Domácí polévky nejen zahřejí, ale také zpestří zimní kuchyni. Na rozdíl od jiných vydatných jídel jsou teplé polévky lehké, bohaté na živiny, a navíc rychle uvařené. Po jakých sezónních ingrediencích sáhnout?
Kapustová polévka
Kapustová polévka k chladnému období zkrátka patří a zejména v našich krajích je jednou z nejoblíbenějších a vítaných v mnoha variantách. Navíc vám dodá vitamíny, které jsou v zimním ročním období potřeba.
Ingredience
- 1 bílé zelí
- 2 až 3 cibule
- 1 celer
- 2 až 3 mrkve
- rajčatový protlak
- česnek
- sůl
- pepř
- kari, zázvor, creme fraiche nebo bylinky podle chuti
Postup
Zelí a celer omyjte a nakrájejte nebo nastrouhejte na malé kousky. Následně oloupejte a nakrájejte cibuli a mrkev. Vše vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté přidejte rajčatový protlak a pokračujte ve vaření na prudkém ohni asi 10 minut, poté teplotu snižte. Opět pokračujte ve vaření asi 10 až 20 minut, dokud se všechny ingredience neuvaří. Dochuťte pepřem, solí, česnekem a případně kari, zázvorem nebo bylinkami. Ozdobte lžící crème fraîche.
Cibulová polévka
Zpočátku se může zdát zvláštní, ale s trochou vína a sýra si ji zamilujete. Cibulová polévka přijde k chuti, i když cibule možná nepatří na seznam vašich oblíbených potravin.
Ingredience
- 500 g cibule
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 150 ml bílého vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 až 3 krajíce chleba
- 20 až 50 g Gruyere nebo jiného sýra
- sůl
- pepř
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenká kolečka. Ta v hrnci osmahněte na másle nebo oleji. Následně podlijte bílým vínem a zeleninovým vývarem a 15 minut povařte. Dochuťte solí a pepřem a ještě horkou polévku nalijte do misek nebo talířů.
V troubě dozlatova opečte několik krajíců chleba a položte je na polévku. Vše posypte sýrem, například Gruyere, a vložte krátce do trouby, aby se zapeklo. Poté opatrně vyjměte z trouby a podávejte.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: STAČÍ SE NAUČIT JEDNODUCHÉ PRAVIDLO A BUDETE MOCT JÍST VŠE ZCELA BEZ VÝČITEK
Pastináková polévka
Lahodná pastináková polévka vám jistě zachutná. Je nejen rychlá a snadná, ale také zdravá. Smetana dodává jí pak dodává krémovou konzistenci.
Ingredience
- 400 g pastináku
- 200 g brambor
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 svazek petržele
- 200 g smetany
- sůl
- pepř
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
Cibuli, pastinák a brambory nakrájejte na kostičky. Cibuli a pastinák poté osmažte na oleji. Následně zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nakrájený pastinák a brambory a vařte asi půl hodiny, dokud budete pastinák uvařený. Na závěr do polévky vmíchejte smetanu a rozmixujte ji mixérem do krémové konzistence. Dochuťte pepřem a citronovou šťávou, podle potřeby ozdobte krutony a bylinkami a podávejte.
Polévka z červené řepy
Ještě jste polévku z červené řepy nejedli? Stojí za to ji vyzkoušet. Nejenže si na ní pochutnáte, ale její barevnost bude pastvou pro vaše oči.
Ingredience
- 500 g červené řepy
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 kus zázvoru o délce asi 5 cm
- 5 dl zeleninového vývaru
- máslo
- zakysaná smetana
- dýňová semínka
Postup
Oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostičky a zázvor nastrouhejte. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno a osmahněte na troše másla. Poté přidejte řepu a zázvor a smažte asi 10 minut. Následně přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte polévku asi hodinu vařit. Pak polévku rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, ozdobte semínky a zakysanou smetanou a podávejte.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NEJEN KVĚTÁK NEBO PETRŽEL: 8 ZIMNÍCH SUPERPOTRAVIN, KTERÉ BY NEMĚLY CHYBĚT VE VAŠEM JÍDELNÍČKU
Dýňová polévka
Dýňová polévka je úžasně chutná, krémová a jednoduchá. A pokud máte rádi trochu ostřejší jídla, můžete své chuťové pohárky potěšit tím, že do ní přidat chilli.
Ingredience
- 1 malá dýně
- 2 až 3 brambory
- 1 až 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 smetana
- 0,5 l až 1 l vody
- trocha oleje
- sůl
- pepř
- zázvor
- česnek
- paprika
Postup
Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Brambory, mrkev a cibuli nakrájejte na malé kousky. Nakrájenou zeleninu krátce osmahněte na oleji a zalijte vodou tak, aby zelenina byla zcela ponořená. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 35 minut, dokud se všechny ingredience neuvaří. Během této doby občas promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem a trochou vývaru. Můžete také přidat trochu jemně nastrouhaného zázvoru, česneku nebo papriky, aby byla polévka pikantnější. Nakonec povařte a pro krémovou konzistenci přidejte smetanu.
Zdroj: Bon Appétit, NIH
$content$