zelenina zakrytá. Je také důležité zeleninu zatížit. Nakonec umístíte sklenice na tmavé místo, kde budou sedm až deset dní. Že je hotovo poznáte tak, že to ve sklenicích nebude bublat. Tehdy je možné je umístit do lednice.

Giardiniera

Giardiniera je italské jídlo ze zeleniny nakládané v octu. Obsahuje papriku, celer, mrkev, květák a okurky. Dá se využít k různým pokrmům, například klobáse, bagetě nebo omeletě, obvykle se však jí jen jako salát.

Torshi

Torshi je nakládaná zelenina, která pochází z mnoha blízkovýchodních, íránských, slovanských a balkánských kuchyní. Často se v domácnostech vyrábí na podzim, prodává se rovněž v obchodech i restauracích. Je to tradiční předkrm, který se hodí například k araku, oghii anebo rakiji. V některých oblastech, zejména v Turecku, je oblíbená voda z torshi.


Zdroj: ResearchGate, Vegmania, Wikipedia

Napsat komentář