Ve snaze o zdravější životní styl bývá někdy přehlížen přínos základních vitaminů a minerálů. Mezi ně patří i vitamin C, který je známý tím, že bojuje proti nachlazení, posiluje imunitní systém, zabraňuje stárnutí pokožky, a dokonce může snižovat riziko chronických onemocnění. Existuje nespočet potravin plných vitaminu C, které je možné zařadit do každodenního jídelníčku. Jakých?
Citrusové plody
Citrusové plody v obsahu vitaminu C kralují. Pomeranče, grapefruity, citrony nebo limetky jsou nejen celoročně snadno dostupné ve většině obchodů s potravinami, ale také poskytují osvěžující výběr chutí. Ať už si dáte osvěžující sklenici čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo citronovou zálivku na salát, tyto plody jsou všestranným a příjemným doplňkem každého jídla.
Bobule
Lahodné a výživné. Malé, ale mocné bobule mají úžasnou škálu chutí a barev a pozvednou téměř každý pokrm. Jahody, borůvky, maliny u ostružiny jsou plné antioxidantů, vitaminů a vlákniny. Přidejte si je do ranní ovesné kaše, koktejlů nebo si je jen tak vychutnejte po hrstech jako polední svačinu, které nebudete litovat.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: BOHATÝ ZDROJ VITAMÍNŮ A ANTIOXIDANTŮ? VYPĚSTUJTE SI KLÍČKY

Papriky
Papriky je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, pokud jde o zeleninu. Jsou nejen vizuálně nápadné, ale také při každém soustu příjemně křupou. Tato barevná zelenina, plná vitamínů A a C, dodá sladký nádech každé pečeni, salátu nebo sendviči.
Kiwi
Ovoce, které je často podceňováno, přitom obsahuje velké množství vitaminu C, v některých případech dokonce více než pomeranče, je kiwi. Jeho plody jsou plné vlákniny, antioxidantů a minerálů, které přispívají ke zdravému srdci, dobrému trávení a lepší imunitě. Díky své kyselé a zároveň sladké chuti je kiwi vynikajícím doplňkem ovocných salátů, koktejlů nebo ho lze jednoduše nakrájet a vychutnávat si samostatně.
Listová zelenina
Listová zelenina toho nabízí víc, než se na první pohled zdá. I když je to možná překvapivé, některé druhy listové zeleniny jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Například kapusta, mangold a špenát jsou ho plné. Přidáním této zeleniny do jídla nejen zvýšíte příjem vitaminu C, ale také získáte vlákninu, železo a řadu dalších důležitých vitaminů. Zkuste ji zařadit do koktejlů nebo si ji vychutnejte připravenou v páře jako přílohu k výživnému a chutnému jídlu.

Guava
Věděli jste, že guava obsahuje čtyřikrát více vitaminu C než pomeranč? Její jedinečný chuťový profil, který mnozí popisují jako kombinaci hrušky, jahody a melounu, z ní dělá něco, co musíte ochutnat. Ať už samostatně, nebo jako součást koktejlů či dezertů. Guava zajistí zdravý a lahodný zážitek.
Papája
Papája je nejen tropickým potěšením, ale také zdrojem vitaminu C. Obsahuje velké množství enzymů a antioxidantů, které podporují trávení, imunitní systém a zlepšují zdraví pokožky. Vychutnejte si toto nádherně sladké a tropické ovoce jako svačinu nebo si ho přimíchejte do koktejlů, které vám dodají energii.
Dalšími důležitými zdroji vitaminu C jsou kedlubny, vodní meloun, brambory, zelí, mango, hrách, růžičková kapusta, rajčata, brokolice, liči nebo granátové jablko. Vydejte se na kulinářská dobrodružství a vyživte své tělo lahodnými potravinami, které mu zajistí zdravější a živější budoucnost.
Zdroj: Gesundheitsportal, DGE, NIH
$content$