Neděle 22.12.2024
Zahřejte se díky chutným receptům na polévky ze sezónních surovin
Foto: Pexels
GASTRO

Zahřejte se díky chutným receptům na polévky ze sezónních surovin

Domácí polévky nejen zahřejí, ale také zpestří zimní kuchyni. Na rozdíl od jiných vydatných jídel jsou teplé polévky lehké, bohaté na živiny, a navíc rychle uvařené. Po jakých sezónních ingrediencích sáhnout?

Kapustová polévka

Kapustová polévka k chladnému období zkrátka patří a zejména v našich krajích je jednou z nejoblíbenějších a vítaných v mnoha variantách. Navíc vám dodá vitamíny, které jsou v zimním ročním období potřeba.

Ingredience

  • 1 bílé zelí
  • 2 až 3 cibule
  • 1 celer
  • 2 až 3 mrkve
  • rajčatový protlak
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • kari, zázvor, creme fraiche nebo bylinky podle chuti

Postup

Zelí a celer omyjte a nakrájejte nebo nastrouhejte na malé kousky. Následně oloupejte a nakrájejte cibuli a mrkev. Vše vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté přidejte rajčatový protlak a pokračujte ve vaření na prudkém ohni asi 10 minut, poté teplotu snižte. Opět pokračujte ve vaření asi 10 až 20 minut, dokud se všechny ingredience neuvaří. Dochuťte pepřem, solí, česnekem a případně kari, zázvorem nebo bylinkami. Ozdobte lžící crème fraîche.

Foto: Pexels

Cibulová polévka

Zpočátku se může zdát zvláštní, ale s trochou vína a sýra si ji zamilujete. Cibulová polévka přijde k chuti, i když cibule možná nepatří na seznam vašich oblíbených potravin.  

Ingredience

  • 500 g cibule
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 150 ml bílého vína
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 až 3 krajíce chleba
  • 20 až 50 g Gruyere nebo jiného sýra
  • sůl
  • pepř

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenká kolečka. Ta v hrnci osmahněte na másle nebo oleji. Následně podlijte bílým vínem a zeleninovým vývarem a 15 minut povařte. Dochuťte solí a pepřem a ještě horkou polévku nalijte do misek nebo talířů.

V troubě dozlatova opečte několik krajíců chleba a položte je na polévku. Vše posypte sýrem, například Gruyere, a vložte krátce do trouby, aby se zapeklo. Poté opatrně vyjměte z trouby a podávejte.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: STAČÍ SE NAUČIT JEDNODUCHÉ PRAVIDLO A BUDETE MOCT JÍST VŠE ZCELA BEZ VÝČITEK

Foto: Pexels

Pastináková polévka

Lahodná pastináková polévka vám jistě zachutná. Je nejen rychlá a snadná, ale také zdravá. Smetana dodává jí pak dodává krémovou konzistenci. 

Ingredience

  • 400 g pastináku
  • 200 g brambor
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 svazek petržele
  • 200 g smetany
  • sůl
  • pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

Cibuli, pastinák a brambory nakrájejte na kostičky. Cibuli a pastinák poté osmažte na oleji. Následně zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nakrájený pastinák a brambory a vařte asi půl hodiny, dokud budete pastinák uvařený. Na závěr do polévky vmíchejte smetanu a rozmixujte ji mixérem do krémové konzistence. Dochuťte pepřem a citronovou šťávou, podle potřeby ozdobte krutony a bylinkami a podávejte.

Foto: Pexels

Polévka z červené řepy

Ještě jste polévku z červené řepy nejedli? Stojí za to ji vyzkoušet. Nejenže si na ní pochutnáte, ale její barevnost bude pastvou pro vaše oči. 

Ingredience

  • 500 g červené řepy
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kus zázvoru o délce asi 5 cm
  • 5 dl zeleninového vývaru
  • máslo
  • zakysaná smetana
  • dýňová semínka

Postup

Oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostičky a zázvor nastrouhejte. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno a osmahněte na troše másla. Poté přidejte řepu a zázvor a smažte asi 10 minut. Následně přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte polévku asi hodinu vařit. Pak polévku rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, ozdobte semínky a zakysanou smetanou a podávejte.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NEJEN KVĚTÁK NEBO PETRŽEL: 8 ZIMNÍCH SUPERPOTRAVIN, KTERÉ BY NEMĚLY CHYBĚT VE VAŠEM JÍDELNÍČKU

Foto: Pexels

Dýňová polévka

Dýňová polévka je úžasně chutná, krémová a jednoduchá. A pokud máte rádi trochu ostřejší jídla, můžete své chuťové pohárky potěšit tím, že do ní přidat chilli.

Ingredience

  • 1 malá dýně
  • 2 až 3 brambory
  • 1 až 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • 0,5 l až 1 l vody
  • trocha oleje
  • sůl
  • pepř
  • zázvor
  • česnek
  • paprika

Postup

Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Brambory, mrkev a cibuli nakrájejte na malé kousky. Nakrájenou zeleninu krátce osmahněte na oleji a zalijte vodou tak, aby zelenina byla zcela ponořená. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 35 minut, dokud se všechny ingredience neuvaří. Během této doby občas promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem a trochou vývaru. Můžete také přidat trochu jemně nastrouhaného zázvoru, česneku nebo papriky, aby byla polévka pikantnější. Nakonec povařte a pro krémovou konzistenci přidejte smetanu.


Zdroj: Bon Appétit, NIH

Napsat komentář